Nefes Kokusu Nedenleri

Nefes Kokusu Nedenleri

Tıpta halitosis olarak adlandırılan nefes kokusu ya da ağız kokusu sağlık sorunları, kötü yemek alışkanlıkları, yaşam biçimi ve kötü ağız bakımı gibi pek çok farklı nedenden oluşmaktadır. Nefes kokusu nedenleri ile daha detaylı bilgi için bu yazımızı okumalısınız.

Nefes kokusu geçici ve kalıcı olarak iki şekilde ele alınabilir. Geçici nefes kokusu problemi yaşıyorsanız ağız bakımı, diş fırçalama, antiseptik ağız gargarası ve diş ipi kullanma gibi yöntemlerle bu sorundan kurtulabilirsiniz. Geçici nefes kokusu nedenleri arasında sigara içmek, sarımsak gibi uçucu yağlar barındıran gıdaları tüketmek, alkol alımı, aşırı kahve ve çay tüketimi ve ağız kuruluğunu sayabiliriz. Bu tür durumlarda genellikle beslenme alışkanlıklarımız ve yaşam tarzımızla ilgili olan nefes kokusu sorunlarını çözmek için saydığımız gıdaların tüketilmesini kontrol altına alarak ve yemeklerden sonra dişlerimizi fırçalayarak sorunun çözülmesini sağlayabiliriz.

Kötü nefes kokusuna genellikle ağzın kendisi neden olmaktadır. Ancak zatürree, bronşit, sinüzit, kronik gastrit, karaciğer sorunları, diyabetik sorunlar ve solunum yolu rahatsızlıkları da kötü nefes kokusu nedenleri arasında sayılabilir.

Kötü Nefes Kokusu Nedenleri

Gıdalar

İçerisinde uçucu yağlar barındıran soğan, sarımsak gibi gıdalar nefesin 72 saate kadar kötü kokmasına neden olmaktadır. Bu gıdaların içerisinde bulunan yağlar sindirim sırasında kana karışarak nefes alış verişinde akciğerlerden salınan havanın kötü kokmasına sebep olmaktadır.

Kötü Ağız Bakımı ve Diş Eti Sorunları

Düzenli olarak ağız bakımı yapmıyorsanız ağızda biriken yemek artıkları kötü nefes kokusuna neden olacaktır. Yemek artıkları nedeniyle ağızda biriken pek çok bakteri hidrojen sülfit salgılayarak ağzınızın kötü kokmasına yol açacaktır. Bu bakteriler aynı zamanda dişler üzerinde renksiz bir tabaka oluşturarak zaman içerisinde diş plağı olarak bilinen sorunlşa karşılaşmanıza neden olabilir. Diş eti rahatsızlıklarının ana nedeni olan bu bakterilerle savaşmak için düzenli olarak ağız bakımı yaptırmalı ve 6 ayda bir diş hekimine giderek diş ve diş etlerinizi temizletmelisiniz.

Burun ve Gırtlak

Kötü nefes kokusunun nedenleri arasında burun ve gırtlağı da sayabiliriz. Sinüs enfeksiyonları nefes alırken kötü kokuyu gırtlağımıza göndererek ağzımızın kokmasına neden olabilmektedir. Bu sorun gırtlak enfeksiyonları içinde geçerlidir. Bu iki durumda da bademciklerde oluşan tabakalar nefesimize kötü bir koku verecektir.

Tütün ve Alkol Kullanımı

Sigarayı sadece kötü nefes kokusundan kurtulmak için değil genel sağlığımız için bırakmalıyız. Alkol kullanımı da bazı sindirim sorunlarını tetikleyerek mide kaynaklı ağız kokusuna neden olmaktadır.

Ağız Kuruluğu ve Diyet

Sabahları ağız kokusu pek çok kişi tarafından yaşanılan bir sorundur. Uyku sırasında salya üretiminin azalması sebebiyle ağzın kuruması, ağzın uzun bir süre kapalı kalması buna neden olmaktadır. Salya ağızda bulunan bakterilerin temizlenmesi için önemli bir araçtır. Salya üretiminin herhangi bir sebeple azalması bakterilere karşı koruma kalkanının ortadan kalkması demektir. Diyet sırasında çok az miktarda karbonhidrat tüketiyorsanız bazı vitamin eksikliklerinden dolayı nefes kokusu problemi yaşayabilirsiniz.

Hastalıklar ve Diğer Nedenler

Bazı kanser türleri, karaciğer sorunları, solunum yollarında yaşanan rahatsızlıklar, laktoz duyarlılığı, reflü, diyabetik sorunlar ve daha pek çok ağız ve dişlerle ilgili olmayan rahatsızlıklar, hastalıklar nefes kokusu nedenleri arasında yer almaktadır. Evde aldığınız tedbirlere ve iyi bir ağız bakımı yapmanıza rağmen sürekli olarak ağız kokusu sorunu yaşıyorsanız bu rahatsızlıklardan biriyle karşı karşıya olabilirsiniz. Bu durumda gecikmeden bir doktora görünmenizi ve kötü nefes kokusu ardındaki gerçek nedeni belirlemenizi tavsiye ederiz.

Nefes Kokusu İçin Çözümler

Ağız Hijyeni

Ağızda biriken yemek artıkları bakterilerin sayısının artmasına neden olmakta ve bu da nefeste kötü bir koku yaratmaktadır. Yemeklerden sonra dişlerinizi fırçalamalı ve günde bir kez tercihen akşamları diş ipi ile diş aralarını temizlemelisiniz. Dilinizi de fırçalamalı ya da bir dil temizleyici ile temizlemelisiniz. Kötü nefes kokusu yaratan bakteriler dişlerde olduğu kadar dilde de birikmektedir.

Su Tüketimi

Nefes kokusu nedenleri arasında ağız kuruluğu başta gelmektedir. Yeterli miktarda su tüketerek hem ağız kuruluğunu engellemiş hem de diğer organlarımızın temizlenmesine yardımcı olmuş oluruz.

Şekersiz Sakız

Öğle yemeğinizi yediniz ancak dişlerinizi fırçalayacak kadar vaktiniz yok. Bu durumda en azından şekersiz bir sakız çiğneyerek diş ve ağız yüzeyinde kalan yemek artıklarının temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Şekersiz sakız çiğnemek salya üretimini de artıracağı için bakterilerle savaşmaya yardımcı olacaktır.

Doğal Yağlar

Dişlerinizi fırçaladıktan ve dilinizi temizledikten sonra dilinizin üzerine damlatacağınız bir kaç damla nane yağı gün boyu kötü nefes kokusu ile mücadele etmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca bu doğal yağlar içerisinde bulunan anti bakteriyel içerikler kötü nefes kokusunun başlıca nedeni olan bakterilerin azalmasını sağlamaktadır.

Gıdalar

Herkesin bildiği, keskin nefes kokusuna sebep olan sarımsak, lahana ve soğan gibi belirli gıdaları daha dikkatli tüketebilirsiniz. Arıca çok miktarda kahve, çay ve alkol tüketiminden de kaçınmalısınız.

Gargara

Nefes tazeleyici ağız gargaraları ferahlık vermenin dışında diş fırçası ile ulaşamadığınız bölgelerdeki bakteriler ile savaşmada etkili bir silahtır. Eczanelerde antiseptik özelliği bulunan ağız gargaralarını bulabilirsiniz.

Tüm bu önlemler periyodik olarak uygulanmadığı sürece nefes kokusuna neden olan sebepler geçici olarak önlenmiş olacaktır. Bu yüzden nefes kokusu sorunu yaşamak istemiyorsanız düzenli olarak özellikle yemeklerden sonra ve yatmadan önce diş fırçalamalı, akşamları günde bir kez diş ipi ile dişlerinizin arasını temizlemeli, gargara suyu kullanmayı alışkanlık haline getirmeli, belirli gıdalardan uzak durmalı ve 6 ayda bir diş hekimine gitmelisiniz.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın