LED ve LCD Televizyonların Farkları Nelerdir?

LED ve LCD Televizyonların Farkları Nelerdir?

Likit Kristal Display (LCD) teknolojisi 1970’lerde geliştirilen bir tekniktir. İlk olarak dijital kol saatlerinde kullanılmaya başlanmış daha sonralarda ise bu teknoloji kullanılarak PC monitörleri ve TV’ler üretilmiştir ve üretilmeye de devam etmektedir. Bu teknolojinin temel özelliği daha az hacimle daha geniş görüntüler sağlayabilmesidir. Light Emitting Diode (Işık Yayan Diyot ya da LED) teknolojisi ise LCD’ye göre daha yenidir.

Teknoloji

LCD ve LED sistemlerini ve bu sistemlerin işleyiş mekanizmasını anlamak ikisi arasındaki farkları anlamak için iyi bir temel oluşturacaktır.

LCD teknolojisi, temel olarak bir sıvı içerisindeki kristallerin renklendirilmesi ve ışıklandırılması yardımıyla, ekran üzerinde görüntü elde etmeyi amaçlar. Voltaj uygulandığı zaman kristaller hareket ederler. Mavi, kırmızı ve yeşil filtreler sayesinde ise ekrana yansıyacak ışığın derecesi ayarlanır. Ekranın ışıklandırılması ise köşelerdeki florasan lambalarıyla sağlanır.

LED teknolojisi aslında bir LCD türüdür fakat bu tür çoklu diyotları kullanır. Bu çoklu diyotlar esasında semikondüktör tüpleridir ve LCD’deki floarasan lambalar yerine ekranın aydınlatılmasında kullanılır LED ışıklar ışığın nereden geçeceğine göre otomatik olarak açılıp kapanırlar.

LED ekranlar mavi, kırmızı ve yeşil filtrelerden geçmek üzere beyaz ışığı kullanır. Fakat RGB LED’lerde ışık filtresi yoktur. Bu cihazlar ışığı gruplara ayırırlar ve bu da bölgesel karanlık adı verilen bir etki yapar. Edge-lit LED ekranlar yani kenardan aydınlatmalı olanlar, bölgesel karartma gibi bir etkiye sahip değildir fakat ışık ortadan gelmek yerine yanlardan geldiği için, ekranlar daha ince üretilebilmektedir.

Kontrast ve Renk

LCD TV’ler tam olarak kapatılmadıkları sürece hep birazcık ışık sızacağında koyu siyah rengi elde edemezler. Siyah renk Koyu gri olarak ekrana yansımaktadır.

LED ekranlarında bölgesel karartma yapılabilir fakat tam siyah görüntü vermek ancak o bölgedeki bütün ışıkların söndürülmesiyle mümkündür. Bu sebeple LED ekranlarda renkler daha parlak görünür. RGB LED TV’lerde ise daha geniş bir renk aralığı bulunmaktadır.

Yenileme ve Yanıt Süresi

LCD ve LED TV’lerin yenileme hızları bu ekranların saniyede kaç farklı görüntü gösterebildiğini ortaya koyar. Fakat bu özellik arka plan ışıklandırılması ile ilgili olmadığından LCD ve LED TV’lerin kendi aralarında da farklılık gösterecektir.

Burn-in

Eğer belirli görüntüler ekranda uzun süre flu bir şekilde kalıyor ise TV’niz burn-in olmuştur. LCD ve LED teknolojileri Burn-in için elverişli değildir.

Boyut ve Ağırlık

Daha küçük olan LED aydınlatma sistemi standart LCD’lere göre kalınlıkta 2/3 oranında bir azalma sağlar aynı zamanda LED TV’ler daha düz, geniş ve hafiftir.

Çevresel Etki ve Fiyat

Standart LCD’ler ışıklandırma sistemi içerisinde cıva kullanırlar ve LCD TV’ler çöp sahalarına gittiğinde cıva çevreyi olumsuz etkileyebilir. LED Teknolojisi cıva kullanmaz ayrıca Edge-lit LED TV’ler LCD’lere oranla %40 oranda daha az enerji tüketirler. Fakat bazı televizyonlarda bulunan bölgesel karartmaya sahip LED’ler sıradan LCD’lerden daha fazla enerji harcayabilir.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın