Kulaklarda Uğultu Nedenleri

Kulaklarda Uğultu Nedenleri

Kulaklarda uğultu, çınlama, sürekli ıslık, dalga veya rüzgar sesi duymak hemen herkesin başına gelen bir durumdur. Öyle ki, her beş kişiden biri hayatta en az bir kez bu şikâyeti yaşamıştır. Tıpta ‘tinnitus’ adı verilen bu durum esasında kendi başına bir hastalık değil, diğer başka sorunların yol açtığı bir semptomdur.

Peki kulaklarda uğultu neden olur? Hangi durumlarda ortaya çıkar? Kulakta uğultu için ne zaman doktora gitmek gerekir? İşte kulaklarda uğultu hakkında bilmeniz gerekenler…

Kulaklarda Uğultu ve Çınlama Nedir?

Tinnitus, dışarıdan ses dalgaları gelmeksizin duyduğumuz seslere denir. Birçokları bu durumu ritmik bir çınlama olarak yaşarken, rüzgâr veya dalga sesi gibi uğultular, hatta gıcırtılar duyanlar da olabilir. Sesi genelde her iki kulak birden duyarken, bazı durumlarda sadece tek kulak da algılıyor olabilir. Birçok vakada hastalar sesin kendi kafalarından geldiğini söyler. Bazıları ise uzak bir mesafeden geliyor gibi hissettiklerini anlatır.

Ses düzenli veya aralıklı, sabit veya titreşimli olabilir. Bazı vakalarda, çınlama ya da uğultu öyle yüksek olur ki, hastanın gerçek sesleri duymasını ya da yaptığı işe konsantre olmasını engeller.

İyi haber şu ki, kulakta uğultu veya çınlama çoğu vakada ciddi bir sağlık sorunundan kaynaklanmaz ve altında yatan sebep tespit edildiğinde ortadan kaybolur. Ancak bazı durumlarda, ilaç tedavisi veya ameliyat gerektiren sorunlara da işaret edebilir. Kulakta uğultu ve çınlamanın en temel sebepleri şöyle sıralanır:

Yaş Kaynaklı İşitme Kaybı

Kulaklarda uğultu veya çınlamanın en yaygın nedeni, yaş kaynaklı işitme kaybıdır. Yaşımız ilerlediğinde kulaktaki sinirlerin sayısı azalır ve ‘kulak salyangozu (koklea)’ isimli bölüm aşınır. Hasarlı bir kulak salyangozu beyne alışkın olduğu sinyalleri yollayamaz; beyin de normal ses sinyallerinin yokluğunu telafi etmek için kendi dalgalarını oluşturarak çınlamaya sebep olur. İşitme kaybı ortalama 60 yaşında başlar ve zamanla artar.

Çok Yüksek Sese Maruz Kalmak

Günümüzde tinnitusun bir diğer yaygın sebebi de aşırı yüksek sese maruz kalmaktır. Yüksek sesli müziği kulaklıkla uzun süreler boyu dinlemek, bir konserde veya inşaatta aşırı yüksek sese maruz kalmak gibi durumlar kısa süreli uğultu veya çınlamaya yol açabilir. Yüksek sese kısa süreli maruz kalmaktan kaynaklı çınlama genelde bir süre sonra kaybolur ama uzun süre maruz kalmak işitme kaybı ile sonuçlanabilir. Müzisyenler, inşaat işçileri ve askerler bu açıdan daha fazla risk altındadır.

İlaçların Yan Etkisi

Çoğunlukla dolaşım sistemi sorunlarını tedavi etme amaçlı olan bazı ilaçların aşırı dozda kullanıldıklarında kulak uğultusuna ve çınlamaya yol açtığı biliniyor. Kan sulandırıcı olarak verilen aspirinin aşırı dozda kullanımı, antibakteriyel amaçlı alınan aminoglikozid antibiyotikler ve kinin (sıtma ilacı) bu ilaçların en yaygın olanları. Bazı antidepresanların da kulakta uğultu ya da çınlamayı artırdığı biliniyor.
ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, 200’den fazla ilaç yan etki olarak kulak uğultusuna ve çınlamasına sebep oluyor.

Kulak Kıllarının Zarar Görmesi

Tinnitusun yaygın sebeplerinden biri de iç kulak hücrelerinin hasar görmesidir. İç kulaktaki ince ve hassas kıllar, ses dalgalarının basıncına bağlı olarak hareket eder. Bu hareketler sayesinde kulağınızdaki bir sinir aracılığıyla beyne sinyaller gönderilir. Beyin, işte bu sinyalleri ses olarak algılar. Eğer iç kulaktaki kıllar bükülür ya da koparsa, beyne rastgele sinyaller sızabilir. Bu da çınlama ve uğultıya sebep olur.

Kulak Kiri (Buşon) Kaynaklı Tıkanma

Türkçe’de yaygın olarak ‘kulak kiri’ olarak adlandırılan şey esasında kir değil, kulağın kendisini korumak için salgıladığı sıvının kurumuş halidir. Bu salgı hem dışarıdan gelen toz ve kiri bloke ederek, hem de bakteri oluşumunu engelleyerek kulak yolunu korur. Ancak çok fazlası biriktiğinde doğal yollardan temizlenmesi giderek zorlaşır, işitme kaybına ve çınlamaya yol açabilir.

Orta Kulak Kireçlenmesi (Otoskleroz)

Orta kulaktaki kemiklerin genetik olarak anormal şekilde büyümesi anlamına gelen otoskleroz, çınlama ve uğultuya sebep olabilir.

Meniere Hastalığı

İlk teşhisi koyan Doktor Prosper Ménière’in ismiyle anılan bu hastalık, iç kulak sıvısının basıncının anormal seviyelerde yükselmesinden kaynaklanır. Semptomları arasında baş dönmesi atakları ve kulak çınlaması vardır. Rastlanma sıklığı yüzde 2 olmakla beraber, işitme kaybına yol açar. Meniere hastalığı soğuk terleme, bulantı ve kusma gibi semptomlarıyla, bazen panik atakla karıştırılabilir.

Pulsatil Tinnitus

Doktorun da duyabildiği objektif bir tinnitus tipi olan bu vakalar damar hastalıklarından kaynaklanır. Baş ve boyun tümörleri, damar sertleşmesi, yüksek tansiyon, türbülanslı kan akışı ve kılcal damarların bozulması gibi nadir görülen durumlar sonucunda kulakta çınlama duyulabilir. Pulsatil Tinnitus genellikle tek bir kulakta görülür. Bu vakalarda derhal doktora gidilmesi gerekir.

Akustik Nörinom

Akustik nörinom, çok nadir görülen ve çoğunlukla yaşamsal tehlike içermeyen bir tümör çeşididir. İşitme ve denge sinirlerinde ortaya çıkar; iyi huylu ve yavaş büyüyen tümörlerdir. Baş dönmesi ve denge kaybının yanı sıra bir kulakta işitme kaybı ve çınlamaya yol açarlar.

Risk Faktörleri Nelerdir?

Araştırmalara göre, erkekler kadınlara kıyasla daha sık kulak uğultusu yaşıyor. Sigara içmenin, yüksek tansiyon veya damar daralması gibi kan dolaşımı sorunlarının tinnitus riskini artırdığı biliniyor.

Kulak çınlaması ya da uğultusundan şikâyet eden kişilerin dolaşım sistemini güçlendirmeye çalışmaları, düzenli egzersiz yaparak damar sağlığını korumaları tavsiye ediliyor.

Kaç Çeşit Tinnitus Vardır?

Kulak uğultusu ve çınlaması tıp dünyasında objektif ve subjektif tinnitus olarak ikiye ayrılır.

Subjektif tinnitusta söz konusu sesi sadece hastanın kendisi duyar. Uğultu veya çınlamanın en yaygın tipi olan subjektif tinnitus dış, orta veya iç kulak sorunlarından kaynaklanıyor olabilir. Bir diğer sebebi de, işitme sinirlerinde veya beynin sinir sinyallerini ses olarak algılayan bölümlerinde sorunlar yaşanmasıdır.

Objektif tinnitus vakalarında ise sesi sadece hasta değil, dikkatle dinlediğinde doktor da duyar. Bu vakalar çok daha nadir görülür. Damar sorunlarından, orta kulak kemiği ile ilgili bir sorundan veya bir kas kasılmasından kaynaklanır.

Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

  • Kulak çınlaması ve uğultusu konusunda doktora gitmenizi kesinlikle şart koşan ilk durum, uğultunun tek kulakta duyulmasıdır. Eğer uğultu veya çınlama sadece tek kulaktan geliyorsa, sorunun kaynağında beyin tümörü veya tek taraflı damarsal anomali olabilir.
  • Çınlama ya da uğultuya işitme kaybı ve baş dönmesi eşlik ediyorsa, duyduğunuz sesler kronik hale gelmiş ve 2-3 haftadan uzun süre devam ediyorsa, derhal doktora gidilmeli.
  • Üst solunum yolları enfeksiyonu geçirdiniz ve uğultu ile çınlama bir hafta içinde iyileşmediyse, doktora başvurmanızda fayda var.
  • Aniden başlayan çınlama ve uğultu durumlarında da doktora gitmeniz tavsiye edilir.
  • Kulak uğultusu ya da çınlaması nedeniyle doktora gittiğinizde, hissettiğiniz sesi doğru tarif ettiğinizden emin olun. Sesi sürekli mi zaman zaman mı, uzaktan mı yakından mı, çınlama, uğultu ya da ıslık gibi mi duyduğunuza dair sorulara doğru yanıt vermeniz, teşhis konmasını kolaylaştıracaktır. Kullandığınız bütün ilaçları doktorunuzla paylaşmanız da kulak uğultusunun altında yatan sebeplerin bulunmasına yardımcı olacaktır.
  • Tinnitus vakalarında evde tedavi genellikle önerilmez. Bu tarz tedavilerin, çınlama ve uğultunun kaynağını tespit edip iyileştirme ihtimali düşüktür.

Kulak Uğultusu Neden Akşam Saatlerinde Artar?

Bu sorunun karmaşık bir tıbbi yanıtı değil, basit bir nedeni var: Hasta, akşamları daha sessiz ortamlarda bulunduğu için uğultu ve çınlamayı gündüze göre daha fazla hisseder. Yani, gündüz gürültüsü esasında çınlama ve uğultuyu gölgeler.

İşitme Kaybına Yol Açar Mı?

Uğultu ve çınlama normal şartlarda işitme kaybına yol açmaz. Zira bir hastalığın kendisi değil, mevcut bir durumu belirtileridir.

Kaynaklar

,

Kulaklarda Uğultu Nedenleri İçin 7 Yorum Yapılmış

  1. Yağmur 19 Mart 2014 #

    İlk başta orta kulak iltihabı oldum sonra kulağımda uğultu başladı. 4-5 gündür de sürüyor. Bayağı rahatsız edici bir durum sürekli kulağımda rüzgar sesi var. antibiyotik tedavisi görüyorum ama uğultudan değil orta kulak iltihabından zaten uğultu sonradan başladı ben daha 11 yaşındayım bu uğultunun tedavisi varsa söyleyin çok rahatsız ediyor.

    • mustafa 14 Mayıs 2014 #

      İyileştin mi? Geçti mi uğultun. Bende de var.

  2. sedef 31 Aralık 2014 #

    Bu uğultu bende de var ve Almanyada tedavisini bulamadım. Bu uğultu stresten kaynaklanan bir hastalık yani belki bir kaç ay belki de çok daha uzun sürebilir. Şu an için bildiğim tek çözüm stresi azaltabilmek, başka bir çözüm olup olmadığını araştırıyorum, 6 aydır bu sorundan dolayı problem çekiyorum.

    • buse 17 Ocak 2015 #

      Geçti mi ? 6 aydır var diyorsun.Bende de 1,5 aydır var.
      6-7 ay da geçer diyorlar

  3. Bayram 27 Şubat 2015 #

    Benim sol kulagimda yaklasik 2 senedir bu ugultu problemi var arkadaslar. Istanbul’da gitmedigim doktor neredeyse kalmadi. Kulak zarimin ice dogru cokmus oldugunu soylediler ve kemige yapistigi icin ugultu problemi olabilecegini soylediler. Ayrica 33 desibel isitme kaybim var. 2014 mayis ayinda THY kabin memurlugundan elendim ben bu problemden. Allah sifa versin hepimize..

  4. göknur 25 Temmuz 2017 #

    Ben 3 gün önce düştüm ve sağ kulağımı koltuğun kenarına vurdum, vurduğum gibi sağ ve sol kulağımda uğultu ve ağrı oluyor. İstemeyerek yüksek sesle konuşuyorum ve baş ağrısı oluyor, ne yapmam lazım?

  5. admin 30 Temmuz 2017 #

    Göknur Hanım,

    En kısa zamanda doktora muayene olmanızı önermekteyiz.

Bir cevap yazın