Mide Asidinin Ağıza Gelmesi

Mide Asidinin Ağıza Gelmesi

Mide asidinin ağıza gelmesi yemek borusu ile mide arasında bulunan ve mide asitlerinin yemek borusuna çıkmasını engelleyen kaslardan (kapakçık) oluşan sistemin yeterince güçlü olmadığı durumlarda meydana gelmektedir. Mide çeperine bir zararı olmayan ve sindirim için gerekli olan bu asit yemek borusuna ya da ağıza çıktığında dokulara zarar verir, yanma hissine ve ağrıya yol açar. Bu hastalığa reflü adı verilir.

Mide asidinin ağıza gelmesi hayatın bazı dönemlerinde 1-2 defa olduysa bu reflü hastalığınız olduğu anlamına gelmez. Yediğiniz ağır bir yemek sonrası ya da fazla miktarda kahve ve çay tüketimi sonrasında bunu nadir olarak yaşayabilirsiniz.

Ancak haftada 1-2 kez göğüste şiddetli yanma, yemek sonrası uzandığınızda mide asitlerinin yemek borusuna çıkması, ağıza gelmesi gibi şikayetleriniz varsa reflü rahatsızlığınız olabilir.

Reflü ağrısı ve göğüste yanma alkol kullanımı, sigara içmek, yağlı ve baharatlı gıdaların tüketimi, fazla kilo gibi nedenlerle ve hamilelik ile mide fıtığı nedeniyle oluşabilir.

Tedavisi için kullanılan ilaçlar mide asidini etkisizleştirir ya da salgılanmasını durdurur.

Beslenme alışkanlıkları reflünün tedavisinde önemli bir yer tutmaktadır. Örneğin asitli meyveler, gazlı içecekler, hazır ve konserve gıdalar, süt ürünleri ağrıları arttırabilir.

Tedavi edilmediğinde yemek borusunda kalıcı hasara yol açan iltihaplanmalara ve ileri seviyelerde kansere yol açabilir.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın