nargilenin-zararlari

Nargilenin Zararları Nelerdir?

Yüz yıllardır farklı kültürlerin keyif aracı olan nargile, günümüz Türkiye’sinde popülerliğini korumaya devam ediyor. Özellikle gençler arasında tüketimi oldukça yaygın olan nargilenin, sigaradan daha zararlı olduğunu biliyor muydunuz? Uzmanlar, bir saatlik nargile keyfinin 50 adet sigara ile eşdeğer olduğunu net bir şekilde ifade ediyor. Bu da nargilenin insan sağlığı için ne kadar tehlikeli olduğunu bize anlatmaya yetiyor. Tarih boyunca, farklı kültürlerde farklı kullanım şekilleri olan nargile, şimdilerde aromalı çeşitleriyle tüketilen kafelerde bir alışkanlık haline gelmiş ve sohbet eğlencesi olmuştur. Bu durum, nargileyi sosyal ortamda daha cazip hale getirmiştir. Ancak bu kadar yaygın tüketilmesine rağmen ülkemizde; hatta dünyada, nargilenin sağlığa zararları hakkında yeterli bilinç gelişmemiştir. Nargilenin içinde bulunan kanserojen maddeler, sigaranınkilerle hemen hemen aynıdır. Ancak nargilede maddelerin miktarı daha yoğundur ve içim süresi uzundur. Kısacası, nargile tütünün kılık değiştirmiş en tehlikeli hallerinden biridir.

Nostaljik bir değer olsa da…

osmanlida-nargile

Nargile doğu kültürünün önemli bir öğesidir. Çıkış yeri Hindistan olarak bilinmektedir. Hindistan’dan sonra sırayla Araplar ve Osmanlılar nargileyle tanıştılar. İlk nargile, hindistancevizi kabuğundan yapıldı. Hoş sohbetin temsili olan nargileler, kendine has içim ve kullanım kurallarıyla yüz yıllar boyunca insanlar için önemli bir kültür oldu. Nargilenin tarihteki yolculuğuna baktığımızda, nostaljik bir değeri olduğunu görmekteyiz. Fakat günümüzde nargilenin sağlığımıza olumsuz etkileri araştırılmış ve kesin ifadelerle ortaya konmuştur. Tıpkı diğer tütün ürünlerinde olduğu gibi nargilenin bireylere ve topluma verdiği zararlar konusunda, yetkililer farkındalık oluşturmaya çalışmaktadırlar.

Nargile Sağlığımızı Nasıl Etkiler?

Nargilenin çalışma prensibinde kullanıcı marpuçtan nefes alır. Marpucun ucuna takılan sipsi, dumanı çekmeye yarayan küçük ağızlıktır. Marpuçtan nefes alındıktan sonra nargilenin içerisindeki hava akımı, basıncın yarattığı etkiyle önce közden sonra da en üstte bulunan delikli alan lüleden geçer. Isınan tütünün dumanı nargilenin içinde bulunan sulu bölümden ilerler ve bu arada soğur. Duman, marpuç ve sipsi aracılığı ile kullanıcıya ulaşır. Yanmış közden çıkan bu duman, nargilenin asıl tehlikeli kısmıdır.

Nargilenin içindeki su ve duman kullanıcıya ulaştığında, zehirli maddelerde seyrelme olmaz. Nargile dumanının içerisinde 4000’den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bu zehirli maddeler; nikel, kobalt ve kurşun gibi ağır metallerden oluşmaktadır. İşte bu metaller doğrudan insan sağlığına ölümcül etkiler bırakabiliyor. Metallerin yoğunluğu nargilede, sigaraya göre oldukça fazladır. Bu kimyasallar topraktan tütüne etki eden ağır metallerdir. Metallerin yanı sıra arsenik de nargile dumanının içinde yüksek miktarda mevcuttur.

Nargile Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

  1. Nargile dumanının sudan süzüldüğü için zehirli maddelerinden arındığı düşünülüyor. Ancak suya süzülen kısım, kimyasalların çok küçük bir miktarıdır. Binlerce zehirli madde nargile dumanından, ciğerlerimize taşınır. Nargiledeki suyun arındırma özelliği yoktur.
  2. Her ne kadar günümüzde üretilen sipsiler için geliştirilen filtreler; nargilenin zehirli etkilerini önlüyor dense de, bu tam olarak mümkün değildir.

Nargile ve Sigarayla İlgili Bazı Veriler

  • Sigara dumanında 34-85 ng kurşun varken, nargilede bu oran 6870 ng olarak açıklanıyor.
  • Sigarada bulunan arsenik, 40 ile 120 ng arasındayken, nargilede 165 ng’dir.
  • Sigarayı bırakanlar, nargile içmekte herhangi bir sakınca görmezler. Aslında nargile, tütün içmenin farklı bir halidir. Ve en az sigara kadar bağımlılık yapmaktadır.

Gençlerde Nargile Kullanımı

Nargile içmek ne yazık ki; genel algıya göre, tütün kullanımının eğlenceli ve zararsız alternatif seçeneği olarak değerlendirilmektedir. Türkiye’de nargile kullanımı en çok gençler ve üniversiteliler arasında yaygındır. Ülkemizde nargile içicilerinin yüzde 41’i, 18 ve 21 yaş aralığında sıralanmıştır. Nargile içilen kafeler çoğunlukla, üniversitelerin çevresinde ya da gençlerin uğrak yerlerinde bulunur. Araştırmalar gençler arasında nargile tüketiminin öncelikle ‘merak’ duygusundan, sonra da arkadaşlık edinme isteğinden olduğunu ortaya koyuyor. Daha sonraki sebepler ise; keyif alma, diğer içicilere özenme, ailede içenlerden etkilenme ve sigarayı bırakmak isteyenler için alternatif olarak değerlendirme olarak sıralanıyor. Ayrıca nargile cinsiyet fark etmeksizin, hem erkek hem de kadın içiciler tarafından eşit oranda tercih ediliyor. Nargile kafelerinin sayısının giderek artması ve aromalı karışımlar, nargile tüketimini giderek artırmaktadır.

Nargile tüketimi ile ilgili yapılan anket çalışmalarının sonucu bir hayli ilginç… Nargile tüketen gençlerin yüzde 89’u bu keyfi etkinliği bırakmak istemiyorlar. Zararlarından yana herhangi bir endişeleri yok. Nargile kullananların yüzde 76’sı, nargilenin sigaradan daha zararlı olduğunu düşünmüyor.

Nargile ile Gelen Hastalıklar

Nargile kullanımı sonucunda, ortaya çıkan hastalıklar sigaranın verdiği hasarlarla benzerlik gösterir. Öksürmekten, ciğer ağrılarına ve göğüs hırıltılarına kadar birçok yönden benzeyen sağlık sorunları kendini ilk belli edenlerdir.

Ancak nargilenin olmazsa olmazlarından ‘kömür’ kullanımı, sağlığa verdiği zararlar bakımından sigaraya fark atar. Kömür, nargiledeki tütünü sıcak tutmak için kullanılır. Kömür, kullanıcıların içine çektiği dumana katran, karbon monoksit gibi kansere sebep olabilecek bir sürü kimyasallar katar.

Kaynaklara göre içime hazır bir nargilede, 4,5 gram tütün ve 7,5 gram kömür kullanılmaktadır. Bu da toplamda 3.37 miligram nikotin ve 3,63 miligram partiküler madde alındığı anlamına geliyor.

Başlıca nargile hastalıklarından biri akciğer kanseridir. Nargile dumanından gelen yoğun zehir, akciğerlerimizdeki bronşların bu maddeleri verimli süzememesine sebep verir. Böylece akciğerlerimizde oluşan tahribat yüzünden, hastalık kaçınılmaz hale gelir. Aynı şekilde kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) da nargile dumanının bedenimize verdiği diğer bir hasardır.

Bunlara ek olarak nargile, içinde bulunan yüksek arsenik sebebiyle, dolaşım bozukluğu, kalp hastalıkları, sinir sisteminin bozulmasına, çeşitli kanser oluşumlarına da neden olabilmektedir. Hele ki nargilenin içim süresinin iki ya da üç saati bulduğunu düşünürsek, oral yollarda kanserlerin (gırtlak kanseri, ağız kanseri) oluşma olasılığı oldukça yüksektir. Hem nargilenin içindeki tütün, hem de dumanı yoğun katran doludur. Bu da vücudun kan akışını direk etkiler.

Bunların dışında nargile, kalıcı baş ağrılarına, halsizliğe, mide bulantısına yol açar.

Son yıllarda popüler hale gelen aromalı nargileler, sonradan eklenen şeker ve diğer katkı maddeleri yüzünden, daha kanserojendir. Düzenli nargile kullanan kişilerde, damar tıkanıklığı görülebilir.

Erkeklerin sperm kalitesini düşüren nargile, aynı zamanda kadınlarda yumurtlama sorunu, erken menopoz, rahim kanserinin sorumlusu olabilir. Ağız ve göz hastalıklarına sebep olur. Yanaklarda tahribat yaratır. Selülit, varis, sivilce gibi cilt sorunlarına yol açar. Nargile kullanımı zaman içerisinde erken yaşlanma belirtilerine neden olur.

Günümüzde bazı işletmeler, nargile kullanımında hijyene dikkat ediyor. Kişiye özel sipsi kullanımı ile ağız yoluyla bulaşan hastalıklar önlenmeye çalışılıyor. Ancak bu henüz çok yaygın bir uygulama değildir. Herkesin kullandığı marpucu kullanmak, zatürre, hepatit, grip, uçuk gibi hastalıkları kolayca yayar. Kaldı ki yalnızca sipsinin kişisel kullanımı da riskleri önlemiyor. Nargile hortumlarının yeterince temizlenmemesi de birçok bulaşıcı hastalık oluşumuna zemin hazırlıyor.

Özellikle hamilelerin, bebeklerin, çocukların ve emziren annelerin nargile dumanına kesinlikle maruz kalmamaları gerekmektedir. Nargilede de sigaradaki gibi ‘pasif içicilik’ söz konusudur ve bu da tehlikeli hastalıklara sebep verebilir.

Nargile ile İlgili Kamu Spotları

Kamu spotları ile nargilenin bir tütün ürünü olduğu vurgulanmış olup, çeşitli zararları hakkında bilgi verici kısa videolar yayınlanmıştır.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın