Narkolepsi Nedenleri

Narkolepsi Nedenleri

Narkolepsi’nin nedenleri tam olarak belirli olmasa da nörolojik bir rahatsızlık olduğu bilinmektedir. Narkolepsi şikayeti olan hastalar genellikle gün içinde aşırı yorgunluktan şikayet etmektedirler. Ayrıca gün içinde kontrol edilemeyen uykuya dalma durumları gerçekleşmektedir. Bu durumlar genellikle narkolepsi atakları olarak adlandırılır ve ne zaman olacağı belli olmadığı gibi araba kullanırken, işte ve herhangi bir yerde, günlük aktiviteler sırasında uykuya dalma yaşanabilmektedir.

Narkolepsi’nin Nedenlerini Anlamak

Narkolepsi’nin nedenleri üzerine pek çok bilimsel araştırmalar yapılmakta olsa da kesin neden henüz bulunamamıştır. Ancak bu çalışmalar sonucunda narkolepsi daha iyi anlaşılmış ve durumun ortaya çıkmasındaki faktörler hakkında daha fazla bilgiye ulaşılmıştır. Doktorların bir kısmı esas narkolepsi nedeninin genler olduğunu söylemektedir. Kişinin sahip olduğu genlerin narkolepsi’ye daha yatkın olmasına neden olduğu düşünülmektedir. Genler beyin fonksiyonları üzerinde etkili olarak narkolepsi’nin ortaya çıkmasını sağlayan kimyasalları salgılattığına inanmaktadır.

Narkolepsi üzerine diğer bir tezde hypocretin salınımının az olması ve bunun noksanlığının narkolepsi ataklarına neden olduğu yönündedir.

Beyin bölümlerinin anormal büyüklerde olması ya da olması gerekken büyüklükte olmaması narkolepsi nedenleri arasında gösterilmektedir.

Narkolepsi büyük bir olasılıkla yukarıda saydığımız bir veya bir kaç durumun bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Nörolojik bir hastalık olan narkolepsi beyin hücrelerinin çalışma düzeninin bozulması sonucu yaşanan bir rahatsızlıktır.

Uyku Döngüsü

Normal bir insanın uykusu 5 aşamadan oluşmaktadır. Bu döngü uykunun farklı aşamalarında beyin dalgalarında yaşanan farklılıkların toplamım olarak ortaya çıkmaktadır. Uyku sırasında en yoğun olarak yaşanan aşama REM aşamasıdır. Sağlıklı insanlarda beyin dalgaları tarafından kontrol edilen uyku aşamaları narkolepsi hastalarında bozulmuştur. Kendi kendine oluşan bir durumla hastalar ortada bir neden yokken ya da uyku için bir hazırlıkları bulunmazken derin bir uykuya dalabilirler. Bu beynin uyku aşamaları üzerinde kontrolünü kaybetmesi sonucunda oluşan bir durumdur.

Narkolepsi Tedavisi

Narkolepsi ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır ve en kısa sürede tedaviye başlanması gerekmektedir. Tedavi edilmeyen narkolepsi geçen zaman içinde daha yoğun hale gelir ve narkolepsi ataklarının aralıkları kısalmaya başlar. Narkolepsi her yaşta karşılaşılabilen bir hastalık olmakla birlikte 15-25 arası hastalar çoğunluktadır. Her an ortaya çıkabilen bir sorun olduğu için narkolepsi hastalarının araç kullanması ve dikkat gerektiren diğer işlerde çalışması tavsiye edilmez. Aşağıdaki sorunları yaşıyorsanız en kısa sürede bir doktora gitmeniz ve tedavi sürecine başlamanız gerekmektedir.

Gün içinde açırı uykulu olma: Çoğu insan özellikle öğle yemeklerinden sonra kan şekerinin yükselmesiyle kısa bir uykuya ihtiyaç duymaktadır. Ancak narkolepsi hastaları için bu durum tüm gün devam eder ve sürekli uyuma istekleri vardır.

Halüsinasyonlar: Rutin işleri yaparken görülen korkutucu halüsinasyonlar nasrkolepsinin belirtisi olabilir.

Paralize olma: Paralize olma durumu uykuya dalmadan ve uyanmadan hemen önce yaşanan hareket edememe halidir.

Aniden uyuma: Gün içinde, normal aktiviteler sırasında yaşanan bir durum olan aniden uykuya dalma sırasında kişi bunu kendi fark edemez ve çevresindeki insanların uyarısı ile öğrenir. Narkolepsi’nin en belirgin etkilerinden biridir.

Narkolepsi şikayeti ile bir tedavi merkezine gittiğinizde size uyku süreciniz ve günlük aktiviteleriniz sırasında bir takım testler yapılarak sizin bu hastalıktan nasıl etkilendiğiniz belirlenir. Teşhis tam olarak konulduktan sonra uykunuzu düzenlemek ve narkolepsinin etkilerinden kurtulmanız için size özel bir tedavi programı uygulanmaya başlar.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın