Kumaşta Meydana Gelen Küflenme Nasıl Temizlenir?

Kumaşta Meydana Gelen Küflenme Nasıl Temizlenir?

Çamaşırlarınızda tuhaf lekeler görmeye başladıysanız ve üzerlerine sinen ağır kokudan şikâyetçiyseniz muhtemelen ‘küf’ problemiyle karşı karşıya olabilirsiniz. Merak etmeyin! Çamaşırlarda oluşan küf lekelerini çıkarmak için yazımızda geçen yöntemleri kolaylıkla uygulayabilirsiniz.

Kıyafetlerin üzerinde görmeye alışkın olmadığımız gri, siyah ya da koyu yeşil renklerde lekeler küf işaretleridir. Küf, eğer kumaş ıslak, nemli, sıcak ya da rutubetli bir yerde uzun süre kaldıysa ortaya çıkan bir mantar oluşumudur. İnsan sağlığı için oldukça zararlı olan küf diğer bir ifadeyle kumaşın çürümeye başlamasına neden olabilmektedir.

Giysiler çamaşır sepetinde uzun süre tutulduğunda –ortamın nem derecesi bu noktada önemli- küflenme sorunu görülebilir. Bunun dışında çamaşır makinesinde uzun süre bırakılan ıslak çamaşırlar için de aynı şekilde küflenme tehlikesi vardır. Eğer eviniz nemliyse, dolapların içerisinde havasız kalan giysilerde de küflenme sorunu oluşacaktır.

Küf lekesiyle başa çıkmanın en önemli yolu ‘hızlı müdahaledir’. Küf lekelerini fark ettiğiniz anda, daha fazla ilerlemesine izin vermeden temizlemeniz gerekir. Küf bekledikçe çoğalır ve sonunda kumaşa zarar verebilir. Uzun süre beklemiş ve kumaşın derinlerine işlemiş bir küf lekesini çıkarmak kolay olmayabilir. Ayrıca küflü giysilerle birlikte sepette duran diğer giysiler de kolayca lekelenebilir. Bu nedenle küf lekelerini vakit kaybetmeden temizlemek en doğrusudur. Küf lekesi için inatçıdır dersek yanlış olmaz. İhmal edilirse, en sevdiğiniz gömleğinizden tamamen vazgeçmenize sebep olabilir. Küflenmiş kıyafetlerinizi eskisi gibi tertemiz hale getirmek için yapabileceğiniz en önemli şey, doğru yöntemi seçmektir.

Küf Lekesi Temizliği

Küf lekesini çıkarırken kullanılacak yöntemler kumaşın türüne ve rengine göre değişebilmektedir. Fakat öncelikle küf oluşumuna neden olan şartları düzenlemeyi öğrenmekte fayda var.

  • Havasız kalan dolaplarınızı düzenli olarak havalandırın. Böylece giysilerinizin siz farkında olmadan küflenmesini önleyebilirsiniz.
  • Spordan sonra üzerinizden çıkardığınız terli giysilerinizi, ıslak mayoları ya da havluları çantanızda ya da çamaşır sepetinde uzun süre bekletmeyin.
  • Yaz mevsiminde terli kıyafetlerinizi kurutmadan kirliye koymayınız.
  • Yeni yıkanmış çamaşırlarınızı çamaşır makinesinden alıp kurutmaya bırakın. Çamaşır makinesinde ıslak bir şekilde bekleyen çamaşırlar hem giysilerinize hem de makinenize zarar verebilir.
  • Eviniz rutubetliyse sık sık havalandırmayı ve rutubete karşı önlem almayı unutmayın.
  • Mevsim değişikliklerinde giysilerinizi dışarıda havalandırmayı alışkanlık haline getirin.

Giysileriniz Pamukluysa…

Pamuklu giysilerde küf lekesinin temizliği daha kolaydır. Bunun nedeni pamuklu kumaşların daha sağlam olmasıdır. Pamuklu giysilerinizden küf temizlemek için oksijenli su ve kaliteli bir sabuna ihtiyacınız var. Küf lekesi olmuş pamuklu giysilerinizi sabunla yıkayabilirsiniz. Sabun, küfü oluşturan mikroorganizmaların yok edilmesine yardımcı olmaktadır.

Eğer lekeler inatçıysa, oksijenli su karışımını uygulayabilirsiniz. Bu işlemi yaparken çıplak elle temas etmemenizi öneririz. Bir küçük bardak oksijenli suyu 1 litre suyun içerisinde dökün. Küflenmiş giysinizi bu suyun içerisinde bekletin. Ardından giysinizi bol suyla durulayın. Ve deterjanla bir kez yıkayın. Küf lekesi büyük oranda çıkmış olacaktır. Ancak hala leke kaldıysa aynı işlemi tekrarlayabilirsiniz.

Giysileriniz Yünlüyse…

Yün kıyafetlerde küf olması çok sık karşılaşılan bir durum değildir. Ancak rutubetli evlerde ya da bodrum gibi ortamlarda, yünlerde küf oluşması ihtimali vardır. Yün kıyafetlerin temizliği yapılırken, ipliklerin deforme olmaması için nazik bir şekilde işlem yapılmalıdır. Yünlü giysilerinizi içeriği kimyasal olmayan bir deterjanla ılık su kullanarak yıkayabilirsiniz. Sadece lekeli bölgeyi yıkayarak, ardından bol su ile durulamalısınız. Daha zorlu lekelerde yünlüler için özel olarak üretilmiş deterjanlardan alarak, çamaşır makinesinde uygun bir programda temizleyiniz.

Giysileriniz İpek Kumaşsa…

İpek ya da saten kumaşlar oldukça hassastır. Bu nedenle çok özenli bir şekilde temizleme işlemi yapılmalıdır. Öncelikle lekenin bulunduğu alanı beyaz sabunla fazla sert çitilemeden yıkayın. Daha sonra kumaşınızı durulayarak kontrol edin. Aynı işlemi, lekeler çıkmamışsa yeniden uygulayabilirsiniz. Ancak eğer hala bir sonuç alamamışsanız, kumaşınızın kullanım talimatına sadık kalarak daha etkili bir deterjanla yıkayabilirsiniz.

Küf Temizliğinde Etkili Yöntemler

Kumaşınızda oluşan küf lekeleri için etkili olabilecek bazı ürünler var. Kullanmadan önce ürünü mutlaka kumaşınızın küçük bir alanında test ederek, zarar verip vermediğine bakınız.

Kullanacağınız ürünü uygularken mutlaka temiz ve beyaz renkte bir bez kullanınız. Ovma işleminde yumuşak uçlu küçük fırçalardan (diş fırçası da olabilir) kullanabilirsiniz. Küflü bir giysiyi yıkarken, sıcak suyun derecesi mutlaka kumaşınızın kaldırabileceği en yüksek seviyede olmalıdır. Küf yüksek sıcaklıklarda daha çok arınır. Daha yüksek sıcaklıklar kumaşınıza zarar verebilir. Giysinizi temizledikten sonra eğer hala kalan lekeler varsa kurutucuyu kullanmayın. Kurutucunun hava akımı lekelerin çamaşırınıza daha çok yerleşmesine sebep olacaktır. Açık havada kurutmayı tercih edin. Güneşin küf öldürücü gücünden faydalanın.

Küf temizliğinde oldukça etkili olan çamaşır suyu, narin kumaşlarda –dikkat edilmezse- deformasyona neden oluyor. Çok güçlü içeriği olan çamaşır suyunu kullanırken çamaşırınızın kullanım talimatına göz atmakta fayda var. Çamaşır suyu renkleri soldurduğu için daha çok beyaz renkli giysilerde kullanılmalıdır. Ayrıca çamaşır suyu ağır seviyede kimyasal maddelerden oluştuğu için solumamaya ve eldiven kullanmaya özen gösteriniz. Buna ek olarak boraks da küf çıkarmada sıklıkla tercih edilmektedir. Yine çamaşırınızın özelliklerine göre uygulayarak, boraksın etkin temizliğinden yararlanabilirsiniz. Bir kap suyun içerisine dökülen 1 tatlı kaşığı amonyak da küfler üzerinde epey etkilidir. Lekelenmiş giysinizi hazırladığınız karışımın içerisinde bekletiniz. Daha sonra lekenin olduğu alanı çitileyerek, sabunla yıkayınız. Bunun yanı sıra sirke küf lekelerine birebir iyi gelen bir doğal temizlik ürünüdür. Ayrıca genelde birçok kumaş cinsinde rahatlıkla kullanılabilir. Sirkeyi direkt lekenin üzerine uygulamadan önce mutlaka suyla karıştırın.Gliserin küf temizliğinde kullanılan bir diğer malzemedir. Küf lekesinin olduğu alan gliserinli bir bezle silinir. Böylece küf kolayca temizlenebilir.

Ek olarak süt, küf lekesi olmuş giysilerde temizlik amacıyla kullanılır. Bir miktar süt, lekeli bölgeye dökülür. Daha sonra yumuşak bir süngerle leke ovulur. Biraz bekledikten sonra sabunla yıkanarak durulanır.

Bunların dışında limonlu su, karbonat ve tuz da küf çıkarmada kullanılabilecek doğal ve etkili ürünlerden bazılarıdır. Önemli olan küf temizliğinde kumaşın özelliklerine göre doğru bir yöntem belirlemektir.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın