maca-koku

Maca Kökünün Faydaları Nelerdir?

Son yıllarda popülerliğinin artmasıyla adını sıkça duyduğumuz bir bitkidir maca. Turpgiller familyasına ait olan bu bitki “Maca turpu”, “Lepidium meyenii” ve “Peru ginsengi” isimleri ile de bilinir. Ana vatanı Peru ve Bolivya’daki And Dağları’dır. Macanın kökleri sağlık açısından oldukça faydalıdır. Yapılan araştırmalar ile maca kökünün sağlık üzerindeki olumlu etkileri bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Yetiştirildiği bölgenin ekolojik açıdan çok temiz olması ve bu toprakların besleyici maddelere sahip olması nedeniyle maca bitkisi yetiştirilme döneminde herhangi bir kimyasal maddeye maruz kalmaz Bu bitkinin kökü, Peru’nun yerli halkı tarafından sağlığa olan faydaları nedeniyle yaklaşık 2000 yıldır kullanılmaktadır. Dayanıklılığı arttırma, libidoyu arttırması ve hormonal dengesizliklerin düzeltilmesi bu bitkinin en önemli faydalarıdır. Tüm bu özellikleri ile maca kökünün her zümreden kişinin yeni gözdesi olduğunu söylemek mümkündür.

Kök bitkisi olan maca, dışarıdan bakıldığında şalgam veya turp köküne benzer. Bu kök işlenir, genellikle toz haline getirilir ve maca tozu olarak kullanılır.

Maca Kökünün Besin Değeri

Maca kökleri; demir, potasyum, kalsiyum, iyot, magnezyum, lifler, proteinler, doğal şeker, çinko, B1, B12 gibi vitaminler ve yağ asitleri içerir. Bu besin öğeleri sinir sisteminin düzgün bir şekilde çalışabilmesi için sinirleri besler ve sakinleştirir. Sindirim sistemini uyarır ve iştahı arttırır. Maca kökünün içeriğindeki demir, oksijen taşınmasını teşvik eder ve vücudun taze ve enerjik kalmasını sağlar.

Maca Kökünün Faydaları

Maca kökünün toz, tablet (kapsül) veya ham halinin kadınlar, erkek, sporcular ve çocuklar üzerinde birçok mucizevi etkisi bulunmaktadır. İşte maca kökünün sağlık üzerindeki olumlu etkileri…

  • Maca kökünün adapte edici özelliği sayesinde vücudun stres, anksiyete, travma ve yorgunluğa karşı direnci artmaktadır.
  • Maca kökünden yapılan takviyeleri tüketmek vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır.
  • Fiziksel ve ruhsal sorunlara karşı mücadele etkilidir. İçeriğindeki mineral ve vitaminler ile sinir sistemi üzerinde etkilidir. Depresyonun etkilerini hafifletir.
  • Enerji seviyesini arttırır. Bu özelliği ile sporcular tarafından tercih edilen bir bitkidir.
  • Libidoyu arttırır. Cinsel soğukluğa karşı etkilidir. Doğurganlığı arttırır.
  • Hormonal dengesizliklerin düzelmesinde etkilidir.
  • Adet dönemleri özellikle bazı kadınlarda kramplar, şiddetli bel ve karın ağrıları, psikolojik değişiklikler (PMS – Premenstrüel Sendrom), yorgunluk, azalmış cinsel istek, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları gibi sorunlara sebep olabilir. Ayrıca bazı kadınlar da adet döngülerindeki düzensizliklerden şikayet eder. Maca kökünden yapılan takviyeler tüm bu fiziksel sıkıntıların hafiflemesine yardımcı olurken beyin ve hipofiz bezi arasındaki bağlantıyı güçlendirerek hormonal düzensizliği giderir.
  • Menopoz süreci ne yazık ki beraberinde bazı sorunlar yaşanmasına neden olur. Adet düzensizlikleri, ruh hali değişiklikleri, sıcak basmaları, uyku bozuklukları ve vajinal kuruluk menopoz denildiğinde ilk akla gelen sorunlardır. Maca kökü, tüm bu sorunların etkilerin hafiflemesine yardımcıdır.
  • Hem kadınlarda hem de erkeklerde kısırlık sorunlarının çözümünde etkilidir.
  • Kısırlığın altında çok farklı nedenler yatabilir ancak adet döngüsündeki düzensizliklerin de kısırlığa sebep olduğu bilinmektedir. Maca kökü vücutta hormon üreten bezleri destekleyerek adet döngüsünün düzene girmesine ve hormon dengesinin geri kazanılmasına yardımcı olur.
  • Erkeklerde sperm sayısını ve semen hacmini arttırır.
  • Kan akışını arttırır. İktidarsızlık ve erektil disfonksiyon sorunlarının tedavisinde yardımcıdır.
  • Erkeklerde testosteron ve progesteron hormonlarının seviyesini arttırır ve hormonal dengesizlikleri önler.
  • Yaşlanma karşıtı özelliği ile pek çok kişi tarafından gençlik iksiri olarak kullanılmaktadır.
  • İçeriğindeki çinko ile cildi güzelleştirir ve sivilceleri azaltır.
  • Bağırsak tembelliğini giderir.
  • Artritin neden olduğu ağrıları hafiflettiği bilinmektedir.
  • Saç dökülmelerini azaltır.
  • Konsantrasyon bozukluğuna karşı etkilidir.

Maca Kökünün Sporcular İçin Faydaları Nelerdir?

Enerji seviyesini ve dayanıklılığı arttırması maca kökünün sporcular tarafından tercih edilmesinin en önemli nedenleridir. Spora yeni başlayanlardan tutun da profesyonel sporculara kadar herkes maca kökünü güvenle kullanabilir.

Maca Kökü Nasıl Kullanılır?

Öncelikle maca kökünün bir bitki olduğu ve ilaçlara oranla kullanımının daha güvenli olduğu söylenmektedir. Pek çok insan tarafından tolere edilebilen bu bitkinin yan etkileri nadiren görülür. Toz halinin daha etkili olduğu bilinmektedir. Tavsiye edilen günlük dozu ise 1500-3000 mg’dır. Bu miktar günde 3’e bölünmelidir. Piyasada maca kapsülleri de bulunmaktadır. Maca kapsülleri için günlük dozaj 500-1000 mg’dır. Bununla birlikte maca tozu çerezler, tatlılar, ev yapımı alkolsüz içecekler, yoğurt, tahıl, bitkisel çaylarda da kullanılabilir. Yine de maca kökü kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı ve varsa kullandığınız ilaçları da bildirmenizi tavsiye ederiz.
Maca kökü kapsülleri ya da tozu için FDA onayı gerekmez. Günlük dozajdan fazlası ve 3 aydan daha uzun süreli kullanımı önerilmez.
Maca turbu ham haliyle alınabilir. Maca turbu öğütüldükten sonra bal ile karıştırılarak günde 1 çorba kaşığı kadar tüketilebilir.

Çocuklar, Maca Kökünü Kullanabilir mi?

Maca kökü, çocuklar için doğal iştah açıcıdır, enerjilerini yükseltir ve hızlı büyüme sağlar. Ancak yine de doktor tavsiyesi yoksa, 15 yaş altı çocukların kullanması önerilmez.

Maca Bitkisinin Zararları, Yan Etkileri Nelerdir?

Maca kökü aşırı kullanım durumunda mide rahatsızlıklarına ve uyku düzeninde bozulmalara neden olabilmektedir.

Maca Kökü Nereden Alınır?

Maca kökünü kapsül, tablet veya toz halinde eczane veya aktarlardan temin edebilirsiniz. Maca tozu ucuz bir ürün değildir. Ürünü alırken mutlaka güvenilir satış noktalarını tercih edilmelidir.

Hangi Kişiler Maca Kökü Kullanamaz?

Meme kanseri olanlar, hipertiroid ve haşimato tirodi hastalığı olanlar doktorlarına danışmadan maca kökü kullanmamalıdır.

Kaynak: Draxe

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın