Organik Bahçe İçin İlk Adımlar

Organik Bahçe İçin İlk Adımlar

Organik bir bahçe, doğanın evinize yansımış halidir. Organik bir bahçeye sahip olduğunuz zaman asla şüphelere düşmezsiniz çünkü bahçenizde ürünler daha taze, daha doğal, daha sağlıklı, daha lezzetli olacaktır.

Kendinize ait güzel bir organik bahçeye sahip olabilmek için öncelikle bitkilerinizin yetişebileceği güzel bir yer seçmelisiniz. Seçeceğiniz bu yerin, suya ulaşım imkanlarının kolay olması ve günün en azından yarısında gün ışığı alması gerekmektedir.

Nereye ekeceğinize karar verdikten sonra kazın ve gerekirse yabani otları temizleyin. Bahçeniz hazır olana kadar tırmık ile toprağı düzleştirin. Toprağınıza yeşil çimler gibi organik bitkiler ekerek verimliliğini test edin. Bu sayede toprağınız potasyum, fosfor ve azot bakımından zengin duruma gelir. Sonuç olarak, gübreniz daha verimli olur ve tohumlarınız için daha elverişli bir ortam hazırlanmış olur.

Toprağın nemini muhafaza edebilmesi için toprağı koruyacak olan malç gereklidir. Malç sayesinde aynı zamanda toprak erozyonu ve yabani otların büyüme hızı azalır. Malç bahçenizde verimliliğin artmasında önemli bir rol oynadığı için malcı kaliteli almanız, özellikle organik malç almanız önerilebilir.

Çimen parçaları, yumurta kabukları, mutfak artıkları (hepsi değil tabii ki) toprağın verimini artırıcı organik maddelerdir. Organik gübre kullanmak en faydalı seçenek olacaktır. Nemli, havadar ve verimli topraklar bitkilerin yetişmesi için gerekli koşullardır. Ayrıca bu koşullarda bitki köklerin gelişmesinde çok önemli rol oynayan toprak solucanları da yaşarlar.

Bitkilerinizi evinize getirdiğiniz zaman yeterli ve verimli bir şekilde sulamayı ihmal etmeyin. Bitkilerinizi bitki kökünün 2 katı kadar derinliğe sahip deliklere dikmenizi öneririz. Dikim işleminden sonra, boşta kalan kısımları toprak ile güzelce doldurunuz ve toprağı dağıtmadan dikkatlice sulayınız. Kesinlikle tazyikli su kullanmayınız.
Bitkilerinizin ve yabani otların gelişimini kontrol etmek için bahçenize her gün bakınız. Böceklere ve hastalık belirtililerine karşı tetikte olunuz ve daha erken seviyelerdeyken bu durumlara karşı tedbir almanız gerekir.

Bitkilerinizin ne tür bitkiler olduğunu bir yerlere yazabilirsiniz. Böylece ektiğinizi bitkilerin çeşitliliğini daha rahat hatırlayabilirsiniz. Organik bir bahçeye sahip olmak sizlere kısa vadede bir meşgale olacak, ancak uzun vadede doğal, tatları şimdiye kadar hiç tatmadığınız kadar güzel doğal sebze ve meyveler verecek.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın