Omuz ve Boyun Ağrısı

Omuz ve Boyun Ağrısı

Boyun ve omuz ağrısı farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Kas çekilmesi gibi küçük bir sebepten ya da tümör gibi hayati bir sorundan dolayı kaynaklanabilir. Omuz ve boyun ağrısı keskin bir ağrı ya da sıkıntı ve yanma hissi doğuran bir ağrı şeklinde olabilir. Kimi zaman bu bölgede ağrının yanı sıra sertlik de meydana gelebilir. Omuz ve boyun ağrısına eşlik eden diğer belirtilerden bazıları da uyuşma, güçsüzlük, deri renginde değişme (damarlarda tıkanma ya da hasar sebebiyle), şişme ve deformasyondur.

Aşağıda nedenleri ve tedavileriyle birlikte boyun ve omuz ağrısına dair bazı bilgiler bulacaksınız.

Omuz ve Boyun Ağrılarının Nedenleri

Omuz ve boyun ağrılarının en yaygın nedenlerinden biri duruş bozukluğudur. Eğer bir kişi uzun saatler boyunca, kambur ve eğri bir şekilde bilgisayar başında oturuyorsa, boyun ve omuz ağrılarından şikayet etmesi kaçınılmazdır.

Kaslarda, tendonlarda ya da bağlarda zedelenme kuşkusuz omuz ve boyun bölgesinde ve hatta bu bölgenin çevresinde ağrıya sebep olacaktır.

Boyun ve omuz bölgesinde iltihaplanma ya da kireçlenme de bu bölgedeki sinirleri sıkıştırarak, omuz ve boyunda ağrıyı meydana getirir.

Nadir de olsa boyun ve omuz ağrılarının ardında yatan sebep tümör ya da kanser olabilir.

Ciğerleri, kalbi ve omurgayı ilgilendiren sorunlarda boyun ve omuz ağrısının belirtiler arasında olması olasıdır. Örneğin kalp krizi belirtileri arasında sol omuz ve boyun ağrısı olduğu bilinmektedir.

Kırık köprücük kemiği, rotator manşet zedelenmeleri, kürek kemiği zedelenmeleri, tendon, kas ve omuz bağlarındaki hasarların tümü omuz ve boyun ağrısına yol açacaktır.

Omuz ve Boyun Ağrısı Tedavileri

Eğer omuz ve boyun ağrısına nispeten önemsiz bir zedelenme yol açıyorsa, evde uygulanabilecek bazı yöntemlerle bu ağrının giderilmesi mümkün olabilir. Birkaç gün bu bölgeyi dinlendirmek, fazla yüklenmemek ve iyileşmeyi hızlandırmak için omuz ve boyun egzersizleri yapmak yararlı olabilir.

Eğer ağrılı bölgede şişme varsa, bu bölgeye her saat başı on-on beş dakika kadar soğuk pres yapmak şişmeyi ve ağrıyı dindirmede yardımcı olur.

Eğer ağrıyan bölgeye ilaç tedavisi uygulanacaksa, doktor kontrolünde ağrı kesici, iltihap giderici ilaçlar kullanılması gerekebilir. Bazı vakalarda doktor, ortopedik alçı ya da benzeri medikal malzemeyle omuz ve boyun bölgesini tamamen hareketsiz kılarak iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Kimi ciddi vakalarda hastanın ortopediste görünmesi ve hatta hastaneden bir iki gün yatması gerekebilir.

Ezilme ya da çekilme gibi sebeplerden dolayı kaynaklanan omuz ve boyun ağrılarına evde tedavi uygulanabilir. Ancak ağrıyla birlikte güçsüzlük, uyuşma gibi diğer belirtiler de ciddileşirse veya gözle görülür bir deformasyon ya da deri renginde değişiklik göze çarparsa hasta acilen doktora götürülmelidir.

Yine aynı şekilde boyun ve omuz ağrısına göğüs ağrısı eşlik ediyorsa, terleme ve bulantı varsa hasta mutlaka en yakın hastaneye götürülmelidir.

Omuz ve Boyun Ağrısı için Egzersizler

Bu yazı hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın