Nasıl Sosyalleşilir?

Nasıl Sosyalleşilir?

Sosyal olmak o kadar da zor değildir, yalnızca çevrenizdeki olayların ve kişilerin daha fazla farkında olmalısınız. Tabi bunun için belli bir bilgi birikiminizin de olması gerekir. Bilgi birikiminin yanı sıra bu bilgileri doğru şekilde kullanmak da önemlidir. Eğer sosyal olmak istiyor ancak yine de olamıyorsanız ve insanlarla ilişkilerinizde sıkıntı yaşıyorsanız birkaç ipucuna hayır demezsiniz.

Sosyal olmak için gereken ilk şey başarısız olmaktır. Evet bu size biraz garip gelebilir ancak başarısız olmadan başarılı olamazsınız. Çünkü başarısız olduğunuzda pes etmemeyi öğrenir, başarılı olduğunuzda daha çok sevinirsiniz. Bu yüzden sakın başarısız olmaktan korkmayın. Başarısız olduğunuzda da üzülmeyin. Kendinize güvenin ve sosyalleşmek için yapmanız gerekenleri yapmaya devam edin.

Sosyalleşmek isteyen çoğu kişi insanlarla konuşacak bir şey bulamadıklarını söylerler ve bundan yakınırlar. Bu durumu gözünüzde büyütmeyin. Bu bir çok insan tarafından yaşanan oldukça yaygın bir problemdir. Yalnızca basit bir “merhaba” ile başlayın. Selam verdiğiniz kişi de büyük olasılıkla içtenlikle karşılık verecektir. Vermezse de emin olun dünyanın sonu değil. Siz bu şekilde davranmaya devam edin. Mutlaka karşılığını alacaksınız.

Sosyalleşme veya Toplumsallaşma Nedir?

Sosyalleşmeden önce bu kavramın ne anlama geldiğini bilmenin önemli faydaları olabilir. Toplumsallaşma; doğumdan ölüme kadar bir kişinin yaşadığı toplumun normlarını, geleneklerini, değerlerini ve rollerini öğrendiği bir süreçtir. Bu süreç, yeni üyelerin bir topluma dahil edilmesine yardımcı olur. Aile, öğretmenler, dini liderler, akranlar, arkadaşlar toplum ve medya tarafından yönlendirilir. Toplumsallaşma genellikle iki aşamalı olarak gerçekleşir: Birincil sosyalleşme; doğumdan ergenliğe kadar gerçekleşir ve aile, eğitimciler ve akranlar tarafından yönlendirilir. İkincil sosyalleşme ise; yaşam boyu devam eder. Özellikle normlar, gelenekler, varsayımlar, değerler, yaşadığımız yerler ve insan gruplarıyla ilişkiler ikincil sosyalleşme sürecinde gerçekleşir.

Sosyalleşme; bir kişinin bir grup, topluluk veya toplum üyesi olmayı öğrendiği süreçtir. Amacı, yeni üyeleri sosyal gruplara dahil etmektir. Aynı zamanda kişinin ait olduğu veya olacağı grupları oluşturma amacına hizmet eder. Toplumsallaşma olmadan toplum olmaz; çünkü toplumu oluşturan normlar, değerler, fikirler ve geleneklerin iletilebileceği süreç sosyalleşmenin alanıdır. Toplumsallaşma yoluyla belirli bir grup ya da belirli bir durumda bizden beklenen şeyleri öğreniriz. Aslında toplumsallaşma, toplumsal düzenin korunmasına hizmet eden bir süreçtir aynı zamanda. Bu bir sosyal kontrol şeklidir. Sosyalleşmenin hedefleri; bize, biyolojik dürtüleri kontrol etmeyi, toplumsal normlara uygun bir vicdan geliştirmeyi, toplumsal yaşamda anlam ve önemi öğrenmeyi ve geliştirmeyi, önemli ve değerli olanı belirlemeyi ve bize çeşitli sosyal roller vererek bunları nasıl gerçekleştireceğimizi öğretir.

Nasıl Sosyal Olunur?

Peki, sosyalleşmek için neler yapmak gerekiyor? Aslında bu sorunun cevabı kişiye göre değişebilir; çünkü her bireyin yaşadığı çevre, arkadaşları, iş ortamı farklıdır. Bu çevrelere göre sosyalleşme gerçekleşir veya gerçekleşmez. İnsanlarla ilişkileri geliştirmek için genel kabul görmüş bazı tavsiyeleri paylaşalım:

  • Kendinize güvenin: Sosyalleşmek için yapmanız gerekenlerin başında özgüven geliyor. “Yapabilirim” fikrini zihninize sabitleyin. Bütün gözlerin üzerinizde olduğu düşüncesi ile yaşamaktan vazgeçin. Bunları yapabilirseniz hayatınızda bir şeylerin değiştiğini fark edeceksiniz.
  • Başarısızlıktan korkmayın: Başarısızlık, her insanın başına gelebilir. Bundan korkmayın! Hatta başarılı olmak için bir adım gibi düşünün. İronik bir ifadeyle, “başarısız olmadan başarılı olamazsınız” veya “başarılı olmak için önce başarısız olmalısınız” diyebiliriz. Başarısız olduğunuzda pes etmemeyi öğrenir, başarılı olduğunuzda daha çok sevinirsiniz. Başarısızlık sizi üzmesin!
  • Konuşmaya çalışın: İnsanlarla iletişim sorunu yaşayanların en çok yakındığı bir durumdur konuşacak bir şey bulamamak. Önce “merhaba”, sonra hal hatır sorma, sonra… Sonrası yok! Bu durumu gözünüzde büyütmeyin! Sosyalleşme sorunu yaşayan insanların yaygın bir problemidir. Siz konuşmaya çalışın veya sohbete katılmak için bahaneler arayın. Başarısız olmanız önemli değil, tekrar denemek için birçok şansınız var.
  • Görüşlere saygı duyun: Bir ortamdaki konuşma sırasında söyledikleriniz üzerine insanlar susuyor veya konuyu değiştirmeye çalışıyorlarsa doğru şeyleri yanlış ifade ediyor olabilirsiniz. Bir konuşmada en önemli kural, muhatabın görüşlerine saygı göstermektir. İnsanların düşüncelerine, dünya görüşlerine, siyasi fikirlerine saygı gösterin. Aynı saygıyı siz de göreceksiniz.
  • Eleştirin, ancak…: Bir grup içinde konuşuyorsanız cümlelerinizi makul ses tonu ile yumuşak sözlerle kurun. Eleştirmekten çekinmeyin; ancak eleştirileriniz kırıcı olmasın. Bir grup içinde bir tartışma yaşanıyorsa doğru bildiğiniz konuda araya girerek fikirlerinizi söylemekten çekinmeyin. Tabi toplum kuralları çerçevesinde ifade edin kendinizi… Ancak konuyu değiştirmeyin, dağıtmayın ve bölmeyin.
  • Empati kurun: Sosyalleşmek için önemli adımlardan biri empati kurmaktır. İlişkilerde oldukça önemli bir unsurdur. Karşınızdaki kişilerin yerine kendinizi koyun ve olayları bir de onların açısından ele alın. İnsanlara, onları anlayarak yaklaşırsanız daha kolay ilişkiler kurabilirsiniz. Ayrıca, insanların size karşı empati yapmasına da olanak sağlamış olursunuz.
  • Paylaşın: Sosyalleşmenin en iyi yöntemlerinden biri de paylaşmaktır. Paylaşım, samimi bir ortam oluşmasını sağlar ve insanları birbirlerine yakınlaştırır.
  • Seyahat edin: Sosyalleşmek için bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Ülkenizde veya farklı bir ülkede gideceğiniz şehrin sokaklarını keşfederek yöre insanları ile diyalog kurmaya çalışın. Kendimizi yeni bir yerde yabancı bulurken, sıklıkla normlardan, değerlerden, uygulamalardan ve kendi dilimizden farklı olabilecek dillere sahip insanlarla karşılaşırız. Bunları öğrenirken onlarla aşina olmalı ve onlara uyum sağlamalıyız. Bu aynı zamanda yukarıda bahsettiğimiz ikincil toplumsallaşma süreçlerinden biridir.
  • Sanatsal etkinlikler: Çok önemli bir sosyalleşme türüdür. Sinema, tiyatro, konserler, sergiler etkili bir sosyalleşme alanıdır.
  • Gönüllü olun: Toplumsallaşmanın bir diğer yaygın biçimi de örgütsel toplumsallaşmadır. Dernek, vakıf, kulüp gibi topluma hizmet amacıyla kurulmuş bir kuruma veya kâr amacı gütmeyen bir kuruluşa gönüllü olarak katılarak çevre edinebilir, insanlara hizmet edebilirsiniz. Böylece birçok insanla diyalog kurma şansı bulabilirsiniz.
  • Gündemi takip edin: Tanıdıklarla, arkadaşlarla, yabancılarla ve hatta çok iyi dostlarla yapılan konuşmaların büyük bir kısmını güncel ve siyasi haberler oluşturur. Gündemi takip etmeniz, diğer insanlarla iletişim kurmanızı kolaylaştırır. Tabi sadece siyasi gündem değil; moda, ekonomi, eğlence ve otomotiv dünyasındaki gelişmeler bile yeni sohbetler için temel oluşturabilir.
  • İnsanları yargılamayın: Bunu yaparsanız, sosyal etkileşimlerinizde önemli bir mesafe alamazsınız. Muhatabınıza asla şans vermemeniz anlamına gelen yargılar, yaftalar ve etiketler; insanları size karşı soğutur. İnsanları giydikleri kıyafetlerle, yaptıkları yorumlarla etiketleyebilirsiniz; ancak bir süre sonra bunların çoğunun yanlış olduğunu anlarsınız. Bunun yerine insanlara fikirlerini özgürce açıklama şansı verin.
  • Zandan kaçının: İnsanların çoğu, birbirlerine karşı zanlarda bulunarak iletişimlerini koparır. Bu zanların tamamı, suizan olabilir. Bunu bilemezsiniz ve birçok zanla ilgili gerçeği hiçbir zaman öğrenemezsiniz.
  • Fırsat kollayın: Sosyal olmak için kendiniz için çeşitli fırsatlar kollayın. Örneğin; bir spor salonuna, müzik kursuna, hobi etkinliklerine, doğa gezilerine katılın. Kafelerde konuşabileceğiniz insanlar arayın. Metroda yanınıza oturan insanlar konuşmak için bir vesile bulun.
  • Gülümseyin: İnsanların sizin hakkınızda olumlu düşünmesi ve iletişim kurma ihtiyacı hissetmesi için gülümseyin, tebessüm edin. Sempatiniz, insanları size yakınlaştıracaktır.
  • Vücut diliniz konuşsun: Kollarınızı bağlamanız, çevrenizdeki insanlarla iletişimi kesmeniz anlamına gelir. Göz teması kurmamanız, konuşmayı çabuk bitirmek istiyorsunuz demektir. Vücut dilinizle insanlarla iletişim kurabilirsiniz. Bunun için basit araştırmalarla birçok teknik öğrenebilirsiniz.
  • İnsanları dinleyin: Aktif bir dinleyici olmanız, açık uçlu sorular sormanız muhatabınızın ilgisini çeker. Makul ses tonu ve yüzünüzdeki coşku ifadesi ile soru sormaya devam edin ve ilgiyle cevapları dinleyin. İnsanlar sizi dikkate alacaktır!
  • İsimle hitap edin: Sosyalleşme için önemli bir ayrıntıdır. İnsanlara ismiyle hitap etmek, onların hoşuna gider. Özellikle yeni tanıştığınız insanların ismini öğrenin ve onlarla konuşurken cümlelerinizin arasında uygun yerlerde ismini geçirin. Böylece onların özel bir kişi olduğunu düşünmelerini sağlamış olursunuz.

nasil-sosyal-olunur

Sosyalleşmeden Önce Aklınızda Bulunması Gerekenler

Sosyalleşebilmek için bazı önerilere göz attıktan sonra aşağıdaki notlar da işinize yarayabilir. Sosyalleşmeden önce şunlar aklınızda bulunsun;

  • Kişinin hayatının toplumsal bağlamı, sosyalleşme sürecinin ne vereceği ve istenen sonuçların ne olacağı konusunda belirleyici bir faktördür.
  • Bir ailenin ekonomik sınıfı, ebeveynlerin çocuklarını nasıl sosyalleştirdiği konusunda önemli bir etkiye sahip olabilir.
  • Moda trendlerini takip etmek, alışveriş yapmak, kasiyerlerle veya mağaza görevlileri ile diyalog kurmak, pazarcılarla konuşmak, hatta bir çocuğa gülümseyerek başını okşamak bile sosyalleşmenin bir parçasıdır.
  • İşyeri veya çalışma ortamları sosyalleşmenin bir türüdür.
  • Cezaevleri, psikolojik tesisler, askeri birlikler ve yatılı okullar “zorunlu toplumsallaşma” mekânlarıdır. Bu tür kurumlarda kişiler, tamamen yeni bir rol ve kimlik oluşturma eğilimindedir.

 

Nasıl Sosyalleşilir? İçin 3 Yorum Yapılmış

  1. Şükran 14 Eylül 2018 #

    Tam da aradığım yazı. Teşekkürler

  2. Tamer 26 Mayıs 2019 #

    Hepsini yapıyorum ama yinede olmuyor

  3. Ibrahim cayir 12 Ağustos 2019 #

    İnsanlar konuşuyor, ben konuşacak bir şey bulamadığım için geri çekiliyorum ne yapacağımı bilmiyorum bana yardımcı olun.

Bir cevap yazın