Organik Tarımda Zararlı Haşere Kontrolü

Organik Tarımda Zararlı Haşere Kontrolü

Hepimizin bildiği gibi zararlı haşerelerle mücadele bahçeciliğin en önemli yönlerinden birisidir ve fiziksel, kimyasal ya da biyolojik yollarla zararlı haşereleri etkisiz hale getirmeyi kapsar. Zararlı haşerelerle mücadelede kimyasallar kullanmak insan sağlığını tehlikeye atabileceği gibi kimi durumlar böceklere faydalı bile olabilir. Uzun vadede bakacak olursak, haşerelerle mücadelede kimyasal maddeler kullanmak doğaya bir bütün olarak zarar verir. Bu nedenle, günümüzde insanlar, çimlenmeyi yapay olarak hızlandırıcı maddeleri ya da haşereleri uzak tutmak için kullanılan böcek ilaçlarını ve kimyasallarının bırakıp organik tarıma dönmüşlerdir. Bu nedenle, organik tarımda haşerelerle mücadele de haşerelerin bitkilere zarar vermesini engelleyecek doğal yöntemler kullanılmaktadır. Yani organik tarımdaki kullanılan yöntemler farklıdır. O zaman çalışılmış ve işe yaradığı görülmüş bazı yöntemlere bir göz atalım.

Organik Tarımda Haşerelerle Mücadele

Yukarıda da bahsedildiği gibi, organik haşerelerle mücadelede farklı yöntemler mevcuttur. Başlangıç olarak, organik tarımın ilk amacı zararlı böcek ve haşerelerin tarım alanına girmesini engellemektir. Organik tarıma başlamadan önce bütün zararlı bitkileri ve otları yolarak haşerelerin giriş iznini ellerinden alabilirsiniz. Birçok organik ve inorganik maddeye sahip olan gübreler sayesinde bitkiler daha güçlü ve sağlıklı yetişir. Ayrıca yosun malçlamanın bitkilerin hastalıklara karşı daha dayanıklı hale geldiğini ileri sürenler vardır. Hastalıklı ve güçsüz bitkiler daha işe başlamadan önce toplanmalıdır.

Yani zararlı, parazit ot ve bitkilerin düzenli aralıklarla temizlenmesi, zararlı ve parazit böceklerin bitkilerinize zarar vermesini önlemekteki altın kurallardan birisidir. Bizler zararlı ya da parazit böceklerin bitkilerinize saldırması şansını göz ardı edemeyiz; bu nedenle, bu tür koruyucu önlemler zararlı böcekleri bitkilerinizden uzak tutma konusunda faydalıdırlar ve düzenli aralıklarla uygulanmaları gereklidir.

Şimdi organik tarımda zararlı böcekleri uzak tutmakta kullanılan diğer yöntemlere bir bakalım.

Yırtıcı Böcekler: Organik tarımda zararlı böcekleri uzak tutmakta biyolojik önlemler almak ilk tercihlerden birisidir. Bu önlemler zararlı böcekler ile beslenen yırtıcı böcekler kullanılmasını içerir. Bitkilerinize zarar verebilecek zararlı böceklerle beslenecek olan yırtıcı böcekleri ev hayvanları satılan pet-shoplardan satın alabileceğiniz gibi bu tür böceklerin ilgisini çekecek bitkiler ekerek de bulabilirsiniz. Örnek verecek olursak, uğur böcekleri yaprak biti ve küçük böcekler ile beslenir ve uğur böceklerini bahçenize papatya, civanperçemi, solucan otu gibi bitkiler ekerek çekebilirsiniz.

Yararlı İplik Kurtları: İplik kurtları dünyadaki en farklı yaratıklardan birisi oldukları söylenen halka solucanlardandır. Bazı mikroskobik iplik kurtlarının insanlara, hayvanlara hatta ve hatta bitkilerde bile parazit yaşadıkları bilinmektedir. Bu tür iplik kurtlarından böceklere parazit olarak yaşayanlar organik tarımda kullanılmaktadır. Bu tür kurtlar bahçe eşyaları satılan yerlerden satın alınabilirler. Özel bir bakteri çeşidi olan ‘Xenorhabdusbacteria’ türünde bakteriler taşıyan iplik kurtları, taşıyıcı organizmanın içine girdikten sonra bakteriyi serbest bırakır ve böylece çoğalma imkanı bulur. Bu da eninde sonunda taşıyıcı canlının ölümü anlamına gelir.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın