lavabo-temizligi

Lavabo Temizliği Nasıl Yapılır?

Evinizde tertemiz ve pırıl pırıl lavabolar olsun istiyorsanız, yazımızı okuyun. İşte size uygulaması oldukça kolay bazı öneriler…

Lavabolar en sık kullanılan alanlar oldukları için, banyo-mutfak temizliğinin en önemli parçası haline gelir. Hatta lavabo temizliğini günlük olarak yapmayı tercih edenler de vardır. Lavabolar görüntü olarak da hızlı kirlenmeye müsaittir. Düzenli temizlenmediğinde, yavaş yavaş sararmalar, kararmalar ya da kalıcı lekeler oluşmaya başlar. Ayrıca bir süre sonra kirden dolayı tıkanıklıklar da meydana gelebilmektedir. Tüm bunların yanı sıra, gereken temizlik sağlanmazsa lavabolarda mikrop üremekte ve sağlığımız için olumsuz bir ortam oluşmaktadır.Bir evde lavabo temizse, o evin genel olarak temiz bir yer olduğunu düşünürüz. Bu anlamda lavabolar, birçoğumuz için evlerin vitrini gibidir.

Evinde pırıl pırıl lavaboları olsun isteyenler için temizleme yöntemlerini ve ipuçlarını yazdık.

Lavabo Temizliğine Başlamadan Önce:

Banyo ya da mutfağınızdaki lavabonuzu temizlemeden önce, lavabonuzun yüzeyinde ve gider kısmında bulunan artıkları, kirleri ve kalıntıları tamamen arındırınız. Lavabonuzun üzerinde bulunan tüm eşyaları kaldırınız. Lavabonuzu temizliğe hazır hale getiriniz.

Mermer Lavaboların Temizliği

Mermer, malzeme olarak dayanıklı olsa da, mermerlavabolar düzenli temizlenmediği zaman, sararmalara maruz kalırlar. Üstelik mermerin temizliği de çok kolay değildir. Bu sebeple kısa aralıklarla mermer lavaboyu temizlemekte fayda var. Lekelerin sonradan daha zor bir hale gelmemesi için, mermer lavabonuzun çok kirlenmesini beklemeyin.

Mermer lavaboya içeriğinde boya olan lekeler bulaştıysa, amonyaklı çamaşır suyu kullanmanızı tavsiye ederiz. Özellikle, sigara, kahve ve diğer zor lekeler için bu yöntem oldukça etkilidir. Çamaşır suyunu lavaboya döktükten sonra, yumuşak bir süngerle iyice ovalayınız. Bu işlemin ardından lavabonuzu tamamen durulamayı unutmayınız.

Çamaşır suyu ve kimyasal ürünlerin kullanımlarında mutlaka bulunduğunuz ortamı havalandırınız ve çıplak elle teması etmekten kaçınınız.

Eğer lavabonuzda yağ lekesi varsa, kimyasal içerikli ürünlerden kullanabilirsiniz. Marketlerden bulabileceğiniz yağ çözücü spreyler, lekeleri kolayca çıkaracaktır. Spreyi sıktıktan sonra biraz bekleyiniz ve daha sonra bol duyla durulayınız.

Bunların dışında farklı türde kalıcı ve zor lekeler için ayrı bir karışım hazırlayabilirsiniz. Amonyaklı çamaşır suyu ile yüzde 20 oranında oksijenli suyu karıştırarak lekeli bölgelere uygulayınız. Yine biraz bekledikten sonra bol su ile durulayabilirsiniz. Mermer lavabolarınızdaki hafif sararmalar için ise arap sabunu ve suyu karıştırarak, tüm yüzeyi yumuşak bir süngerle ovunuz. Duruladıktan sonra lavabonuzun tertemiz olduğunu göreceksiniz.

Eğer mermer lavabonuzda pas lekesi oluşmuşsa, oksalit asit kullanarak lekeden kurtulabilirsiniz. Bir kabın içine sıcak su doldurunuz ve içerisine 1 tatlı kaşığı oksalit asit ekleyiniz. Suyun içinde eriyen oksalit asit, etkili bir temizleyici olacaktır. Bir bez yardımıyla lekeleri ovalayabilir, mermer lavabonuzu tertemiz hale getirebilirsiniz.

Mermere ağır kimyasal ürünleri çok sık uygulamamakta fayda var. Özellikle aşındırıcı özelliği olan ürünler, mermerin doğal yapısına zamanla zarar verebilir.

Mermer lavabonuzun genel temizliğini yaparken doğal yöntemlerden yararlanmak istiyorsanız; bol tuz ilave edilmiş limon suyuyla iyice silebilirsiniz. Ardından temiz ve nemli bir bezle parlatınız. Eskiler, mermer temizliğinde soda, tebeşir tozu, sünger taşı tozu ve arap sabunundan hazırladıkları bir karışımı kullanırlardı. Bu sayede mermeri uzun yıllar koruyabilirlerdi.

Tüm yüzeylerde doğal temizleme yöntemi olarak tercih edilen sirke, aşındırıcı özelliği sebebiyle mermerler için uygun değildir.

Çelik Lavaboların Temizliği

Çelik lavabolar, hem şık görünümleri hem de dayanıklı olmaları nedeniyle, yaşam alanlarında sıklıkla kullanılırlar. Çelik lavabolarda da düzenli temizlik uzun ömürlü olabilmeleri açısından önemlidir.

Çelik lavabolarda oluşan tüm leke türleri için, marketlerde bulabileceğiniz temizleyici ürünlerden yararlanabilirsiniz. Hemen hepsi kullanımı kolay olan ve oldukça pratik ürünlerdir. Ancak içeriğinde bulunan yoğun kimyasal içerik nedeniyle, dikkatli kullanım gerektirmektedirler.

Eğer çelik lavabolarınızı tamamen doğal ürünlerle, etkili bir şekilde temizlemek istiyorsanız, şu yöntemleri uygulayabilirsiniz:

Lavabonuzun tüm yüzeyine karbonat serpiştirin. Karbonat, çelik lavabonuzun yüzeyin zarar vermeden temizler.Daha sonra yumuşak bir süngerle, lavabonun içini dairesel hareketlerle güzelce ovun. Ardından tüm yüzeye hafifçe beyaz sirke dökün. Dilerseniz beyaz sirkeyi sprey şişeye aktararak, daha rahat bir kullanım sağlayabilirsiniz. Sirke sayesinde yüzeye yerleşmiş su lekeleri kolaylıkla çıkar. Ayrıca sirke sayesinde lavabodaki kötü kokular da giderilir.Bu işlemden sonra yeniden süngerle ovmaya devam edebilirsiniz.

Başka doğal yöntemlerle giderinizdeki kötü kokuları gidermenin yolları var. Narenciye kabukları -portakal ya da limon- oldukça işinize yarayabilir. Kabuklarla lavabonuzu güzelce ovun ve durulayın. Sonuçtan memnun kalacaksınız.Lavabonuzu beyazlatmak için ise; karbonat ve boraksı karıştırıp, içerisine rendelenmiş limonkabuğunu ekleyin. Bu karışımdan bir miktar lavaboya serpin ve süngerle ovun. İşlemden sonra lavabonuzu durulamayı unutmayın.

Lavaboları parlatmak için doğal bir malzeme olarak zeytinyağını kullanabilirsiniz. Az miktarda damlattığınız zeytinyağını kâğıt havluyla ovalayabilirsiniz.

Çelik lavabonuzda kalıcı ve zor lekeler varsa, içeriğinde klor olan temizleyiciler kullanmalısınız. Ancak uzun süre bekletmeden, suyla hemen durularsanız lavabonuzu korumak açısından faydalı olacaktır.

Bunların yanı sıra çelik lavabonuzda oluşan tuz ve kireç lekeleri için metal malzeme temizleyicilerinden kullanabilirsiniz.

Daha Pratik Bir Yöntemle Lavabo Temizliği

Eğer elinizde malzeme yoksa ve acilen lavabonuzu temizlemeniz gerekiyorsa, tam size göre bir tarifimiz var. Kaynar su, lavabonun tüm kirini yumuşatarak, hafifletir. Kaynar su döktüğünüz lavabonuzu, evinizde bulunan herhangi bir sabunla güzelce ovarsanız, pırıl pırıl bir sonuca ulaşabilirsiniz.

Lavabonuz Tıkandığında Ne Yapabilirsiniz?

Her ne kadar önlem almaya çalışsak da birçok sebepten lavabolarda tıkanmalar olabiliyor. Yemek artıkları, çay çöpleri, sebze parçacıkları mutfak lavabolarını tıkayabiliyor. Aynı şekilde saç kılları ya da kir kalıntıları da banyo lavabolarının giderlerinde tıkanmaya sebep oluyor.

Tüm bu sebeplerden lavabo giderlerinde, zaman içerisinde sorunlar oluşuyor ve bu durum herkesin kâbusu haline gelebiliyor. Elbette, öncelikli kural lavabolara büyük çöpleri atmamak olmalıdır. Çaydanlık temizlerken ya da sebze yıkarken büyük parçaların lavaboya dökülmemesini sağlamalıyız.

Not: Bazı evlerde bulaşık makinesinin gideri ile lavabonunki aynı yere bağlıdır. Bu sebeple tıkanıklık oluşmaması için, bulaşık makinesine yerleştirdiğimiz mutfak eşyalarını güzelce arındırmalıyız.

Tıkalı lavaboyu açmak için bazı yöntemler:

  • Lavabonun giderine 1 yemek kaşığı karbonat dökünüz. Üzerine de 1 bardak beyaz sirkeyi boca edin. Giderlerde birleşen karbonat ve sirke köpürecek; borularda aşındırıcı bir etki gösterecektir. Ardından pompa ile lavabonuzun tamamen açılmasını sağlayabilirsiniz. Bu yöntem ekonomik ve çevre dostu olduğu kadar oldukça etkilidir.
  • Bir başka doğal yöntem ise tuz ve karbonat kullanmaktır. İkisini de lavabo giderine yarım su bardağı kadar döktükten sonra, biraz bekleyiniz. Ve ardından kaynar su dökerek, giderlerin içindeki kirlerin çözülmesini sağlayabilirsiniz.
  • Lavabo tıkanıklıklarında kullanılan klasik bir yöntem de tel gibi ince uzun malzemelerden yararlanmaktır. Elbise askısı (tel) da işe yarayacaktır. Telin uç kısmı kıvrıldıktan sonra, giderin içine sokulmalıdır. Böylece içeride tıkanmaya sebep olan maddeleri çekip çıkarabilirsiniz.
  • Lavabo açıcıları kullanarak da tıkanıklık gidermeniz mümkündür. Ancak bu tür ürünlerin içeriğinde bulunan yüksek asit, tıkanıklığa sebep veren maddeleri eritirken, borulara da zarar verebilir. Bu yüzden çok dikkatli olmalı ve mecbur kalmadıkça kullanmamalıyız.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın