motor-yagi-lekesi

Motor Yağı Lekesi Nasıl Çıkar?

Makine ve motor yağı lekelerinin kumaşlardan, özellikle de kıyafetlerden, halılardan, döşemelerden ve en önemlisi ellerden çıkması büyük sorun olmaktadır. Aşağıda sizlere ayrı ayrı başlıklar halinde motor veya makine yağını çeşitli eşyalardan ve ellerinizden nasıl çıkartabileceğiniz konusunda yol göstermeye çalıştık.

Motor Yağının Kıyafetlerden ve Kumaştan Çıkartılması

İhtiyacınız olan malzemeler: Plastik Kaşık, Beyaz kağıt havlular, Yağ sökücü sıvı bulaşık deterjanı, Su, Tırnak veya Diş Fırçası, Bebek Pudrası veya Mısır Nişastası, Çamaşır Deterjanı, Çamaşır Makinesi.

  1. Plastik kaşık ile olabildiğince çok yağı kumaşın veya kıyafetin üzerinden alın. Makine yağını kumaşa veya kıyafete daha fazla yedirmemek için dikkatli olun.
  2. Lekeli bölgeye kağıt havluyu germe veya kaldırma pozisyonunda uygulayın. Yani kağıt havlunun yağı emmesini sağlayın. Bu işlemi, kağıt havluya daha fazla yağ gelmeyinceye kadar devam ettirin.
  3. Sonra lekeli bölgenin üstüne bebek pudrası veya mısır nişastası dökün. Beş on dakika emmesini bekleyin. Bu işlem için un veya tuz da kullanılabilir.
  4. Bebek pudrasını veya mısır nişastasını, beyaz kağıt havlu ile veya diş veya tırnak fırçası ile temizleyin. Yağı emmiş pudranın veya nişastanın, kıyafetin temiz kısımlarına gelmemesine dikkat edin.
  5. Bir veya iki damla sıvı bulaşık deterjanını lekeli bölgenin üstüne damlatın. Sonra da üstüne bir damla su damlatın. Başparmağınız veya işaret parmağını ile bu karışımı lekeli bölgeye yedirin.
  6. Diş veya tırnak fırçası ile lekeli bölgeyi hem iç kısmından hem de dış kısmından fırçalayın.
  7. Kıyafeti, kullanım talimatlarına uygun olarak yıkayın.
  8. Yıkama işleminden sonra kıyafeti düz bir yere yatırarak veya ipe sererek kurutun. Dikkat edin: Eğer leke tam olarak geçmediyse, kurutma makinesine atmanız halinde, maruz kalacağı ısı yüzünden artık lekenin geçmesi neredeyse imkansız hale gelebilir.

İlave İpuçları ve Tavsiyeler

  • Bu tarif hemen hemen bütün kumaş türleri için uygun olsa da, kumaşın kullanım ve yıkama talimatlarını okumayı ve buna göre hareket etmeyi unutmayın.
  • Eğer motor yağı, ipek veya yün gibi narin kumaşlar üzerinde ise, kıyafetinizi uzman bir leke çıkarıcıya götürmenizde fayda vardır.
  • Marketinizde makine yağını çıkartmaya yarayacak, yıkama öncesi kullanılan bir ürün mutlaka bulursunuz. Ürünü kullanmadan önce mutlaka kullanım talimatlarını okuyup kumaşınız için uygun olup olmadığını kontrol edin.
  • Yeni oluşmuş makine veya motor yağını çıkartmak, kurumuş makine veya motor yağını çıkartmaktan çok daha kolaydır. Bu nedenle leke bulaştıktan sonra ne kadar çabuk müdahale ederseniz o kadar iyidir. Kıyafetinizi doğrudan, üstünde hala biraz yağ varken makineye atamayacağınıza göre, yıkama öncesi tarif edilen şekillerde bir işlem uygulamanız her halükarda faydalı olacaktır. Eğer sıvı bulaşık deterjanınız yoksa normal bir el sabunu kullanmanız da hiç yoktan iyidir.
  • Eğer elinizde, kurutma makinesi kullanılmasından kaynaklı veya üzerinden çokça zaman geçmesi sebebiyle kurumuş bir motor yağı lekesi varsa, çakmak gazı sıvısını lekeli bölgeye uygulayabilirsiniz. DİKKAT: Açık aleve yakın bir yerde veya buna benzer bir ısı kaynağının yanında bu işlemi uygulamayınız zira çakmak gazı alev alabilir. Çakmak gazını önce lekeli bölgenin çok küçük bir kısmına uygulayabilir ve eğer sonuçları beğenirseniz geri kalanına da aynı işlemi uygulayabilirsiniz. DİKKAT: Çakmak gazı doğru kullanılmadığı takdirde sağlığınıza zarar verecek maddeler içermektedir.
  • Bazı insanlar kolanın da motor yağı lekesini kıyafetlerden geçirdiğini iddia etmektedirler. Kendi lekesini kıyafette bırakacak olsa da yıkanınca hem kola lekesinin hem de motor yağının çıkacağını ümit ediyoruz.

Motor Yağının Ellerden Çıkartılması

Eğer araba motoru tamir etmeye çalıştıysanız veya bir parçası ile oynadıysanız, eliniz muhtemelen motor yağı olacaktır. Su ve sabun kullanmak bu lekeyi geçirmek için pek faydalı değildir. Yapmanız gereken, boya inceltici tiner kullanmak, ellerinizi tiner ile yıkamaktır. Bu işlemden sonra ellerinizi su ve sabunla yıkamayı ve bolca durulamayı unutmayın. Çünkü tinerin elinizde kalması sağlığınıza zarar verebilecek etkiler doğurabilir.

Motor Yağının Döşemelerden Çıkartılması

  1. Döşemenin üstünden motor yağını, daha fazla yayılmasına sebebiyet vermeden, alabildiğiniz kadar alın veya sıyırabildiğiniz kadar sıyırın.
  2. Lekeli kısmın üstüne nişasta veya kabartma toz dökün ve 10 – 15 dakika emmesini bekleyin.
  3. Bir vakum aracılığı ile nişasta ve kabartma tozunu çekin.
  4. Eğer dökülen motor yağı miktarı fazla ise, nişasta veya kabartma tozu ile yağ emme işlemini birkaç kez tekrar etmeniz gerekebilir.
  5. Eğer hala yağ lekesi mevcut ise, kuru bir temizleme maddesi ve bir beyaz bir bez kullanarak leke üzerini ovun. Dikkat edin, temizleme maddesi döşemenize zarar verebilir. Önce döşemenizin fark edilmeyen bir kısmında temizleme maddenizi deneyebilirsiniz.
  6. Kuru temizleme maddesini lekeye yedirin.
  7. İşlemi 4-5 defa tekrarlayın.
  8. Döşemenizi sadece lekeli bölge kadar ıslattığınıza emin olun.

Motor Yağını Halıdan Çıkarma

İki kap sıcak suyun içine bir çay kaşığı sıvı bulaşık deterjanı ve bir çay kaşığı beyaz sirke ekleyin. Beyaz bir bez ile lekeyi bu solüsyonu kullanarak ovalayın. Lekenin solüsyonu emdiğinden emin olun. Leke çıktıktan sonra soğuk su ile eskiden leke olan kısmı durulayın.

Motor Yağını Çıkarmada Bazı Temel Kurallar

  • En iyi sonuç için hızlı davranın. Yeni bulaşmış bir lekeyi çıkartmak üzerinden zaman geçmiş lekelere göre çok daha kolaydır. Eğer motor veya makine yağının sıcakla kuruması veya hava ile oksitlenmesi halinde ki birkaç saat içinde oksitlenirler, leke kararacak ve çıkartılması zor veya imkansız hale gelecektir.
  • Makine ya da motor yağı lekesine sakın su ile müdahale etmeyin. Yağlar suyu sevmezler ve suda çözünmezler. Islak bir bezle motor ya da makine yağını ovalamak, lekeyi büyütmekten ve yağ bulaşmamış yerlere de yağ götürmekten başka bir işe yaramayacaktır.
  • Bir temizleme tekniği veya motor yağı sökmek için bir kimyasal kullanacaksanız, işlemlere başlamadan önce mutlaka gözle görülmeyen başka bir tarafta bu tekniği veya maddeyi deneyin.
  • Yağlı lekeleri sahip kıyafetleri makineye atmadan önce mutlaka ön bir işlem uygulayın. Üzerine yağ sökücü bir deterjan döküp ovalamak faydalı olabilir. Ancak yine de işlem sonrası kıyafetinizi makinede diğer kıyafetlerden ayırarak yıkamanız gerekecektir. Zira yağlar diğer kıyafetlere de bulaşabilir.
  • Kıyafetinizi makinede yıkayacağınız zaman, kullanım talimatlarına uygun olarak mümkün olan en sıcak derecede yıkamanız uygundur. Zira su ne kadar sıcaksa lekeyi de o kadar kolay çıkaracaktır.
  • Yıkama zamanını olabildiğince uzatmalı, mümkün olan en uzun programı seçmeniz gerekmektedir.
  • Lekenin çıkmaması durumunda aynı işlemleri tekrar uygulayarak kıyafeti tekrar yıkamanız mümkündür.
  • Lekenin çıkmadığı durumlarda sakın kıyafetinizi kurutma makinesinde kurutmayın. Zira bu lekenin çıkmasını zorlaştıracak veya imkansız hale getirecektir.

Kaynak:

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın