Organik Sebze Tarımı

Organik Sebze Tarımı

Organik sebze tarımı tarımda kullanılan en uygun seçeneklerden biri olma yolunda hızla ilerliyor. Ancak halen birçok insan ‘organik besinler sizin için daha mı iyi?’ gibi sorular soruyor ve bu konudaki şüphe ve endişeler de gittikçe artıyor. O zaman kendi bahçenizde nasıl organik tarım yapacağınızı ve kazanacağınız parayı nasıl hasat edeceğinizin detaylarını vermeden önce, sizlere organik tarım hakkında doğru bilgiler verelim. Organik tarım bitkilerin, sebze ve meyvelerin herhangi bir yapay çimlenme hızlandırıcı ya da kimyasal madde kullanmadan, sadece doğal yollar ile yetiştirilmesi ve büyütülmesidir.

Organik tarımın faydalarından birkaçını belirtecek olursak; organik tarım daha doğaldır ve organik tarımla yetiştirilmiş sebze ve meyvelerin tatları daha lezzetlidir.

Çevreyle dost olarak yetiştirilen organik bitkiler, diğerlerine göre daha fazla besin içerirler. Dahası, herhangi bir işlenme sürecine girmedikleri için besin değerlerinden ve tatların bir şey kaybetmezler.

Organik tarımla yetiştirilen ürünlerin faydalarına bakacak olursak, organik sebze ve meyve yetiştirilmesi göz önüne alınması gereken bir seçenektir.

Organik tarım hiç de gözüktüğü kadar zor değildir ve işleri yürütmenin değişik yolları vardır.

Organik Sebze Yetiştirmekle İlgili İpuçları

Gördüğümüz gibi organik sebze yetiştirmenin birçok faydaları mevcut. Bahçenizin sağlıklı bir şekilde yetiştiğinden ve besin değeri yüksek ürünler verdiğinden emin olabilmek için, aklınızda bulunması gereken bazı ipuçları şunlardır.

Gübre ve Güneş

Her şeyi bir kenara bırakırsak, ilk olarak emin olmanız gereken şey kullandığınız gübrenin kusursuz olup olmadığıdır. İşin sırrının yarısı, gübrenin verimliliğidir. Gübrenize malç, organik çimlenme hızlandırıcılar ya da toprak solucanları ekleyerek, gübrenizin verimliliğinden emin olunuz. Bunlar sebzelerinizin sağlıklı yetişmesine yardımcı olacaktır. Bunların yanında, bitkilerinizin günde en az 6 ila 8 saat arasında gün ışığı aldığından emin olmalısınız.

Bitki Seçimi

Bitki yetiştirme işine ilk defa başlıyorsanız bitki seçiminiz önemli olacaktır. Yapmanız gereken ilk şey, kolaylıkla kırılabilen, bozulabilen, hastalanan ve zararlı böceklerin hedefi olan bitkileri öğrenip bunlardan satın almamak, bunları yetiştirmemek olmalıdır. Bu sayede organik tarım işine yavaştan alışıp, daha kolay öğrenebileceksiniz. Yerel sebze satıcınıza, bu tür sebzelerin tohumlarını nereden bulabileceğinizi sorun ve daha sonra temin edin. Ek olarak, hastalıklara karşı dayanıklı olan bazı tür sebzeler mevcuttur. Organik tarımda kullanmak için bu tür sebzeler seçiniz.

Ekim Teknikleri

Ekim yapacağının bitkilerin türlerine göre, ekim tekniklerinizde değişiklik olabilir. Her bir ayrı paketin arkasında, gerekli talimatlar yazılıdır. Yine de aklınızdan çıkmaması gereken bazı kurallar vardır. Planınızı önceden yapın ve sebzelerinizi toprağa ekerken iki tohum arasında, maksimum olgunluğa eriştiklerindeki büyüklükleri kadar boşluk bırakın. Bazı tohumlar, önce bir kapta köklendirilip daha sonra toprağa dikilebilirler. Bazıları ise direkt olarak toprağa ekilir ya da dikilirler. Genç bitkilerinize, köklerinize, tohumlarınıza zarar verebilecek olan zararlı haşerelere ve böceklere karşı dikkatli olun.

Sonrası Bakımı

Ekim yaptığınız toprak ve gübre karışımının, ürünlerinizi yetişirken organik ve inorganik olarak zengin ve verimli olması gerekmektedir. Bunu da çeşitli organik maddeler ya da gübreyi malçlayarak yapabilirsiniz. Bitkilerinizi zararlı böceklerden korumak için, organik böcek ilaçları, zehirleri eklemeyi bir seçenek olarak düşünebilirsiniz.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın