Kulak Çınlaması

Kulak Çınlaması

Kulaklarda çınlama etrafta her hangi bir ses dalgası olmamasına rağmen sesler duyma durumudur. Bu sesler kısık olabildikleri gibi yüksek de olabilirler. Seslerin tipi yani çeşitleri de çok fazladır. Bunlara örnek olarak vızıldama, uğuldama, yüksek cızırtı ve ıslık verilebilir. Kulaklarda çınlamanın iki şekli vardır. Biri sürekli olarak olan diğeri ise belirli aralıklarla olan çınlamalardır.

Çınlama sesi tek kulakta duyulabileceği gibi iki kulakta birden de duyulabilir. Peki, ama birden fazla çeşidi bulunan ve değişik özellikleri olan kulak çınlamasına ne sebep olur? Hadi şimdi bunlara bir göz atalım.

Kulak çınlamasının en başta gelen sebeplerinden biri çok yüksek sese maruz kalmaktır. Bu gibi durumlarda kulakta çok büyük problemler görülebilir, hatta geçici duyma kaybı da yaşanabilir.

Bunun yanı sıra kulak enfeksiyonu, kulakta fazla kir birikmesi, kulağa yabancı objelerin kaçması ve alerjiler gibi durumlar da diğer sebepler arasında yer alır. Ancak tüm bunların dışında yaş da önemli bir etkendir. Yaşın ilerlemesiyle duyma yeteneğinde bu gibi sorunlar yaşanmaya başlar.

Kulak çınlaması birtakım ilaçların yan etkileri olarak ya da vücudun başka yerlerinde meydana gelen komplikasyonlardan dolayı da ortaya çıkabilir.

Kulak çınlamasının sebeplerine baktığımıza göre artık bunun nasıl tedavi edileceğine geçebiliriz. Aşağıdaki listede yapmanız gerekenleri bulabilirsiniz.

  • Kulak çınlaması yaşıyorsanız işlenmiş yiyecekler, tuz, şeker ve doymuş yağlı kuru yemiş yemekten kaçının.
  • Çay, kahve ve alkol gibi içecekler kulak çınlamasını attırır. Bu yüzden çınlama olduğu sürece uzak durun.
  • Düzenli egzersiz yapın.
  • Gürültülü mekanlarda kulak tıkacı kullanın.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın