Küf Kokusu Nasıl Gider?

Küf Kokusu Nasıl Gider?

Evde küf kokusu oluşmasının başlıca nedeni rutubettir. Ancak tam kurumadan katlanıp dolaba konan kıyafetler, uzun süre ıslak kalan ahşap kaplamalar, eski mobilyalar küf kokusuna neden olabilir. Küf için en kısa sürede tedbir almalısınız yoksa çabuk yayılarak eşyaların çürümesine neden olabilir. Bu yazımızda küf kokusu nasıl gider sorusuna cevaplar bulabilirsiniz.

Küf Kokusu Nasıl Gider?

Küf Kokusu İçin Geçici Çözümler: Küf kokusuna kısa sürede çözüm bulmanın yollarını arıyorsanız küf kokusunu maskeleyecek bir oda spreyi kısa bir süre için işinizi görebilir. Tabii bu sadece geçici bir çözüm olarak kullanılabilir ve küfün nedenlerini ortadan kaldırmaya yaramaz. Ancak misafirleriniz gelecekse ve evde hafifte olsa bir küf kokusu varsa en kısa çözüm yolu oda spreyidir.

Küf Kokusu İçin Kalıcı Çözümler: Küf kokusu nasıl gider sorusuna kalıcı çözüm sunacak bir çözüm arıyorsanız sirkeyi tavsiye edebiliriz. Sirke küf birikimlerinin oluştuğu noktalara dökülerek kısa sürede çözülmeleri sağlanabilir. Küf çözülünce evi iyice havalandırın ve küf kokusundan kurtulun. Eğer küf oluşumu dolap gibi kapatabilen yerlerde oluşmuşsa öncelikle dolabı boşaltın geniş ağızlı bir kase veya tabağa beyaz sirke döküp dolaba yerleştirin. Dolabın kapaklarını kapatın ve 1 gün geçmesini bekleyin. 24 saat sonra kapakları açtığınızda küf kokusunun gittiğini göreceksiniz.

Küf kokusu için kendi başınıza uygulayabileceğiniz, sirke kadar etkili bir diğer yöntemse limon suyunu küf üzerine dökmektir. Limon suyu kıyafetleri saran küfün çıkarılması için de kullanılabilir. Limon suyunu kıyafetiniz üzerinde küf bulunan bölgeye döktükten sonra bir süre bekleyin ve sonra çamaşır makinesinde normal programda yıkayın.

Eğer banyo fayanslarında, duş kabininde ve lavabo çevresinde küf oluştuysa bunları temizlemek için çamaşır suyu kullanabilirsiniz. Küf birikimi oluşan bölgeye az miktarda çamaşır suyu dökün ve 3-4 saat bekledikten sonra suyla iyice durulayın. Kapalı bir alanda çamaşır suyunu solumamaya ve ellerinizle temas etmemesine özen gösterin.

Küfe Karşı Koruyucu Tedbirler

  • Biraz dikkatli davranarak, düzenli olarak temizlik yaparak, odaları ve dolapların içini düzenli olarak havalandırarak küflenmeye ve küf kokusuna engel olabilirsiniz.
  • Banyo gibi sürekli nemin bulunduğu ortamlarda küf oluşumu kaçınılmazdır. Bunun için banyodan sonra buharın çıkması için havalandırabilirsiniz. Eğer banyoda pencere yoksa nem alıcı cihazlardan satın alıp duştan sonra bir süre banyonuzda çalıştırabilirsiniz. Nem alıcı cihazlar rutubetin oluşmasını engelleyerek bakterilerin önüne geçer.
  • Eğer küf kokusuna neyin neden olduğunu bulup bu nedeni ortadan kaldırmazsanız, koku devam edecek ya da bir süre sonra tekrar başlayacaktır. Bu sebeple küf kokusuna yol açan etken mutlaka bulunmalı ve ortadan kaldırılmalıdır.
  • Kıyafetler dolaba yerleştirilmeden önce tamamen kurumuş olduklarından emin olunmalıdır.
  • Havluları ya da diğer eşyaları kirli sepetine atmadan önce tamamen kuru olduklarından emin olunmalıdır.
  • Bazı kaynaklarda küflenmiş halı ya da döşemeliklerin atılması önerilmektedir.

Küf Kokusu Nasıl Gider? İçin 2 Yorum Yapılmış

  1. suat 12 Haziran 2013 #

    Çamaşır makinam küf mantar kokuyor ve limon tuzu ozon porçöz gibi değişik değişik 90 saniye derecede boş yıkama yaptık 4 kere koku biraz azaldı ama tam gitmedi deterjan gözünü de yıkadım fakat gitmedi.

    • zehra 25 Ağustos 2015 #

      sirke deneyin :)

Bir cevap yazın