Kusmaya Ne İyi Gelir?

Kusmaya Ne İyi Gelir?

Kusma kısaca sindirilemeyen gıdaların ve sıvıların mide sıvılarıyla birlikte ağız yoluyla istem dışı olarak dışarı atılmasıdır. Bu yazıda kusmaya ne iyi gelir sorusunun bitkisel ve doğal cevaplarını bulabilirsiniz.

Sürekli kusma bir virüsün ya da başka bir rahatsızlığın örneğin ishalin sonucunda olabilmektedir. Sindirim sisteminde bulunabilen parazitler, bakteriler mide bulantısına, kusmaya ve ishale yol açabilir. Kusmanın diğer nedenleri arasında aşırı alkol alımı, gebelik, soğuk algınlığı, duygusal stres, fazla miktarda yemek yemek, aşırı miktarda kafein içeren içecek tüketimi, migren, araç veya deniz tutması sayılabilir.

Kusma İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

Kusmaktan ve mide bulantısından korunmak için bazı bitkisel ve doğal reçeteleri kullanabilirsiniz. Kusmaya ne iyi gelir sorusuna aşağıdaki listede bazı cevaplar bulabilirsiniz.

Zencefil ve Fesleğen Çayı: Küçük bir kaba bir miktar ezilmiş zencefil ve bir kaç fesleğen yaprağı koyun. Bu karışıma 2-3 bardak su ekleyin ve düşük ateşte kaynatın. Ateşten aldıktan sonra 5-10 dakika bekledikten sonra 1 tatlı kaşığı bal katın. Zencefil fesleğen çayından yarım bardak içmek mide bulantınızı geçirecektir.

Limon ve Portakal: Sıcak suya bir kaç damla limon sıkmak ve içmek mide bulantısına iyi gelir. Eğer araç veya deniz tutması sorunu yaşıyorsanız limon koklayabilirsiniz. Bir dilim portakalı biraz tuzlayarak yerseniz mide bulantınız azalacaktır.

Karanfil ve Tarçın: 2-3 bardak suya bir kaç karanfil ve bir tutan tarçın atarak yavaş yavaş kaynatın. Ateşten aldıktan sonra 5-10 dakika bekletip yudumlayarak içerseniz kusmaya iyi gelecektir.

Kimyon ve Türk Kahvesi: Kusmaya iyi gelen bir diğer reçete ise bir çorba kaşığı balı bir tutam Türk kahvesi ve kimyonla karıştırarak yavaş yavaş yemektir. Kusmayı durdurmak için bir tutam kimyon ve Türk kahvesini bir bardak sıcak sütle katıştırarak içebilirsiniz.

Ya da yarım çay kaşığı öğütülmüş kimyon tohumunu ılık su ile karıştırıp içebilirsiniz.

Kişniş: Bir kaş tane kişniş tohumunu kısık ateşte kaynatın. Ateşten aldıktan sonra süzün ve yavaş yavaş için. Kişniş tohumu bulamıyorsanız kişniş yaprakları da aynı işi görecektir.

Elma Suyu ve Zencefil: Çeyrek bardak elma suyu ve bir çay kaşığı zencefil tozunu blender’da buzla karıştırarak yavaş yavaş için. Kusma hissini geçirmek için bu karışımı dondurarak daha sonra dondurma gibi de tüketebilirsiniz.

Nane Suyu: Kusmaya karşı en iyi doğal çözümlerden biri nanedir. Nane yapraklarını kaynatıp süzerek sıcak çay olarak içebilir ya da nane suyunu limon ve biraz zencefil suyuyla karıştırarak tüketebilirsiniz. Karışımı tatlandırmak için bal kullanabilirsiniz.

Nane Yağı: Nane yağının sindirim kanalındaki kasları rahatlattığı söylendiği için mide bulantısı ve kusma semptomlarını hafifletmeye yardımcı olduğu düşünülür. Nane yağını koklamak kusma dürtüsünü hafifletebilir.

Sıvı Tüketimi: Bol bol sıvı tüketin ama aşırı tüketimden de uzak durun. Çünkü aşırı sıvı tüketimi de mide bulantısını arttırabilir. Tüketebileceğiniz sıvıların başında su, açık çay, elma suyu gibi içecekler gelmektedir. Ancak kahve, portakal suyu, greyfurt suyu, limonata gibi içeceklerden uzak durun.

Uzak Durulması Gereken Yiyecekler: Asitli, baharatlı, yağlı ya da lifli yiyeceklerden uzak durun. Eğer kusma ile beraber ishal de görülüyorsa süt ürünlerinden de uzak durun. Ayrıca çok soğuk ve çok sıcak yiyeceklerden de kaçının.

Diğer Öneriler

  • Eğer migren sebebiyle kusuyorsanız ışıktan, gürültüden ve güçlü aromalardan uzak durmak isteyebilirsiniz. Ayrıca çikolata ve süt ürünlerinden de kaçınmanız gerekmektedir.
  • Sabah bulantısı çeken hamile kadınlar yataktan çıkmadan önce biraz kraker yiyebilir ya da yatağa gitmeden önce yüksek proteinli bir şeyler tüketebilirler (yağsız et ya da peynir).
  • Dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Dişlerinizi fırçalamak kendinizi daha taze hissetmenize ve ağzınızdaki kötü tatlardan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
  • Mide bulantısını düşünüp durmayın, çünkü böylece kusmayı daha fazla istersiniz. Televizyon seyretmek ya da sakin bir müzik eşliğinde kitap okumak kafanızın dağılmasına yardımcı olabilir.
  • Alnınıza ya da boynunuzun arkasına serin ve nemli bir bez koyun, ancak asla buz paketi koymayın. Özellikle başınız zonkluyorsa ve ansızın bir ısı başlıyorsa bu teknik kusmanın önlenmesine yardımcı olabilir.
  • Dışarı çıkın ve temiz hava alın. Bulunduğunuz yerden fazla uzaklaşmayacak şekilde kısa bir yürüyüş yapın. Temiz hava akciğerlerinizi ve vücudunuzu yatıştırabilir.
  • Uzanın ve ayaklarınızın altına yastık koyup ayaklarınızın vücut seviyenizin üstünde olmasını sağlayın.
  • Ağır yemek ve parfüm kokularından uzak durmaya çalışın.
  • Çok fazla ve çok hızlı hareket etmeyin.

Kusmaya ne iyi gelir sorusunun cevabı olarak yukarıda listelediğimiz doğal çözümleri uygularken dikkat etmeniz gereken bu sıvıları yavaş yavaş tüketmektir. Eğer hızla içerseniz mide sorunlarınız artarak devam edebilir.

Kusmaya karşı kullanılan doğal çözümler ve kusmanın nedenleri her yaşta insanda farklı olacağı için bu yöntemlere başvurmadan önce bir hekime görünmelisiniz. Kusmanız bir gün içinde geçmiyorsa başka bir sağlık sorunu yaşıyor olabileceğiniz için en kısa zamanda doktora gitmelisiniz. Eğer kusmuğun içinde kan varsa, sert bir baş ağrısı ya da boyun tutulması görülüyorsa, kişi uyuşuk ve şaşkınsa, sert bir mide ağrısı varsa, kişi ishalse, hızlı hızlı nefes alıp veriliyorsa ya da nabız hızlıysa acilen doktora gitmelisiniz.

,

Kusmaya Ne İyi Gelir? İçin 8 Yorum Yapılmış

  1. fethi 28 Temmuz 2013 #

    Çok kusuyorum ne yapabilirim? Ben periton diyaliz hastasıyım günde üç veya dört defa kusuyorum.

  2. jale 21 Aralık 2013 #

    Gerçekten de bunlar işe yarar mı? yararsa çok teşekkür ederim. Çünkü ben çok kusuyorum. Ben kusuyorum benim hastalığımın adı ne?

    • esra 10 Ağustos 2014 #

      Bende çok kusuyorum doktor serum taktı boğaz enfeksiyon mu ve üşüttüğüm için diğerlerini bilmiyorum ama sıcak suya limon damlatmak iyi geliyor.

  3. yasin 07 Ağustos 2014 #

    Kusmak çok kötü bir şey.

  4. Yusuf 05 Ekim 2015 #

    Her kim paylaştı ise Allah razı olsun.
    Bütün gece kustum. 8. Kusmamda artk isyan ettm. Tavsiyelerinizi okudum. Sıcak süte kimyon ve kahve karıştırdım. Yanında da hanımın tavsiyesi ile kuru ekmek ve 4 tane siyah zeytin yedim.
    Hızlıca kesti.

  5. Sudenaz 13 Aralık 2017 #

    Dediklerinizi yaptım ama daha çok midem bulandı, yani geçmedi.

  6. Sena 07 Ocak 2018 #

    Evet benimde sadece geceleri bulanıyor, benim hastalığım nedir?

    • Hatice 28 Haziran 2018 #

      Genelde enfeksiyondan dolayı derler

Bir cevap yazın