Küf Lekesini Çıkarmak İçin Yapılması Gerekenler

Küf Lekesini Çıkarmak İçin Yapılması Gerekenler

Küfler nemli ortamlarda ya da uzun süre ıslak kalmış, rutubeti olan alanlarda kendisini kötü kokuyla belli eden ve kir bırakan oluşumlardır.

Çoğunlukla gıdalarda meydana gelse de, küflenme yaşam alanlarımızda da yaygın şekilde karşılaştığımız bir oluşumdur. Küflenme lekesi, küf mantarının kendini beslemek için uygun yeri bulması ve bulunduğu yüzeydeki maddeleri parçalamasıyla başlar. Bu nedenle gıdalar kadar; eşyalarımızda, binalarda ve evimizin çeşitli yerlerinde karşımıza çıkmaktadırlar.

Öncelikle evimizde duvarda ve tavanlarda oluşan küfleri nasıl temizleriz ve küf oluşumunu engellemek için neler yapabiliriz, göz atalım.

Küf Temizliğine Başlamadan Önce…

Temizlikten önce duvarlarda neden küf oluştuğunu araştırmak doğru olacaktır. Küf oluşmasına yol açan etkenler nelerdir ve nasıl ortadan kaldırılabilir, bulmalısınız. Küf, duvarın terleme yapması, sık sık nemlenmesi, yalıtımla ilgili sorunlar ve tesisattan kaynaklanan sızıntılar nedeniyle oluşur. Küf oluşumunu engellemek için alınabilecek en etkili önlem, evinizi sık sık havalandırmaktır.

Özellikle yaz mevsiminde gün içerisinde belirli aralıklarla pencereleri açmak gerekir. Her seferinde 15 ya da 20 dakika kadar havalandırmak yeterli olacaktır. Aynı şekilde kış mevsiminde de günde 3 kez, 10’ar dakika havalandırmak oldukça fark yaratır.

Lekeler oluşmaya başlamışsa, hemen müdahale etmek büyük önem taşır. Bunun nedeni, küfün duvar boyasına zarar verdiği gibi duvara da kalıcı zarar vermesidir.

Duvardaki Küf Nasıl Temizlenir?

Her şeyden önce kuru bezle, küflü alanı temizlemelisiniz. Küfün iyice çıktığından emin oluncaya kadar bezle ovalayın. Eğer duvar çok uzun zamandır temizlenmediyse, lekeler sizi zorladıysa; bir de üzerinden duvar zımparasıyla geçebilirsiniz. Ancak yoğun olmayan ve nokta şeklinde olan küf lekeleri için sadece kuru bezle üzerinden silmek yeterlidir.

Bu işlemin ardından çamaşır suyu ile ıslatılmış bir bezle küflü bölgeyi yeniden silmek gerekmektedir. Çamaşır suyunun etkisiyle yeniden küf oluşması engellenebilmektedir. Çamaşır suyuyla sildiğiniz duvarı mutlaka 10 – 15 dakika kurutmaya bırakın. Daha sonra yeniden kuru ve temiz bir bezle silin. Bu yöntemle duvarınız tertemiz olacaktır.

Uyarı: Çamaşır suyu kullanırken, odayı havalandırınız ve kokuya maruz kalmayınız. Ayrıca eşyaların zarar görmemesi için üzerlerine koruyucu bir örtü seriniz.

Çamaşır suyuyla yapılan bu işlemin yerine, doğal temizleyicileri kullanarak da duvardaki küfleri çıkarmanız mümkün. Yine aynı işlemi, sirke kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun dışında greyfurt tohumu özünü veya çay ağacına yağını suyla karıştırarak, etkili bir karışım hazırlayabilir, duvardaki küflerinizi temizleyebilirsiniz.

Duvardaki küfü çözen diğer alternatif temizleyiciler ise; cam-sil ve çamaşır suyunun karışımı ya da amonyaklı sudur. Ayrıca bir bardak sirke + bir bardak hidrojen peroksit + çeyrek bardak borik asit karışımı da küf temizliğinde kullanılabilen yöntemlerdendir.

Eğer duvar kenarları, pencere köşeleri, pervaz yerlerinde zorlu küf lekeleri varsa, alkollü temizleyicilerden yardım alabilirsiniz. Bu yöntemlerle inatçı küf lekelerinden kurtulabilirsiniz.

Kumaştaki Küf Nasıl Temizlenir?

Çamaşır sepetinde unutulan ıslak çamaşırlar, sonunda küf lekeleri ve kokularla hepimizi üzer. Mantar neme ihtiyaç duyduğu için, küflenme bilhassa ıslak çamaşırlarda gözlemlenir. Özellikle hava almayan (güneş ışığı görmeyen) dolaplarda, çekmecelerde – çantalarda bulunan giysilerde lekeler ya da kötü koku oluşabilir.Bu nedenle öncelikle giysilerin küflenmemesi için dolaplarda sık sık havalandırmalı ve sepet – çekmece gibi yerlerde onları neme maruz bırakmamalıyız.

Her şeyden önce giysinizin üzerindeki küflü alanı yumuşak bir fırçayla silmelisiniz. Sıcak su, küf temizliğinde oldukça etkilidir. Eğer giysinizin yüksek sıcaklıklara uygun yıkama özelliği varsa, olabildiğince sıcak suyun içerisinde giysinizi yıkamalısınız. Eğer kumaşınız pamuklu özellikteyse, yüksek sıcaklık herhangi bir zarar vermeyecektir.

Kumaştan küf lekesini çıkarmak için ideal yöntemlerden biri de çamaşır suyu kullanmaktır. Çamaşır suyu kullanırken dikkatli olmakta fayda var. Renkli çamaşırlara zarar verebilir ancak beyaz renkli çamaşırlarda oluşan küf lekeleri için rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Çamaşır suyu kumaşınız için uygun değilse, limon suyu ve tuzu karıştırarak, etkili bir küf temizleyicisi hazırlayabilirsiniz.

Boraks ise, küf temizliğinde yaygın şekilde tercih edilen bir diğer malzemedir. Boraksın içeriğindeki madde, küfleri oluşturan mantarları kalıcı şekilde öldürür. 4 litre kadar suya 1 bardak boraks karıştırarak, erimesini bekleyin. Daha sonra bu karışımı, bir sprey şişesine koyarak çamaşırınızdaki küflü yerlere püskürtün. Bir süre bekledikten sonra küflü alanı fırça ile temizleyebilirsiniz. Dilerseniz boraksı suya göre yoğun kullanarak jel kıvamına getirebilirsiniz. Böylece küflü alana bu jelden sürerek, küfleri tamamen yok edebilirsiniz.

Bununla beraber sirke de doğal bir küf temizleyicisidir. Çamaşırınızda oluşan küf lekesini, suyla karıştırılmış sirkeli bir karışımla kökten temizleyebilirsiniz. Çamaşırınızı bu karışımın içerisinde 40 dakika- 1 saat kadar beklettikten sonra durulayıp yıkayabilirsiniz.

Banyodaki Küf Nasıl Temizlenir?

Özellikle banyoda küf daha hızlı oluşmaktadır. Sık sık nemlenen, ıslanan ve sıcak-soğuk hava değişimi yaşayan ortamlardır. Banyoda küf temizliğinde, fırça ve çamaşır suyundan yararlanabilirsiniz. Bu sayede küflerden büyük ölçüde kurtulabilirsiniz.

Bir diğer etkili ve doğal yöntem de sirke kullanmaktır. Bir sprey şişesini sirkeyle doldurarak, küflü bölgeye uygulayın. Üzerine de bir miktar karbonat serpiştirin. Bir süre beklettikten sonra fırçayla küflü alanı iyice ovun. Ve daha sonra da durulayın.

Daha zorlu küf lekeler için karbonat serpiştirdiğiniz alanı kullanılmayan bir diş fırçası ile ovalayabilirsiniz. Bu yöntem ayrıca küfün oluştuğu kenar-köşe yerlere de ulaşır ve etkili biçimde temizler. Banyo derzlerinde küf oluştuysa, size tavsiyemiz temizlemeyi bırakıp, fayansları yenilemenizdir. Küf mantarları derzleri lekelediyse, sık sık kendini tekrarlayacaktır. Ayrıca banyoda silikonlu alanların küflenme yapmasını istemiyorsanız mutlaka antibakteriyel silikon kullanınız. Bunların dışında küf oluşumuna önlem olarak; banyonuzu ıslak bırakmamaya gayret ediniz. Nemli kalan yerleri vakit kaybetmeden siliniz.

Elektrik Süpürgesi İle Küf Temizliği…

Elektrik süpürgesi kullanarak küfleri çekmeyi de deneyebilirsiniz. Evinizin herhangi bir alanında ya da kumaşlarda küflü bölge henüz yeni oluşmaya başlamışsa, süpürgeyle çekin. Ardından fırçayla yüzeyi iyice ovun ve en son aşamada mutlaka genel temizliğini yapın. Küf temizliğinde kullanılan bez ve kapları elden çıkarmanızı önermekteyiz. Ayrıca elektrik süpürgesinde kullandığınız aparatları silmeniz ve süpürgenin torbasını da atmanız gerekmektedir.

Yukarıda bahsettiğimiz yöntemleri evdeki diğer küflü alanlar (mobilyalar, halılar, vs.) için ufak bir test yaparak uygulayabilirsiniz. Örneğin halınızdaki küfü temizlemek için çamaşır suyu kullanmadan önce, görünmeyen bir yerinde test yapmak uygundur.

Neden Küflenme Olur?

Küflenmeye sebep olan mantarlar, dünyadaki en eski oluşumlarına kadar incelendiğinde 70 bin ayrı tür olduğu ortaya çıkmaktadır. Elbette bu kesinleşmiş bir rakamdır. Henüz daha tam olarak tanımlanmamış, başka türlerde mantarlar da mevcuttur. İşte bu çeşitli mantarların birçoğu yüzeyler üzerinde oluşur ve çoğalırlar. Küfün meydana gelmesi hava koşulları ve mevsim özelliklerine bağlı olarak değişmektedir.

Küfle ilgili problemler, her yerde karşımıza çıkabilir. Evler, işyerleri ya da yaz mevsiminde uzun süre kaldığımız yazlık evlerimizde… Özellikle nemli iklimi olan yerlerde küf gelişir. Küfler, duvardaki görüntüsü sebebiyle bizi rahatsız ettikleri gibi, sağlığımızı da tehdit ederler. Küflü ortamda yaşamak, solunum yollarında çeşitli rahatsızlıklar ve eklem bölgelerine olumsuz etki edebilir. İşte bütün bu nedenlerle küfün oluşumunu engellemek ve çözümler geliştirmek gerekmektedir.

, ,

Küf Lekesini Çıkarmak İçin Yapılması Gerekenler İçin 4 Yorum Yapılmış

  1. Misafir 27 Nisan 2011 #

    Berbat bir bilgi. Çamaşır suyu ve küf çok zararlı gazlar çıkarmaktadır. Bayılmaya sebeb verebilir. Sakın burada anlatıldığı gibi yapmayınız. Küfü temizlemek için gliserin kullanın.

    • Ayşen 28 Nisan 2011 #

      E zaten yazının sonunda;

      “Küfün kendisi ve küfü çıkarmak için kullanacağınız çamaşır suyu karışımını solumak çok zararlıdır. Bu yüzden bu işlemleri yaparken bir maske takmanızı öneririm. Ayrıca çamaşır suyu ellerinize zarar verebileceğinden plastik eldiven kullanmalısınız.”

      diye yazmışlar. Yani çamaşır suyu nerede kullanılırsa kullanılsın solumak zararlıdır zaten. Dikkatli kullanmak lazım.

  2. tarkan 06 Ocak 2014 #

    Küf için çamaşır suyu çözüm değil. Banyo evin diğer bölgelerinde duvarlarda oluşan küf ve nemlerden kurtulmanın en kolay ve sağlıklı yolları;
    1-) Kokusuz bir beyaz ya da renkli bir boya alın bildiğimiz duvar boyası kesinlikle küf yada bakteri önleyici gibi yazılı boyaları almayın istediğiniz bir markayı tercih edebilirsiniz örneğin 3 kg aldığınız boyanın içine 3 kg boraks katın (Sirkeci de kimyasal satanlarda 1 kg 3 tl den satılıyor.) ya da 1 kg ise 1 kg katın yani 1’e bir ölçü ve bu karışımla nemli yada küflü olan yeri boyayın. Boyayamadığınız yerleri de boraksı suyla karıştırın ve silin ayda 1 kez silmeniz yeterlidir. Ve en önemlisi 5 kg bir pet su şişesinin içine 3 kg boraks toz olarak banyoya odaya küfün olduğu yere dolabın üstüne,altına yani gözle görülmeyen eğer küçük çocuk varsa onun kesinlikle ulaşamayacağı bir yere ağzı açık bir şekilde (dolap üstlerini tavsiye ederim) Ben öyle yaptım. koyun ve sonuca inanamıyacaksınız. evin kokusu değişicek 3 ayda bir bu boraksı değiştirin tabiki evdeki havadaki nemle yayılan mikroplar ölücekler boraksın nem alma özelliği vardır. Eğer alarjik astımlı bir tanıdığınız varsa. Alerjisi olan varsa mutlaka bunu uygulayın ve yapın ama kesinlikle küçük çocukların ulaşamayacağı yerlere koyun ellemesinder sakın sonuca inanamıyacaksınız ben 3 yıl önce yaptım ve bir daha ne küf nede nem oldu halende 3 ayda değiştirip kullanmaya devam ediyorum. Yardımcı olabildiysem ne mutlu kolay gelsin.

    • Serpil 29 Ocak 2019 #

      Peki, boraksı silikon boyaya da katabiliyor muyuz? Su bazlı mı olması lazım?

Bir cevap yazın