Kulak Tıkanıklığı Sebepleri

Kulak Tıkanıklığı Sebepleri

Kulak tıkanıklığı uçak yolculuklarında, tatillerde, bazen de grip olunca hemen herkesin başına gelebilir. Ciddi bir acı vermese bile, baş ağrısına sebep olduğu ve seslerin net bir şekilde duyulmasını engellediği için sinir bozucu olabilir. Tıkanan bir kulak çoğunlukla birkaç saat veya gün içinde kendiliğinden açılır. Bazen bir kez yutkunmak bile yeterlidir. Fakat bazen de enfeksiyon gibi, acilen doktora gitmeyi gerektirecek sorunlardan kaynaklanıyor olabilir. İşte, kulak tıkanıklığının sebepleri…

Östaki Borusu Tıkanıklığı

Östaki borusu, orta kulağı boğaz ve burun ile birbirine bağlar. Ortak kulaktaki basıncı dış ortam basıncıyla eşitler, burun salgılarının kulağa kaçmasını engeller ve kulak salgılarının da boğaza inmesini sağlar. Ancak grip, saman nezlesi veya sinüzit gibi bazı hastalık ve alerjik reaksiyonlar burun ve kulak sıvılarının boğaza inmesini engelleyebilir. Bu durumdan kaynaklanan basınç eşitsizliği nedeniyle de kulaklar tıkanır.

Östaki borusu tıkanıklığının vakit kaybetmeden açılması önemlidir çünkü içeride sıkışıp kalan salgılar orta kulak iltihabına yol açabilir.

Yükseklik ve Basınç

Hava basıncındaki ani bir değişiklik kulakların hızla tıkanmasına yol açabilir. Kulak tıkanması, dalış ve dağcılık gibi sporlarla uğraşanların yanı sıra uçağa binenlerin ya da dağ yollarında seyahat edenlerin sıklıkla dile getirdiği bir şikâyettir.

Bunun sebebi, östaki borusunun bu kadar ani ya da büyük bir basınç değişikliği karşısında orta kulaktaki basınç ile dış ortam basıncını eşitleyememesidir. Bu sebeple basınç değişikliğini kulaklarımızda hissederiz.

Bu gibi durumlarda kulak tıkanması çoğunlukla basınç değişikliğinin kolayca ortadan kaldırılabilen bir yan etkisidir. Ancak yüksek irtifa hastalığı vakalarında, kulak tıkanıklığına baş ağrısı, mide bulantısı ve nefes darlığı gibi başka belirtiler eşlik edebilir.

Buşon

Buşon kaynaklı kulak tıkanmaları şaşırtıcı derecede yaygındır. Halk arasında ‘kulak kiri’ olarak tasvir edilen buşon, esasında kulak kanalını temizleyerek ve dışarıdan kirin girmesini engelleyerek kulaklarımızı koruyan bir salgıdır. Normalde yumuşak olmakla beraber, bazen sertleşerek kulağın tıkanmasına sebep olabilir. Bazen de fazla salgılanma nedeniyle birikebilir. Buşon kaynaklı kulak tıkanıklıklarında kulak ağrısı, çınlama ve baş dönmesi gibi belirtiler de görülür.

Bu tıkanıklıklar çoğunlukla kulak çubuğunun yanlış kullanılmasından kaynaklanır. Kulak çubuklarının kulağın iç taraflarına sokulmaması gerekir. Bu tür bir kullanım, buşonu kulağın iyice içine iterek tıkanıklığı artırabilir.

Dış Kulak Yolu Enfeksiyonu

Bu tür enfeksiyonlar genellikle dış kulak yoluna havuz, deniz veya duşta su kaçması sonucunda meydana gelir. Dış kulak yolu enfeksiyonuna rutubetli yerlerde ve havanın sıcak olduğu dönemlerde de daha fazla rastlanır. Sebebi, dış kulağın uzun süre nemli kalması, bu süreçte de bakteri, virüs veya mantar kapılmasıdır. Dış kulak yolu iltihaplanması, şiddetli ağrı, kulak akıntısı, kulak tıkanıklığı ve zonklama gibi belirtiler gösterir.

Kulağınızın bu tür bir iltihaplanmadan ötürü tıkandığından şüpheleniyorsanız, vakit kaybetmeden doktora gidip gerekli tedaviye başlamalısınız. Zira erken dönemde önüne geçilemeyen dış kulak yolu enfeksiyonları vücudun diğer bölgelerinde de enfeksiyona yol açabilir. Dış kulak yolu enfeksiyonundan kaçınmak için de girdiğiniz havuz ve denizin temiz olduğundan emin olmalı, duş ve banyo sonrası kulaklarınızı iyice kurulamalısınız.

Orta Kulak Enfeksiyonu

Genellikle çocuklarda görülen orta kulak iltihabı, kulak tıkanıklığının yanı sıra şiddetli ağrı, huzursuzluk, baş dönmesi, ateş, denge kaybı ve geçici işitme kaybı gibi belirtiler gösterir. Burun ve genizdeki iltihaplı sıvıların, esasında ses iletiminin sağlandığı bir hava boşluğu olan orta kulakta birikmesi sonucu ortaya çıkar. Genellikle nezle, grip, sinüzit gibi hastalıkların sonucunda yaşanır. Bebeklerde ve çocuklarda uykudan uyandıracak kadar ağrı yapabilir. Çoğunlukla bakteri kökenlidir ve bulaşıcı değildir. Antibiyotik ve ağrı kesicilerle tedavi edilir.

Akustik Nörinom

Kulak tıkanıklığının nadir görülen bir sebebi de, akustik nörinom adı verilen iyi huylu ve yavaş büyüyen bu tümörlerdir. Akustik nörinomlar, iç kulaktan beyne giden işitme ve denge sinirlerinde ortaya çıkar. Yavaş büyümekle ve küçük olmakla beraber, büyüdükçe iç kulak sinirleri üzerinde baskı yapabilirler. Bu durum kulak tıkanıklığına, işitme kaybına ve çınlamaya yol açabilir.

Dış Kulak Yoluna Yabancı Cisim Girmesi

Dış kulak yoluna tamamını dolduracak şekilde yabancı bir cisim girmesi de kulak tıkanıklığına sebep olur. Böyle bir durumda doktora gitmek gerekir.

Kulak Tıkanıklığı Nasıl Giderilir?

Kulaklarınız eğer ciddi bir enfeksiyon nedeniyle değil de basınç değişikliği ve suç kaçması gibi sebepler sonucunda tıkandıysa, kendi kendinize uygulayabileceğiniz birkaç basit yöntemle normale dönmek mümkün:

Valsalva Manevrası: Östaki borusunun yüksek dış basınca adapte olamayıp tıkandığı zamanlarda başvurulacak bir nefes tekniği olan valsalva manevrası, özellikle sinüzit hastaları ve dalış yapanların sık başvurduğu bir yöntemdir. Adını İtalyan anatomist Antonio Maria Valsalva’dan alan bu yöntem şöyle uygulanır: Derin bir nefes alınır, burun delikleri ve ağız kapatılır. Bu sırada burundan hafifçe nefes vermeye çalışılır. Bu sayede östaki borusu basınç dengesini eşitler ve tıkanan kulaklar açılır.

Ancak Valsalva manevrası son derece dikkatli uygulanmalıdır. Tıkalı burundan nefes verirken çok baskı yapılmamalıdır. Bu manevra gözün iç basıncını artırır; zorlama halinde kılcal damarlara zarar verebilir. Ayrıca, kulak zarı veya burun ameliyatı geçirmiş kişilerin Valsalva manevrası yapması önerilmez.

Buhar Solumak

Sıcak bir duş yapmak ya da 10-15 dakika boyunca su buharı solumak kulak tıkanıklığının açılmasına yardımcı olur. Buhar, kulakta biriken mukusun yumuşayıp incelmesine yol açarak tıkanıklığın ortadan kaybolmasını sağlar. Aynı etkiyi, kaloriferin üzerinde ya da ütü ile ısıtılmış temiz bir havluyu kulağınızın üzerine koyarak veya düşük devirde çalıştırdığınız saç kurutma makinesini kısa süreliğine kulağınıza uzaktan tutarak da sağlayabilirsiniz.

Parmağınızı Kullanın

Eğer dış kulak yoluna su kaçması sonucu ortaya çıkan bir tıkanıklık söz konusuysa, orta parmağınızı kulağınızın içine sokup hafifçe aşağı yukarı oynatın. Bu teknik, sıkışan suyun çıkmasına yardımcı olacaktır. Başınızı yana doğru eğip kulak kepçenizi hareket ettirmek de benzer bir etki sağlayacaktır.

Esnemek, Sakız Çiğnemek, Yutkunmak

Kulak tıkanıklığının hafif derece olması halinde, esnemek, sakız çiğnemek ve yutkunmak basınç eşitlenmesini sağlayarak tıkanıklığı giderecektir.

Kulak Damlası

Eczanelerde reçetesiz olarak satılan burun ve kulak damlaları sinüzitlerin boşalmasını veya kulakta biriken buşonun atılmasını sağlayarak kulak tıkanıklığından kurtulmanızda yardımcı olur. Kulak damlalarına bebek yağı veya hidrojen peroksit de karıştırabilirsiniz.

Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?

  • Kulak tıkanıklığının yukarıdaki yöntemlerle giderilemediği durumlara artan ağrı, çınlama, uğultu veya işitme kaybı gibi belirtiler eşlik ediyorsa doktora gitmeniz gerekir.
  • Doktorlar, buşon kaynaklı tıkanıklıkları kolayca giderebilir.
  • Eğer östaki borusu tıkanıklığı söz konusu ise ağrı kesicinin yanı sıra antibiyotik, antifungal veya antihistaminik ilaçlar kullanmanız gerekebilir.
  • Akustik nörinom vakalarında ise doktorlar genellikle ancak tümörün aşırı derecede büyüyerek işitme kaybına yol açtığı durumlarda ameliyat önerir. Zira bu tümörler iyi huyludur.

Kulak Çubuğunu Dikkatli Kullanın

  • Kulaklar vücudumuzun son derece hassas olan organlarından biridir. Bu nedenle, kulaklarımızı kendi kendimize düzenli olarak temizlemeye çalışmamız doktorlar tarafından fazla önerilmez. Her gece en az bir kulak çubuğu kullanmak o esnada iyi bir fikir gibi görünse de uzun vadede sorun yaratabilir.
  • Kulaklarınızı temizlerken yumuşak davranmaya özen göstermeli, sadece dışarıda kalan kısımlarını temizleyip sonra da yeterince kurulamayı ihmal etmemelisiniz.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın