Kulak ve Baş Dönmesi

Kulak ve Baş Dönmesi

Hepimiz zaman zaman fazla kahve içmekten, kan görmekten, alkolden, düzenli beslenmemekten, tansiyon düşmesinde ve daha pek çok nedenden dolayı baş dönmesi yaşarız. Bunun gibi geçici baş dönmeleri dışında meydana gelenler, kulağın dengeyi sağlayan bölümünde oluşan sorunlar neticesinde ortaya çıkabilir. Kulak ve baş dönmesi yakından ilgilidir ve burada oluşan iltihaplar, labirentit ve meniere hastalığı gibi rahatsızlıklar dengenin kurulmasını ve korunmasını etkiler.

Genel anlamda baş dönmesi ve hareket duygusunun yitirilmesi anlamına gelen “vertigo” iç kulak iltihabı ve diğer hastalıklarda ortaya çıkar. Korkuya bağlı baş dönmesi de vertigo kapsamında yer alır, ancak tansiyon düşmesi ile ilgili baş dönmeleri vertigo’nun tanımında yer almaz. Vertigo genellikle vücudun pozisyon değiştirmesi ile oluşan ani baş dönmesi olarak kendini gösterir. Belirtilere genellikle çeşitli derecelerde işitme kaybı ve kulak çınlaması da eşlik eder.

Vertigo’nun iltihap dışında diğer bir nedeni meniere hastalığı olabilir. Sebebi henüz tam olarak anlaşılamamış bir hastalık olarak meniere hastalığı orta kulakta sıvı birikimine yol açar ve iç kulağa basınç oluşturur. Etkileri yarım saatten bir güne kadar sürebilir.

Labirentit gibi iç kulak enfeksiyonları ve merkezi nörolojik bozukluklar vertigoya neden olabilmektedir. Bunun dışında bazı ilaçların (antidepresanlar, sakinleştiriciler) baş dönmesine neden olduğu bilinmektedir.

Vertigo Teşhisi

Vertigonun teşhisinde ENG (electronystagmogram) testi kullanılmaktadır. Test sırasında iç kulağın durumuna bakılır ve göz-beyin arasındaki koordinasyon kontrol edilir. Burada ana amaç sinirlerin yada sinirlerde birbiriyle olan iletişimde bir sorun olup olmadığını anlamaktır. Gözlere yakın bölgelere yerleştirilen elektrotlarla göz hareketleri çeşitli senaryolara göre kaydedilir. Gözün hareketi takip ederken anormal hareketleri vertigonun nedeni olarak kabul edilir.

Kulak ve baş dönmesi ilişkili olmakla birlikte kan basıncında yaşanan değişimler, kandaki şeker miktarı da baş dönmesi yaratabilir. Yükseklik korkusu gibi bazı fobilerin belirtisi olarak baş dönmesi görülebilir. Bu nedenle baş dönmesinin neden olduğunu öğrenebilmek için bir uzman muayenesi gerekmektedir. Tedavi süreci de nedenine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Orta kulak iltihaplanmaları için antibiyotik tedavisi uygulanırken meniere hastalığında sıvı birikimi azaltmak için sodyum alımının kısıtlandığı bir diyet programı verilebilir. Genellikle soğuk algınlığı ve üst solunum yollarını etkileyen bir hastalıktan sonra ortaya çıkan labirintit tedavisinde ise iltihabı azaltmak için yine antibiyotik kullanılabilir. Pozisyon değiştirme nedeniyle oluşan baş dönmesi (deniz tutması başta olmak üzere) için bazı hareketler ve duruş şekilleri doktorunuz tarafından tavsiye edilebilir.

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın