Nasıl Fotoğrafçı Olunur?

Nasıl Fotoğrafçı Olunur?

Rastgele binlerce fotoğraf çekmeden ve bu fotoğrafları potansiyel işverenlerinize göndermeye başlamadan önce yapmanız gereken ilk şey ilginizi çeken ve fotoğraflamak istediğiniz konuyu belirlemek olmalıdır. Enerjinizi ve paranızı ilginizi çekmeyen, hakkında fazla bilgi sahibi olmadığınız konularda fotoğraflar çekerek harcamayın.

Fotoğraf alanında seçebileceğiniz binlerce başlık olmakla birlikte ana başlıklar şöyle sıralanabilir;

  • Moda Fotoğrafçılığı
  • Spor Fotoğrafçılığı
  • Seyahat Fotoğrafçılığı
  • Ticari Fotoğrafçılık
  • Düğün Fotoğrafçılığı
  • Portre Fotoğrafçılığı
  • Doğa Fotoğrafçılığı
  • Sanat Fotoğrafçılığı

Yukarıda listelediğimiz ya da sizin ilginizi çeken bir alan seçerek fotoğrafçılık alanında diğer aşamaya geçebilirsiniz. Öncelikli olarak bir portfolyo oluşturmaya başlamalısınız.

İyi Bir Fotoğraf Portfolyosu

Fotoğrafçı olmak için yapacağınız en etkili işlerden biri güçlü bir portfolyo oluşturmaktır. İyi bir portfolyo genellikle amatör fotoğrafçıların profesyonel fotoğraf alanına geçmelerini sağlamaktadır. Seçtiğiniz konuyla ilgili detaylı bilgi edinerek ve bu alanda çektiğiniz fotoğraflardan en iyilerini seçerek portfolyonuzu oluşturabilirsiniz. Portfolyonuz için fotoğraf seçerken ışığa, bakış açısına, kompozisyona, renklere dikkat edin. Her gün gazetelerde dergilerde görmeye alışık olduğumuz fotoğrafları değil de farklı bir açıdan yaklaştığınız kompozisyonları seçmeye özen gösterin.

Fotoğraf Kompozisyonları

fotoğraflarınızı satın alacak kişiler öncelikle ilk göze çarpan ve fotoğrafın bütününü belirleyen kompozisyona bakacaklardır. Konuyu anlatırken kullandığınız çerçeve, fotoğraf içindeki öğelerin konumları, ışık ve sizin bulunduğunuz açı kompozisyonu oluşturmaktadır. Portfolyonuza fotoğraf seçerken fotoğraftaki detaylardan ziyade kompozisyonun anlatımına dikkat etmelisiniz.

Işık

Işık fotoğrafın en temel ve en belirleyici unsurlarından biridir. Stüdyo ortamında ışığı kontrol edebilirsiniz ancak kontrolün olmadığı açık alanlarda çekim yapıyorsanız ışığa mutlaka dikkat etmelisiniz. Işık anlatmak istediğinizi tamamen farklı bir şekilde yansıtmanıza neden olabilir. Stüdyoda çekeceğiniz fotoğrafları aceleye getirmeyin ve ışığın mükemmele yakın olması için denemeler yapın. Stüdyo ışığı için gerekli aksesuarlar sahip olmanız ya da kiralamanız gerekebilir.

Renk

Tamam dijital fotoğraf ve photoshop renkleri istediğiniz gibi düzenlememize olanak tanıyor ancak bu da bir göz gerektirir. Renklerin kompozisyon içerisindeki dağılımı nasıl olmalı sorusuna zihninizde cevap vermelisiniz. Ayrıca renkleri düzenlemek her zaman kontrolünüz altında olmayacağı için özellikle dış mekan çekimlerinde ışığın farklı kullanımları ve elde edilen renkler konusunda tecrübe kazanmalısınız.

Pozlama

Başta manzara ve dış mekan fotoğrafları olmak üzere iyi bir fotoğrafın çekilebileceği tek bir pozlama anı vardır. Manzara ve doğa çekimlerinde bu ışığın düşük ve yumuşak olduğu sabah ve akşam saatleri olabilir. Doğru pozlama iyi bir ışık ve kompozisyon kadar önemlidir.

Fotoğraf Malzemelerini Tanımak

Profesyonel fotoğrafçılığa adım atmak ve bu alanda kalıcı olmak için fotoğraf makinesi, objektifler, ışık ekipmanları, tripod ve diğer fotoğraf malzemelerini iyi tanımalı ve hangi durumlarda kullanacağınızı bilmelisiniz. aynı zamanda shutter speed, ISO, F-Stop, beyaz ayarı ve diğer fotoğrafçılık terimlerini öğrenmeli ve özümsemelisiniz. Tüm malzemelere ve dile hakim olursanız bunlarda bilinçli olarak yapacağınız değişikliklerle kendi fotoğraf tarzınızı oluşturmanız ve devamlılığını sağlamanız mümkün olabilir.

İyi bir fotoğrafçı olabilmek, profesyonel fotoğrafçı olarak bu alanda kariyer yapıp para kazanabilmek için sırasıyla yeteneğe, deneyime ve pazarlama bilgisine ihtiyacınız olacak. Dijital fotoğrafçılıkla birlikte fotoğraf makineleri ve ekipmanları pek çok kişi için ulaşılabilir hale gelmiştir. bu da sizin gibi binlerce insanın bu zevkli hobiyi bir kazanç kapısına çevirmeyi düşündüğü anlamına gelir. Yani rakibiniz çok. Bu yüzden ilk işlerinizde kendinizi kanıtlayana kadar çok az bir paraya veya hiç bir ücret almadan çalışmaya hazırlıklı olmalısınız.

Deneyim Kazanmak

Fotoğrafçılıkta başarılı olabilmek için konunuzda uzman olmanız çok önemlidir. Alanınızda bu işleri yapan birinin yanında staj yapmak size gerekli deneyimi kazandırabilir. Profesyonel fotoğrafçılar genellikle kendilerine ışığın kurulması, fotoğrafların işlenmesi, stüdyo ortamının hazırlanması, malzemelerin bakımı için asistan tutmaktadırlar. Bu fırsatları takip ederek değerlendirebilirsiniz.

Pazarlama

Fotoğraflarınızı pazarlamaya asla ara vermeyin. En küçük fırsatları bile değerlendirin. Fotoğraflarınızı daha çok insanın görmesini sağlayın ve usta fotoğrafçıların yorumlarına kulak verin. Portfolyonuzu oluşturduktan sonra size iş verebilecek yerlere gönderin. Portfolyonuzu geliştirin ve tekrar gönderin.

Fotoğraf Yarışmalarına Katılın

Yurtiçi ve yurtdışında amatör fotoğrafçılara açık olan yüzlerce yarışma bulunmaktadır. Bu yarışmalara katılarak seviyenizi belirleyebilirsiniz. Ayrıca bu tip yarışmalarda fotoğrafçılıkla ilgili ödüller kazanabilir, usta fotoğrafçıların dikkatini çekebilirsiniz.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın