mide-agrisinin-sebepleri

Mide Ağrısının Sebepleri

Mide ağrısı neredeyse herkesin başına, hayatın bir noktasında, gelebilecek bir rahatsızlıktır. Bununla beraber karın bölgesinde mide ve mide dışında pek çok organ daha bulunmaktadır. Mide ağrısının sebepleri mide kaynaklı olabileceği gibi başka organlar kaynaklı da olabilir.

Ağrı, kısa dönemli ve gelip geçici olabilir, veya sadece yemek yedikten sonra görülüyor olabilir. Ancak, daha uzun süren, devamlı ağrılara sebep olan rahatsızlıklar da mevcuttur.

Mide Ağrısının Sebepleri

Gastroözofageal Reflü Hastalığı Kaynaklı Mide ağrısı: Mideyi yemek borusundan ayıran kapakçığın zayıflaması ile görülür. Midedeki yiyecek ve asitler yemek borusuna kaçar. Bu da hastanın üst midesinde veya göğüsünün alt kısmında mide ekşimesi şeklinde ağrılara sebep olur. Çok yemek yemek veya yanlış türden (örneğin çok yağlı) besinlerle beslenmek rahatsızlığı arttırabilir. Kilo vermek, ne yenileceğine dikkat edilmesi, ve antiasit veya proton pompası inhibitörleri gibi kimi ilaç tedavileri, ağrıları belirgin ölçüde azaltacaktır.

Laktoz Duyarlılığı: Laktoz süt ve süt ürünlerinde bulunan bir şeker türüdür. Rahatsızlık, bu şekerin sindirilemeyişi ile ortaya çıkar. Dünyada milyonlarca insanda görülen bir rahatsızlıktır. Hatta bazı bölgelerde, süt ve süt ürünlerinin içinde bulunan bir şeker olan laktozu sindirebilenlerin sayısı, sindiremeyenlerin sayısından azdır. Hastalarda süt ve süt ürünleri tüketimi sonrası karın ağrısı, gaz, hazımsızlık, geğirme ve ishal görülebilir. Süt ve süt ürünlerinin tüketiminden uzak durulması bu hastalar için rahatsızlığı azaltıcı bir çözümdür.

Stres: Stres, uykusuzluk, baş ağrısı ve tansiyona sebep olduğu gibi mide ağrılarının da sebebi olabilir. Kilo ve iştah kaybı, asabi bağırsak sendromu, stres kaynaklı karın ağrılarının diğer sonuçlarındardır. Dikkat edilmesi gereken bir husus, bu rahatsızlıklardaki neden-sonuç ilişkisinin çift yönlü olduğudur. Stres karın ağrılarının sebib olabiliyorken, karın ağrıları da stres ve depresyonların sebebi olabilirler.

Bazı ilaçların yan etkileri: Hiçbir ilaç yan etkisiz değildir. Bazen bu yan etkiler arasında karın ve Mide ağrısı da bulunur. Örneğin kemik erimesini (osteoporoz) önleyen ve kemik yoğunluğunu korumaya yardımcı olan ve ağız yoluyla alınan bifosfonatlar,yemek borusunun alt kısmında şişkinliğe ve ağrıya sebep olabilirler. Yine ağrılar için alınan, ibuprofen ve aspirin gibi steroid yapıda olmayan anti inflamatuar ilaçlar, yemek borusunun alt kısmında şişkinlik ve ağrıya sebep olabilecek ilaçlardandırlar. Mide duvarında hasara sebep olabilecek bu ilaçları uzun süreli kullanmak ülsere dahi sebep olabilir.

Gluten Duyarlılığı: Bazı insanların vücutları, buğday, arpa ve çavdarın içinde bulunan bir protein olan glütene tepki gösterirler. Bu rahatsızlığa glüten intoleransı denir. Bu hastalarda glüten ince bağırsak hasarına yol açar. Besinler ince bağırsakta emilemez. Hastalar buğday, arpa veya çavdar tükettiklerinde karın ağrısı, gaz, şişkinlik ve yorgunluk belirtilerini gösterirler. İnce bağırsağın besinleri emmede başarısız olması, kronik ishal, kilo kaybı ve yetersiz beslenmeye sebep olabilir.

Tiroit Problemleri Kaynaklı Mide ağrısı: Tiroit bezi her ne kadar boyunda yer alsa da, tiroit bezi ile ilgili rahatsızlıklar vücudun karın bölgesinde de ağrılara sebep olabilir. Tiroit bezinin vücutta düzenlediği pek çok sistemden bir tanesi de sindirim sistemidir. Eğer tiroit bezi gerektiğinden fazla hormon üretirse bu hipertiroitizm denilen ve sindirim sistemini hızlandıran bir rahatsızlığa yol açabilir. Karın ağrısı ve ishal bu rahatsızlığın belirtileridir. Eğer titoit bezi gerektiğinden az çalışırsa bu hipotiroitizm denizlen bir rahatsızlığa sebep olur.Sindirim sistemi yavaşlar, kabızlık ve gaz kökenli ağrılar ortaya çıkabilir.

Parazit: Mide ağrısı belirtilerini parazitlere yorumlayan azdır ancak parazitler de pekala mide ağrılarının sebeplerinden olabilirler. Bu rahatsızlıklara sebep olan bakteriler çok çeşitli olsa da en sık görülenlerinden iki tanesi Giardiaand Cryptosporidium’dur. Kirli suları içme ya da kirli havuz veya göllerde yüzme bu bakterilerin bulaşmasına neden olabilir. Kramp, ishal ve mide bulantıları parazit kaynaklı rahatsızlıkların belirtileridir. Diğer bakteriler kirli ya da az pişmiş besinlerle de bulaşabilirler.

Apandisit: Apandisit apandistin iltihaplanmasıyla oluşan ve acı veren bir karın ağrısı ile kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Ağrı göbek deliği bölgesinde başlayabilir ancak daha sonra karnın sağ alt bölümüne doğru yayılır. Hafif ateş ve titreme diğer belirtileri arasındadır. Apandist alınmadığı takdirde ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklara gebedir.

Ülser: Mide veya incebağırsağın üst kısmında bulunan koruyucu duvarda oluşabilecek bir hasar veya delik, ülser oluşumuna sebep olur. İnce bağırsak ülseri, mide ülserine göre daha sık görülür. Orta ve üst karında yemek sonrası ağrılar görülür. En önemli nedeni helikobakter pilori denilen bir bakteri türüdür. Antibiyotikler ve anti-asitler ülser tedavilerinde kullanılmaktadır.

Çok Fazla Şekersiz Sakız Çiğnemek: Eğer şekersiz sakızlarda bulunan sorbitol isimli maddeyi çokça alırsanız, bu da karın ağrısına ve ishale sebep olabilir. Sorbital almanıza neden olan şekersiz sakızları veya ilgili gıdaları almayı keserseniz, belirtiler de ortadan kalkacaktır.

Besin Zehirlenmesi: Besin zehirlenmesi ile bulaşan virüs ve bakteriler ishal ve mide bulantısıyla beraber gelen bir karın ağrısına da sebep olabilirler. Genelde belirtiler bir iki gün içerisinde geçse de çok ciddi durumlarda besin zehirlenmesi ölümcül olablir. Eğer viral bir mide iltihabınız varsa besin zehirlenmesi ile beraber gelen karın ağrısı daha uzun sürebilir.

Bağırsak İltihabı: İnce ya da kalın bağırsağın iç kısmında iltihaplanmanın görülmesidir. Bağırsakta yara ve tıkanmalara sebep olabilir. Belirtileri uzun dönemlidir ancak dönem dönem alevlenip sönümlenebilirler. Bu da hastalığın teşhisini zorlaştırır. Bağırsak iltihaplanması dikkatlice gözlenmelidir zira ilerleyen yaşlarda bağırsak kanserine neden olabilir.

Asabi Bağırsak Sendromu: Asabi bağırsak sendromu da uzun dönemli karın ağrılarına ve ishal veya kabızlık gibi bağırsak düzensizliklerine sebep olsa da, bağırsak iltihabı gibi daha bir iltihap değildir ve anal yolla kanama asla görülmez. Daha ciddi bir rahatsızlığa dönüşme ihtimali azdır. Ağrı kesiciler ile belirtileri ortadan kaldırılabilir.

Kanser: Çok yaygın olmamasına rağmen karın bölgesinde yer alan herhangi bir organda (pankreas, mide, safra kesesi, yumurtalık gibi) görülen kanser, geç dönemlerde mide ağrısı yapabilir. Mide bulantısı, iştah kaybı, kilo kaybı, bağırsak hareketlerinde görülen değişiklik diğer belirtileri arasındadır. Eğer günde bir defa büyük tuvaletinize giderken bu sayı 3-4 günde bir olarak değiştiyse, bu kontrol edilmesi gereken bir durumdur.

Kaynaklar:

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın