Kulak Memesi İltihabı Nasıl Geçer?

Kulak Memesi İltihabı Nasıl Geçer?

Kulak memesi iltihabı çoğunlukla, kulak deldirme sonrasında veya kulak memesinin yaralandığı durumlarda, açık yaranın enfeksiyon kapması sonucu ortaya çıkmaktadır. Kulak memesi iltihabı kulağın dış yüzeyini hassaslaştırır ve enfeksiyonun yayılmaması için kısa sürede müdahale edilmelidir. Bazen bu iltihaplanmalar kişinin kulağına taktığı aksesuarlara alerjik tepki vermesi sonucu da görülebilmektedir.

Tedavisi içinse eğer iltihap başlangıç aşamasındaysa bölgenin antiseptikle iyice temizlenmesi ve gün içinde elle dokunulmaması, iltihap geçene kadar küpe ve benzeri takı takılmaması gerekmektedir. Kızarıklığa, ağrıya yol açan ilerlemiş iltihaplanma için doktorunuza danışabilirsiniz.

Kulak Memesi İltihaplanması Nedenleri

Kulak memesi iltihaplanması profesyonel olmayan, kötü kulak delinmesinden sonra sık görülür. Cilt yüzeyinde zaten var olan bakteriler, kulak delinirken yeterince temizlenmezse veya delme işleminde kullanılan cihaz sterilize değilse, delinen bölgenin iltihaplanması neredeyse kaçınılmazdır.

Bu iltihaplan, iç ve orta kulak iltihaplanmasına göre daha az görülmekle birlikte her iltihaplanma gibi ciddiye alınmalı ve iltihaplı bölge en kısa süre içerisinde temizlenmelidir.

Kulağınızı profesyonel ve steril bir ortamda deldirmeniz iltihaplanmadan korunmanızı sağlayabilir. İltihaplanmanın bir diğer nedeni de vücudun takı üretiminde kullanılan çeşitli materyallere verdiği alerjik tepki olabilir.

Bu alerjik tepki bilek, boyun gibi diğer bölgelerde de görülebilir ya da sadece kulak memesinde ortaya çıkabilir.

Kulak Memesi İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

İltihap çok yayılmadan tentürdiyot veya alkolü pamuğa damlatarak kulak memesini temizleyin. İltihap temizlenmezse cildin diğer bölgelerine ve iç kulağa kadar yayılabilir. İltihap geçene kadar kulak memesine elinizle dokunmayın ve kesinlikle küpe takmayın. Gün içinde temizleme işlemini tekrar edin ve bölgeyi kuru tutun.

Alkol bulamadığınız durumlarda iltihaplı bölgeyi temizlemek için tuzlu su kullanabilirsiniz. Eğer iltihap çok şiştiyse ve kulağınız hassaslaştıysa buzla soğuk kompres yapabilirsiniz.

Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?

İltihap, düzenli olarak bölgeyi temizlemenize rağmen 3-4 gün sonra geçmediyse, ya da en azından geçmeye başlamadıysa risk almamak için bir doktora görünebilirsiniz. Genellikle çok ciddi bir soruna yol açmaz ancak iltihap yayılma tehlikesi bulunan bir sorun olduğu için bir uzmandan yardım almakta fayda var. Doktorunuz antibiyotik merhem ya da ilaç tedavisi önerebilir. Eğer iltihap sıvı topladıysa muayenehanesinde bu sıvıları basit bir operasyonla alabilir.

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın