Mide Krampına Ne İyi Gelir?

Mide Krampına Ne İyi Gelir?

Mide krampları ağır bir yemek sonrası yaşanabileceği gibi böbreklerde yaşanan rahatsızlıklar, sindirim sistemi sorunları veya dalak rahatsızlıkları sonucu da ortaya çıkabilmektedir. Mide krampları düşündüğünüzden daha uzun sürdüyse ve aldığınız önlemlere rağmen kramplarda bir azalma sağlayamadıysanız başka sağlık sorunlarınız olup olmadığını öğrenmek için doktora görünmelisiniz. Yediğiniz gıdalar veya gaz gibi basit nedenlerle yaşanan kramplar için nefes egzersizlerinden sıcak bir duşa kadar bazı basit yöntemleri kullanabilirsiniz.

Genel olarak midenin tamamında görülen hafif ağrılar ve kramplar çoğunlukla zararsızdır 1-2 saat içinde geçer. Bunun dışında kalan krampların nedenlerini ve belirtilerini aşağıda bulabilirsiniz.

Mide kramplarının nedenleri gibi farklı nedenlerle oluşan krampların belirtileri de farklıdır. Regl sırasında mide krampları ve ağrısı görülmesi normaldir. Bu reglin genellikle ilk gününde oluşur ve bir kaç günden uzun sürmez.

Mide Krampına Karşı Öneriler

Mide krampının ilk hissedildiği andan itibaren evde bazı basit önlemler alınabilir. Sıklıkla karşılaşılan basit bir sebebe bağlı mide kramplarınıza karşı bir çırpıda uygulayabileceğiniz yöntemler kısa sürede işinize yarayabilir!

Bu önlemler;

  • Bölgeyi sıcak tutmak,
  • Bel gölgesini battaniye sarmak,
  • Biyot gibi sıcak su torbası veya ısıtılmış bez kullanmak olabilir.

Ayrıca şunları da deneyebilirsiniz;

  • Krampları hissettiğinizde sırt üstü uzanarak gözlerinizi kapalı tutun. Alın bölgesine nemli ve ılık bir havlu koyarak 5 ila 10 dakika dinlenin.
  • Mide krampının sebebi mide gazları ise gazları uzaklaştırıcı veya baskılayıcı bazı önlemler alınmalıdır. Örneğin, 15 ila 20 dakika yürümeyi deneyebilirsiniz.
  • Ilık su ile duş alarak dinlenin. Mide bölgenize biraz fazla su terapisi uygulayabilirsiniz.

Kronikleşmemiş ve geçici mide krampları için bu kolay yöntemleri deneyebilirsiniz. Evde uygulayabileceğiniz daha etkili önlemler için aşağıdaki başlıklara göz atabilirsiniz.

Mide Kramplarına Karşı Evde Çözüm Önerileri

Mide spazmları sizi rahatsız ediyor ve günlük yaşamınızı devam ettirmenize engel oluyorsa bu soruna hemen el atmalısınız. Gaz, sıvı kaybı, kas spazmları gibi durumlardan kaynaklanan mide kramplarını evde tedavi edebilirsiniz. Diğer durumlar veya ciddi mide spazmları genellikle bir doktor gözetiminde tedavi gerektirir.

Dışarı çıkmadan evde hemen rahatlamak mı istiyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz bazı tedavi yöntemleri mide kaslarını gevşeterek krampları önleyebilir.

İşte evde uygulayabileceğiniz tedaviler;

Uyarı: Öncelikle şunu belirtelim; hamilelikte mide spazmları yaşıyorsanız herhangi bir ev tedavisi denemeden önce doktorunuzla görüşün. Bazı ev tedavileri hamileler ve bebekleri için güvenli olmayabilir!

  • Isı: Sıcaklık, kasları gevşettiği için kas spazmı anlamındaki krampları da önlemeye yardımcı olabilir. Mide bölgenizi sıcak tutmaya çalışın. Yukarıda bahsettiğimiz “sıcaklık” önerilerini deneyebilirsiniz.
  • Masaj: Öncelikli amacınız mide kaslarınızı rahatlatmak olmalı. Bunun için ne yapabilirsiniz? Tahmin ettiğiniz gibi masaj iyi bir seçenek olabilir. Mide kaslarınızı hedef alarak masaj yapın veya yaptırın.
  • Elektrolitler: Kasların normal şekilde çalışmasında rol oynayan elektrolitler, sindirim sistemi ve vücut fonksiyonlarında da önemlidir. Eğer mide krampları sıvı kaybından (dehidrasyon) kaynaklanıyorsa, elektrolitlerde denge bozukluğu ortaya çıkmış olabilir. Su ve çeşitli vitaminli içecekler gibi takviyelerle vücudun sıvı ihtiyacını dengelemelisiniz.

Dikkat: Önemli bir noktaya dikkat çekmek gerekiyor; böbrek yetmezliği öykünüz varsa dikkatli olmalısınız; çünkü bazı elektrolitler özellikle potasyum seviyelerini tehlikeli boyutlara çıkarabilir.

  • Ağrı kesici ilaçlar: Mide spazmları ağrılı ise “ibuprofen” veya “asetaminofen” içerikli reçetesiz ağrı kesici ilaçlar kullanabilirsiniz. Ancak “ibuprofen” ilaçları fazla tüketimi gastrik ülser ve böbrek hasarına; aşırı “asetaminofen” ise karaciğer hasarlarına sebep olabilmektedir.
  • Antiasitler: Mide asitleri gastrite sebep olabilir; bu da mide kramplarına davetiye çıkarabilir. Bu durumlarda antiasitler, reçetesiz proton pompası inhibitörleri veya mide asidi baskılayıcı ilaçlar size yardımcı olabilir.
  • Dinlenme: Eğer kramplarınız kas gerginliğinden kaynaklanıyorsa egzersizi veya fiziksel aktivitelerinizi azaltmanız ve mide kaslarınızı dinlendirmeniz en mantıklı uygulama olacaktır.

Mide Kramplarına İyi Gelen Doğal Öneriler

Şifalı bitkiler, mide sorunları ile bağlantılı mide kramplarını kısa sürede tedavi edebilir. Tabi basit krampları…

Öncelikle uygulayabileceğiniz bazı bitkisel çözümleri de sıralayalım:

  • Papatya çayı: Papatya, mideyi sakinleştirmek veya yatıştırmak için kullanılabilen bitki çaylarından biridir. Krampları ve spazmları önlemeye veya kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir. Mide kramplarının önemli bir sebebi olan mide gazlarına karşı etkili bir “ev ilacı” olarak kabul edilir.
  • Nane: Mide için yararlı bitkisel bir ilaçtır. Taze veya kurutulmuş olarak tüketilebilir. Nane yapraklarını çiğneyin, naneli şeker yiyin, taze nane katılmış soğuk su için, nane çayı yapın. Her türlü faydasını görebilirsiniz.
  • Limon suyu: Limon suyundaki asit, daha fazla asit üretmek için kendi midenizi uyarır, bu da sindiriminizi artırır. Sıcak suya birkaç yemek kaşığı limon suyu ekleyin ve yavaş yavaş yudumlayın. Bir kaşık bal veya biraz ezilmiş nane yaprağı da ekleyebilirsiniz.
  • Rezene: Sindirimi uyarır, gazı ve şişkinliği azaltır ve mide krampını yatıştırır. Meyan kökü lezzetini seviyorsanız, muhtemelen rezene tadını da beğeneceksiniz. Yarım çay kaşığı rezene çiğneyin veya rezene çayı hazırlayın.
  • Zencefil: Mide krampı ve mide bulantısı için etkili bir doğal ilaçtır. Enflamasyonla savaşan, mide asitlerini azaltan ve sindirimi uyaran doğal bileşiklerle dolu olan zencefil kökünü dilimler halinde çiğneyebilirsiniz. Zencefil çayı da hazırlayabilirsiniz. Tatlandırmak için bal, limon veya nane de ekleyebilirsiniz.
  • Tarçın: Sindirim gücünü artıran, şişkinliği azaltan tarçın, mide kramplarına dolaylı olarak katkı sağlar. Tarçın çubuklarını yiyebilirsiniz, çay olarak tüketebilirsiniz, bal ve zencefil ile karıştırabilirsiniz.
  • Pirinç suyu: Kulağa tuhaf geliyor; ama pirinç suyu “çay” gibi içilebilir. Pirinci pişirdikten sonra kalan su üst mide kramplarını sona erdirebilir. Pirinç suda kaynatıldığında, midenin iç kısmını kaplayan ve ülser veya gastrit ağrılarını azaltan bileşikleri suya bırakır. Bunun için pilav yaparken normalde kullanacağınız su miktarını iki katına çıkarın. Yemeye hazır oluncaya kadar pirinci kaynatın. Suyunu süzerek soğutun ve için. Tercihinize göre bal ve limon da ekleyebilirsiniz.
  • Elma sirkesi: Bakterileri öldürür, böylece midenizde bakteriyel bir enfeksiyon varsa temizlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, elma sirkesi asit sorunlarına karşı da etkilidir; çünkü mide asidini dengeler. Sade olarak elma sirkesi tüketmek dişlere zarar verebilir. Bunun yerine bir fincan ılık su veya meyve suyu ile karıştırılarak tüketmeyi deneyin. Bal bile katabilirsiniz!
  • Kabartma tozu: Birçok antasit ilacın aktif maddesidir. Bir çay kaşığı kabartma tozunu sıcak su ile karıştırın ve için.
  • Yoğurt: Düzenli yoğurt tüketimi, mide problemleri ile bağlantılı kramplar için tavsiye ediliyor. Çünkü yoğurt, bağırsakların dengesini yeniden sağlayan ve sindirimi artıran probiyotikler (iyi bakteriler) bakımından zengindir.
  • Asafetida: “Şeytantersi” veya “hing” olarak da bilinen bu bitki, Hint mutfağında sıklıkla kullanılır. Mide sakinleştirici bir bitkidir. Mide kaslarını rahatlatmak ve kramplara yol açan bakterileri veya virüsleri yok etmek için tavsiye edilir. Bir tutamı bitkiyi ılık su ile karıştırın ve için.
  • Sıcak tuzlu su: Bu çözüm basit ama etkilidir. Boğaz ağrınız için tuzlu su gargarası kullanmış olabilirsiniz. Aynı şekilde mide krampları içinde kullanabilirsiniz. Bir çay kaşığı tuzu bir fincan ılık suya karıştırın ve için.

Mide Kramplarını Önlemek İçin Diğer Bazı Öneriler

Uzmanlar, mide kramplarına karşı şu konulara da dikkat çekiyor;

  • Doğru şekilde egzersiz yapın. Kaslarınızı sıkı çalıştırmayın. Egzersiz sağlığınız için iyi olabilir; ancak aşırı fiziksel aktivite ve yanlış egzersiz uygulamaları kramp gibi çeşitli mide sorunlarına yol açabilir. Egzersize ihtiyacınız varsa doğru bir yöntem kullandığınızdan ve yeteri kadar dinlendiğinizden emin olun.
  • Sıvı kaybını takip edin. Dehidratasyona bağlı elektrolit kaybı mide kramplarına sebep olabilir.
  • Yeme alışkanlıklarınızı veya diyetinizi değiştirin. Böylece gaz, gastrit, irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve inflamatuar barsak bozukluklarının neden olduğu mide kramplarını önleyebilirsiniz.
  • Lifli gıdalar tüketin. Eğer mide gazları kramplara sebep oluyorsa lifli gıdalar tüketmeye çalışın. Lifli besinler, IBS ve gastritin sebep olduğu kabızlığa karşı etkilidir.
  • Alkol tüketmeyin. Alkol tüketimi mide başta olmak üzere midede birçok sorunu tetikler. Mide kramplarına yol açan birçok mide sorununun temel nedeni de alkoldür.
  • Baharatlı yiyeceklere dikkat edin. Mideyi tahriş edebilen ve krampları daha da kötüleştirebilen baharatlı yiyecekleri sınırlayın.
  • Yağlılara dikkat edin. Yağlı besinler de bu koşullarda mide krampları belirtilerini artırabilir. Yağlı gıdalar, her tür mide sorununa karşı sınırlandırılmalıdır.
  • Beslenme uzmanından tavsiye alın. Yiyeceklere ve diyet programınıza bağlı mide kramplarını önlemek için ne tür besinler tüketmeniz gerektiğini bilemeyebilirsiniz. Sağlığınız için en güvenli yiyecekleri beslenme uzmanından öğrenebilirsiniz.

Unutmayın! Mide krampları sadece normal bir kas hareketinden kaynaklanabilir ve bunlar genellikle evde tedavi edilebilen durumlardır. Bununla birlikte bazen bir doktorun takibine ihtiyaç duyulan bir problemin de işareti olabilirler. Mide kramplarınız şiddetli, kalıcı veya birkaç günden uzun sürerse ve ateşiniz varsa, dışkınızda değişiklik fark ettiyseniz, kanlı kusuyorsanız, kusma ile birlikte ishaliniz de varsa ve sürekli mide bulantısı yaşıyorsanız tıbbi destek almanız gerekir.

Mide Krampları Geçmiyorsa Ne Yapılmalı?

Elbette ki uzman bir doktordan destek almalısınız! Doktorunuz öncelikle mide kramplarının temel nedenini belirlemeye çalışacaktır. Daha sonra bu sebebi ortadan kaldırmak için bazı tedaviler önerecektir.

Bu tedaviler şunları içerebilir;

  • Bakterilerin sebep olduğu gastrit veya gastroenterit için antibiyotikler önerebilir.
  • Ülseratif kolit (kalın bağırsak iltihabı) ve Crohn hastalığı vakaları için “aminosalisilat” veya “kortikosteroid” sınıfı ilaçlar tavsiye edebilir.
  • Kontrol edilmeyen irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve çok şiddetli kramplarda “antispazmodik” sınıfı ilaçlar verebilir.

Hamilelikte Mide Krampları

Çok yaygın bir durum olduğu için hamilelikte görülen mide kramplarını ayrı bir başlıkta değerlendirmek gerekiyor. Aslında bu tür krampların çoğu sebebi zararsızdır, ancak ağrı geçmiyorsa ve sürekli tekrarlayan kramplar söz konusu ise doktora başvurulmalıdır.

Hamileliğe bağlı mide kramplarının olası nedenleri şunlardır;

  • Mide gazları, gebeliğin çok yaygın bir belirtisidir ve mide kramplarının da sebepleri arasındadır. Bunun sebebi, vücudun gebeliği desteklemek için ürettiği “progesteron” hormonunun mide ve bağırsak kaslarını rahatlatmasıdır. Bu, sindirimini yavaşlatarak gaz birikmesine yol açar.
  • Şişkinlik, keskin mide ağrısı, midede dolgunluk hissi, geğirme dürtüsü mide kramplarını tetikleyen hamilelikle bağlantılı sorunlardır.
  • “Sahte doğum” olarak da bilinen “Braxton-Hicks kasılmaları” sıklıkla hamileliğin son üç ayında gerçekleşir. Genellikle kasların sıkılması gibi ağrılara yol açar. Düzenli bir sorun değildir. Bu kasılmalar zararsızdır; ancak düzenli hale geldiyse doktorla görüşülmelidir.
  • Bebeğiniz hareket ediyor olabilir! Bebeğiniz tekmelediğinde veya yuvarlandığında midenizin kaslarında spazm oluşabilir. Genellikle kramp olarak değil seğirme gibi hissedilir.
  • Mide kaslarının hamileliğe bağlı olarak gerilmesi doğal bir gebelik durumudur. Kaslar gerildiğinde orijinal büyüklüklerini korumaya çalışır ve seğirebilirler. Gebeliğin normal bir parçası olarak kabul edilse de kramplara yol açabildiğini belirtmek gerekiyor.

Mide Krampları Neden Ortaya Çıkar?

Aslında çoğumuz midemizi –tabir yerindeyse- çöp gibi kullanıyoruz. Ağır yemekler ve asitli içecekler midemizin doğal işlevini bozabiliyor. En önemli mide krampı sebebi sayılabilecek bu faktörlerin dışında böbrek ve dalak sorunları, sindirim sistemi rahatsızlıkları da mide kramplarına sebep olabilir. Mide kramplarının sebepleri farklı olabileceği gibi bu faktörlerin belirtileri de farklıdır.

Şu durumlarda mide krampları görülebilir;

  • Kadınlar regl dönemlerinde mide krampları ile karşılaşabilir. Çoğunlukla mide ağrısı şeklinde de görülebilen regle bağlı mide sorunları, dönemin ilk günlerinde başlayarak birkaç içinde geçebilir.
  • Apandisit ağrıları keskin ve bıçak gibi saplanan ağrılara ve mide kramplarına yol açabilir. Ciddi bir soruna işaret edebilir, bir an önce önlem alınmalıdır!
  • Apandisitin şişmesi, ani ve şiddetli karın ağrısına yol açar. Kalın bağırsağa bağlı bir kese olan apandisit, karın sağ alt tarafında kramplar ve ağrılara yol açar.
  • Uzun süren kabızlık, mide bölgesinde krampa veya ağrılara yol açabilir.
  • Mide kaslarını aşırı kullanmaya yönelik egzersizler, geçici de olsa mide krampı sebebidir.
  • Kısa sürede aşırı yemek tüketmek, yiyecekleri tam çiğnememek, mideyi gereğinden fazla doldurmak veya midede boşluk bırakmamak doğal olarak mide krampına yol açabilir. En azından sindirim işlemi bitinceye kadar bu sorun devam edebilir.
  • Alerji yapan ve sindirim sistemini olumsuz etkileyen gıdalar, mide kramplarına sebep olan faktörler arasındadır.
  • Şişkinlikle birlikte ortaya çıkan mide krampları sık rastlanan bir durumdur ve genellikle gaz sıkışmasından kaynaklanır. Bu sorun eczanelerde reçetesiz satılan bazı ilaç veya tabletlerle çözülebilir.
  • Karnın zorlanması sonucu ani ve şiddetli bir ağrı veya kramp ortaya çıkmışsa karın kaslarından birinin deforme olması ile bağlantılı olabileceği düşünülebilir.

Çeşitli şiddetlerde mide krampları ortaya çıkarabilen durumları şöyle özetleyebiliriz;

  • Mide kanaması,
  • Mide ve bağırsak ülserleri,
  • Onikiparmak bağırsağında kanama,
  • Mide ve bağırsaklarda açık yaralar,
  • Safra kesesi iltihabı (akut kolesistit),
  • Bağırsak keseleri iltihapları (divertikülit),
  • Mide çeperi iltihabı (gastrit),
  • İnflamatuar bağırsak hastalıkları,
  • Crohn hastalığı,
  • Ülseratif kolit,
  • Laktoz intoleransı,
  • İdrar yolu enfeksiyonu,
  • Safra ve böbrek taşları,
  • İshal veya kabızlık nöbetleri,
  • Kadınlarda adet döngüsü,
  • Mide ekşimesi,
  • Gıda zehirlenmesi,
  • Yiyecek alerjisi,
  • Gaz ve asitler,
  • Bel bölgesi fıtıkları,
  • Stres ve depresyon…

Mide Krampı Nedir?

Krampın kelime anlamı “kas kasılması” olarak tanımlanabilir. Mide krampı, göğsün alt bölgesi, kasık ve mide arasında meydana gelen ağrılı kasılmalardır. Aralıklı veya sürekli keskin ağrılara yol açan kasılmalardır. “Nonspesifik” yani özgül ve karakteristik özelliği olmayan bir sorundur.

Genellikle karında bulunan organlar, idrar yolları, rahim, mesane ve böbrekler gibi organlarla bağlantılıdır. Mide krampları genellikle kısa ömürlüdür ve çoğu zaman ciddi bir soruna işaret etmez.

Şiddetli kramplar, endişe verici bir sebeple ortaya çıkmış olabilir. Aniden ve beklenmedik bir şekilde başlarsa, özellikle belirli bir alanda yoğunlaşmışsa tıbbi müdahale gerekli görülebilir.

Uyarılar

  • Mide krampı, önlemlere rağmen geçmiyorsa ciddi bir soruna işaret edebilir. Bir önce bir sağlık merkezine gitmelisiniz.
  • Yemeklerden veya çeşitli yiyecek ve içeceklerden kaynaklanan gaz ve şişkinliğe bağlı mide krampları için nefes egzersizleri ve sıcak duş gibi birkaç basit önlemler alınabilir. Bunun için anti-asit mide ilaçları da deneyebilirsiniz.
  • Midede zaman zaman hafif sancılar, kramplar ve ağrılar ortaya çıkabilir. Bu durum, midenin doğal işlevinin bir parçası olabilir ve genellikle zararsızdır. Bu tür krampların birkaç saat içinde geçmesi beklenir.
  • Bazen mide krampları ile böbrek taşı ağrıları karıştırılabilir. Bel bölgesinden mideye doğru yayılan ağrılar böbrek taşına işaret edebilir. Bu tür ağrılar hafif olarak başlar ve bir süre sonra şiddetlenir.
  • Benzer bir durumda idrar yolu enfeksiyonları da midenin yan kısımlarında ağrılar ortaya çıkarabilir.
  • Mide krampları başladığı dönemde aynı zamanda ishaliniz varsa gastroenterit (bağırsak enfeksiyonu) düşünülebilir. Bu durum, birkaç gün içinde herhangi bir tedaviye gerek duyulmaksızın iyileşmesi beklenen “mide ve bağırsaktaki viral veya bakteriyel enfeksiyon” anlamına gelir.
  • Gastroenterit, kontamine olmuş veya gıda zehirlenmesine yol açan yiyeceklerin kimyasal reaksiyona uğraması sebebiyle bulaşabilir (enfekte).
  • Mide krampları ve ishal aynı dönemde geçmiyorsa veya tekrar ediyorsa irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi uzun süreli bir sorun düşünülebilir.
  • Ani ve şiddetli karın ağrıları şeklinde kendini gösteren kramplara derhal müdahale edilmelidir. Tedavi edilmezse daha da kötüye gidebilecek ciddi bir sorunun işareti olabilir.
  • Mide kramplarının bir sebebi de dehidrasyondur. Vücudun aşısı sıvı kaybetmesine bağlı olarak (dehidratasyon) ortaya çıkan baş dönmesi veya bayılma sorunu yaşıyorsanız kalp, karaciğer, böbrek ve beyinde hasar oluşabilir. Bu tür bir mide krampı önemli bir soruna işaret edebilir. Bir acil serviste intravenöz (IV) replasman sıvısı takviyesi almalısınız.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın