Kulakta Sıvı Birikmesi Neden Olur?

Kulakta Sıvı Birikmesi Neden Olur?

Kulakta ağrı, çınlama, baş dönmesi ve işitme kaybı kulakta sıvı birikmesinin bazı belirtileridir. Kulakta sıvı birikiminin; enfeksiyon, alerji, östaki borusundaki fonksiyon bozukluğu, sinüslerde yaşanan sorunlar gibi çeşitli nedenleri olabilir. Kulakta biriken sıvı iltihaplanma için elverişli bir ortam yarattığından iltihaplanmanın ve ağrıların önüne geçebilmek için kısa sürede tedavi edilmesi önerilir.

Enfeksiyonlar: Soğuk algınlığı, sinüslerin iltihaplanması gibi üst solunum yollarını etkileyen enfeksiyonlar kulakta sıvı birikimine yol açabilir. Bu enfeksiyonlar, kulak kanalına giren sıvının boşaltılmasını sağlayan östaki borusunu tıkayabilir. Orta kulakta sıkışıp kalan sıvı, bakteri ve virüslerin çoğalması için uygun bir ortam yaratır. Sıvı boşaltılmazsa bakteri ve virüsler hızla ürer ve enfeksiyona neden olur. Sinsityal virüs ve grip virüsüyle, streptococcus pneumoniae ve Haemophilus influenzae gibi bakteriler kulak iltihaplanmasının başlıca nedenidir.

Yüzücü Kulağı: Yüzücülerde çok sık görüldüğü için bu adla anılan ve genellikle dış kulakta görülen bir iltihaplanma türüdür. Su içinde bulunan bakteriler enfeksiyona neden olarak kulakta sıvı birikime yol açar. Kulak içinde biriken suyla birlikte iltihaplanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik ve kaşıntı görülebilir.

Alerjiler: Burun ve sinüs alerjileri, bu bölgelerde bulunan dokuların şişmesi ve östaki borusunun kulakta biriken suyu atamamasına neden olabilir. Kulakta sıkışan su çıkarılmazsa enfeksiyona yol açabilir.

Östaki Borusu Sorunları: Östaki borusu kulaktaki sıvı dengesinin korunması için bir drenaj kanalı gibi çalışır. Östaki borusunda yaşanan sorunlar sıvı dengesinin bozulmasına ve sıvının birikmesine neden olur. Bazı çocuklarda ve bebeklerde östaki borusu az gelişebilir, dolayısıyla sık sık kulak tıkanması yaşanabilir. Bu sorunlar yaş ilerledikçe östaki borusunun gelişimini tamamlaması sonucu ortadan kalkabilir. Ancak östaki borusunun gelişimi tamamlanmazsa kulakta sıvı birikmesi ve iltihaplanma gibi rahatsızlıklar yetişkinlik döneminde de sık sık yaşanabilir.

Tedavisi

Kulakta biriken sıvı çoğunlukla kendi kendine boşalır. Sıvının oluşturduğu uygun ortamda çoğalan virüs ya da bakteriler enfeksiyona, çınlamaya, ağrıya ve geçici işitme kaybına neden olabilmektedir. Eğer 4-5 günden uzun süren sıvı birikmesi yaşıyorsanız iltihaplanmayı önlemek için bir uzmandan yardım almalısınız. Doktorunuz antibiyotik ilaç ya da kulak damlası önerebilir. Sıvı çıkana kadar kulağınıza yapacağınız sıcak havlu kompresi ağrıyı hafifletebilir.

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın