kusburnu-yagi

Kuşburnu Yağının Faydaları ve Kullanımı

Kuşburnu, Latince adı Rosa canina olan, Avrupa’da, kuzeybatı Afrika’da ve Batı Asya’da yetişen bir bitkidir. İçi tüylü olan bu bitkinin birçok tohumu bulunur. Bolca vitamin, mineral ve karbonhidrat içeren bu bitki sonbahar mevsiminde olgunlaşır. Hem taze olarak da hem de kurutulmuş vaziyette tüketilebilir.

Kuşburnu, yabangülü, it burnu, itgülü, gülelması, yiric ve gül burnu gibi isimlerle de bilinmektedir. Bu isimler arasından “it burnu” daha çlok Azeriler tarafından, “gü burnu” ise Tokatlılar tarafından söylenir.

Yatıştırıcı etkisi olan kuşburnunun çekirdekleri ve çiçeklerinden kuşburnu yağı çıkarılmaktadır.

Kuşburnu Yağı

Kuşburnu bitkisinin çiçeklerinden ve çekirdeğinden çıkarılarak üretilen kuşburnu yağı, oldukça zahmetli bir şekilde elde edilir. Çünkü, kuşburnu bitkisinin çekirdekleri fazlasıyla serttir. Çekirdeğin sert oluşu hem yağın elde edilme işlemini güçleştirir hem de çok az yağ elde edilmesine neden olur. Kuşburnu yağı, soğuk pres yöntemiyle çıkarılır.

Kuşburnu yağı, Omega 3, Omega 6, retinol, C vitamini, E vitamini ve A vitamini içerir. Pek çok sağlık faydası bulunan kuşburnu yağı, özellikle cilt bakımında çok etkilidir. Bu etkisi nedeniyle günlük hayatımızda kullandığımız birçok kozmetik ürününün içeriğinde de kuşburnu yağı bulunur.

Piyasadan satın alınacaksa, kuşburnu yağının saf olup olmadığına dikkat edilmesi gerekir. Aromaterapideki etkisi sebebiyle masaj yağı olarak da tercih edilebilen kuşburnu yağının kullanımı çok eski zamanlara dayanır. Bir efsaneye göre, eski Mısır’da, Firavun’un eşleri de güzellikleri için kuşburnu yağı kullanmıştır. Bir başka hikayeye göre ise, Kızılderililer ile Mayalar da kuşburnu yağından faydalanmıştır.

Kuşburnu yağının içeriğinde neler vardır?

Kuşburnu çekirdeklerinin içinde yüzde 91-92 arası oranda kurumadde, yüzde 6-8 arası oranda protein, yüzde 1-2 arası oranda kül, 0.22-0.44 mg/100g askorbik asit, yüzde 6-8 arası oranda yağ ve yüzde 2-3 arası oranda eterik yağ bulunur. Kuşburnunun çekirdek yağının içinde en çok bulunan yağ asitleri, linoleik asit (yüzde 50), araşidik asit (yüzde 20) ve oleik asittir (yüzde 19).

Kuşburnunun çekirdeğinin yağının doymamışlık derecesi, linoleik asitten daha fazla olan yağ asitlerini içermemesi sebebiyle, kuşburnu yağı, tat ve aroma bozulmasına karşı oldukça güçlüdür. Yani, kuşrbunu yağının oksidasyon stabilitesinin yüksek olduğu söylenebilir. Bu özellikleri sebebiyle, kuşburnu yağına gurme yağı demek de mümkündür.

Kuşburnun yağının içinde Omega 3, Omega 6, Retinol, Betakaroten, C vitamini, E vitamini ve A vitamini bolca bulunur. Dünyada, içinde doğal Retinoik Asit bulunduran tek meyvedir.

Kuşburnu Yağı Nasıl Kullanılır?

Yemeklerdeki kullanımı: Kuşburnu yağı, mısırözü yağı, ayçiçeği yağı, susam yağı ve pamuk tohumu yağıyla aynı sınıfta görülür. Bu sınıftaki yağlar genelde yemeklik yağlardır. Ayrıca, kızartmalarda ve salatalarda da kullanılırlar. Aynı zamanda fırıncılık yağı ve margarin yapımında da kullanılırlar. Kuşburnu yağı da bu alanlarda değerlendirilebilir. Tat ve koku katma amacı ile tüketilebilir, olası yan etkilere karşı dikkatli olunmalıdır.

Kozmetik ve cilt bakımındaki kullanımı: Kuşburnu yağı, kozmetik sanayinde de kullanılan bir yağdır. Cilt için sayısız faydası olan kuşburnu yağı birçok kozmetik ürününün de ana maddeleri arasında bulunur. Kuşburnu yağı, kozmetikte; masaj için, cildi koruyucu nitelikte, yaşlanmayı geciktirmek amacıyla, gençleştirici, kırışıklıkları giderici güneşten ve sert hava koşullardan koruyucu, yaralanmış dokuları iyileştirmek amacıyla ve hücre yenileyici olarak kullanılır. Siz de kuşburnu yağı içeren bakım ürünlerini kullanabilir, ya da kuşburnu yağını kendi bakım ürünlerinize karıştırarak kullanabilirsiniz. Başka yağlarla ya da suyla inceltilerek kullanmanız daha doğrudur. Kuşburnu yağını hem elinize, hem kollarınıza, hem yüzünüze, hem bacak ve ayaklarınıza hem de göğüslerinize kullanabilirsiniz.

Diğer alanlardaki kullanımı: Yarı kuruyan yağlar arasında olduğundan, boya ve vernik sanayinde de kullanılır.

Kuşburnu yağının genel faydaları nelerdir?

  • Güçlü bir antioksidandır.
  • Antialerjiktir.
  • İçeriğinde linoleik asit bulunduğu için iltihapları giderici özellik gösterir.
  • İdrar yol enfeksiyonunun önüne geçer.
  • Böbreklerin düzgün çalışmasına yardım eder.
  • Baş ağrısını geçirmeye yardımcıdır.
  • İyi bir antidepresandır.

Kuşburnu yağının cilde faydaları nelerdir?

  • Kuşburnu yağı, yaşlanmanın etkilerini geciktirici özellik gösterir.
  • Cildin nem ve su dengesini korumasına yardım eder.
  • Cildin genç kalmasına yardım eder.
  • Cildin kolajen üretimine destek olur. Pigment üretimine yardım eder.
  • Yüzdeki ince çizgileri, kaz ayaklarını, dudak etrafındaki izlerin oluşmasını engellemeye yardımcı olur. Ayrıca mevcut izlerin de derinleşmesini önler. Bu sayede, cildin deforme bir görüntü alması engellenir.
  • Güneş’in yol açtığı kızarıklıkları, leke ve yaraları iyileştirmeye yardım eder.
  • Cildin elastikiyetini artırıcı ve cildi sıkılaştırıcı etki gösterir. Bu sayede, ciltteki kırışıklıkları da azaltır. Adeta doğal bir Botox’tur.
  • E vitamini içerdiği için iyi bir nemlendirici görevi görür. Kronik kuruluğun önüne geçmeye yardımcıdır.
  • Cildin canlı görünmesine katkı sağlar.
  • Ciltteki canlı olmayan hücreleri etkin hale getirir. Bu sayede, cilde parlaklık kazandırır.
  • Mikroplara karşı koruma sağladığı için iyi bir arındırıcıdır. Ayrıca, cildi dış etkenlere karşı da korumakta ustadır.
  • Cildin pürüzsüz bir görünüme ulaşmasına yardım eder.
  • Güçlü bir antioksidan olduğu için akneler ve sivilcelerle de savaşır. Bu sorunların neden olduğu izleri de geçirir.
  • Sedef ve egzama gibi deri hastalıklarının tedavisinde etkilidir.
  • Yaraları geçirmeye yardım eder.
  • İçeriğindeki Omega 3 ve Omega 6 sayesinde onarıcı etki göstererek, ciltteki çatlakların ve kadınların baş düşmanı selülitlerin yok olmasını sağlar.
  • Doğumdan, kilo alıp verme gibi durumlardan sonra oluşan çatlakları yok eder.
  • Ultraviyole ışınlara maruz kalanların cilt lekelerini gidermeye yardım eder.
  • Gözaltlarında meydana gelen, stres, yorgunluk ve benzeri sebeplerden ortaya çıkan morlukların ortadan kalkmasına yardım eder.
  • Yapılan makyajın kalıcı olmasına yardım eder. Bu anlamda, makyaj öncesi cilde sürülerek bazik işlevi görebilir.
  • Tırnak bakımında fayda sağlar. Tırnakların güçlenmesine yardım ederek kırılmalarının önüne geçer. Daha parlak ve canlı görünmelerine katkı sağlar.
  • Deri tarafından hızla emildiği için tüm bu etkilerini çok hızlı biçimde gösterme özelliğine sahiptir. Ciltte yağlanma yapmaz, ağırlık hissi vermez. Oldukça hafif bir yağdır.
  • Nar çekirdeği yağıyla karıştırılarak kullanılırsa mucizevi sonuçlar ortaya çıkarır.

Kuşburnu yağının saça faydaları nelerdir?

  • Saç için iyi bir nemlendirici ve doğal bir yumuşatıcıdır.
  • Saçlardaki kepekleri temizlemeye yardım eder.
  • Zayıf saçları güçlendirir.
  • Saçların daha sağlıklı uzamasına olanak sağlar.
  • Saçlardaki dökülme, donukluk ve kırılmaların önün keser.
  • Saç derisi rahatsızlıklarını azaltır.
  • Birçok yağ gibi saç derisi üzerindeki kan dolaşımını hızlandırmaya yardımcıdır.
  • Saçların nem dengesini korumasına yardım eder.
  • Saç derisi hücresinin üretimini artırır.
  • Saçların yenilenmesine yardımcıdır.

Kuşburnu nasıl muhafaza edilir?

Kuşburnu bitkisinin narin bir yapısı vardır. Bu sebeple, daima buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir.

Kuşburnu yağını kullanan ünlüler

33 yaşındaki Avustralyalı model Miranda Kerr’in cildinin ışıl ışıl ve canlı görünmesinin sebebinin kuşburnu yağı olduğunu açıklamıştır. Kuşburnu yağı ile genç kalan bir başka isim de, Sex and the City dizisiyle dünyaca ünlenen Sarah Jessica Parker.

Kuşburnuyla evde yapılabilecek pratik maske ve kürler

Kepek yok edici kuşburnu saç maskesi

Saçlardaki kepekleri temizlemeye yardımcı olan bu maske için, birkaç damla kuşburnu yağı saça masaj yapılarak uygulanmalıdır.
Yağ saçta 30 dakika süresince bekletilmelidir.
Bu kür birkaç kez tekrarlanırsa kepek problemi ortadan kalkar.
Aynı zamanda, saçlar parlaklık ve canlılık kazanır.

Cildi temizleyen kuşburnu maskesi

Bu maske, cildi derinlemesine temizler, nemlendirir, yumuşatır ve besler. Yüzü dinlendirmeye yardım eder, cilde ışıltılı ve parıltılı bir görünüm kazandırır.

Malzemeler

  • 4-5 damla kuşburnu yağı
  • 1 çay kaşığı doğal bal
  • 1 tatlı kaşığı yağsız yoğurt

Uygulama

  • Balı bir kabın içinde balı iyice karıştırıp yumuşatın.
  • Üzerine yağsız yoğurdu ve kuşburnu yağını ekleyin.
  • Tüm malzemeleri iyice birbirine karıştırın.
  • Karışım homojen bir hale gelince önceden temizlediğiniz cildinize, gözünüze değdirmeden masaj yaparak uygulayın.
  • Karışımı yüzünüzde 15 dakika kadar bekletin.
  • Yüzünüzü bol ve ılık suyla iyice durulayın.

ÖNEMLİ:

  • Kuşburnuna alerjisi olanların kuşburnu yağı kullanması sakıncalıdır.
  • Kullanmaya başlanmadan önce vücudun alerjik reaksiyon gösterip göstermediğini kontrol etmek amacıyla bilekte denenmelidir.
  • Kuşburnu yağı kullandıktan sonra cildinizde bir alerjik reaksiyonun geliştiğini görürseniz kuşburnu yağını kullanmayı derhal bırakın ve bir cilt doktoruna başvurun.
  • Bir hastalık sebebiyle ilaç kullanıyorsanız ya da bir cilt rahatsızlığınız varsa kuşburnu yağını kullanmadan evvel muhakkak doktorunuza danışın.
  • Kuşburnu yağının hamilelik ve emzirme süreçlerinde kullanılması doğru değildir.
  • Bebeklere ve çocuklara kullandırılması tavsiye edilmez.
  • Oda sıcaklığında ve kuru yerde muhafaza edilmesine dikkat edilmelidir.
Bu makaledeki bilgiler çeşitli kaynaklardan derlenmiş olup bilgilendirme amacı ile yayınlanmıştır. Tüketim ve kullanım öncesinde bir sağlık uzmanına danışmanız önerilir.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir Cevap Yazın