Organik Tarımın Faydaları

Organik Tarımın Faydaları

Organik tarımın faydalarına bakmadan önce, organik tarım nedir bunu anlayalım. Organik tarım, gübrenin verimliliğin artırıldığı ve zararlı böceklerden korunduğu tarım aktiviteleridir. Ancak, bu işlemler herhangi bir sentetik kimyasal çimlenme hızlandırıcı, kimyasal böcek ilaçları, genetiği değiştirilmiş organizmalar ya da herhangi bir büyüme hızlandırıcı kimyasal içermezler. Organik tarım ile üretilen ürünlerde son 10 yılda büyük bir artış bulunmaktadır.

Tüm dünyada tarım yapılan alanların neredeyse yüzde 0.8’i organik tarımda kullanılmaktadır ki bu oran 32 milyon hektarlık bir orana denk gelmektedir. Organik tarım bugünlerde birçok ülkenin ilgilendiği bir tarım çeşidi olarak göze çarpmaktadır.

Organik Tarıma Giriş

Organik tarım ilk olarak, 1930 ve 1940 yıllarında başlayan organik gelişmelerle ortaya çıktı. Bu gelişmeler anti-sentetik gübreleme gelişmeleriydi. Sentetik gübreleme, organik tarım yapılan yerler dışında ok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Organik tarım çok eski bir kavramdır ve ilk olarak Hindistan’da uygulamaya konmuştur.

Aslında, daha organik hareketlenme başlamadan önce bile Hindistan’da uygulanmaktaydı. Bu durumun kanıtları eski Hint belgelerinde açıkça görülmektedir. Hindistan’da, şu an birçok köylerde organik tarım teknikleri kullanılmaktadır.

Organik Tarımın Faydaları

  • Organik tarımın eski ve geleneksel tarım tekniklerinden daha kârlı oldukları kanıtlanmıştır.
  • Organik tarımda, sentetik gübreleme teknikleri ve kimyasal böcek ilaçları kullanılmadığı için maliyet, geleneksel tarıma göre % 25 ila % 30 arasında daha azdır. Bu durum organik tarımı daha etkili kılmaktadır.
  • Organik tarım geniş alanlardaki toprak erozyonunu azaltarak, tarımın en önemli kaynağı olan toprak ve gübreyi korur.
  • Ayrıca organik tarım, çiftçilere gübreyi daha uzun süre kullanma imkanı verir çünkü gübrenin verimi çok fazladır.
  • Organik tarımın çevre üzerinde pozitif etkileri vardır, evreyle dosttur. Doğal yaşamı koruduğu gibi, otlanma için gerekli meraları da korur.
  • Organik tarım sadece çiftçiler için yararlı değildir, aynı zamanda günlük sanayi için de faydalıdır. Organik tarım alanlarında otlanan ineklerin, enfeksiyonlara karşı daha dayanıklı oldukları ve daha fazla süt verdikleri görülmüştür. Bu durum kesinlikle göstermektedir ki, organik tarım sağlık açısından tüketicilere, kâr elde etme amacından da sanayicilere çok daha faydalıdır.
  • Organik tarım ile üretilen ürün ve gıdalarda, ne herhangi bir katkı maddesi ne de herhangi bir zararlı kimyasal madde yoktur.
  • Zararlı böcek ilaçları ya da yapay çimlendirici, büyütücüler eklenmediği için organik tarımla üretilen gıda ve ürünlerin besin değerleri korunur.
  • Organik tarım ile üretilen ürünlerin ve gıdaların tatları geleneksel tekniklerle üretilen gıda ve ürünlere kıyasla daha lezzetlidir.
  • Organik ürünlerin geleneksel tarım ürünlerine tercih edilip tüketilmesi kalp krizine yakalanma gibi fiziksel rahatsızlıkların olasılığını düşürür. Bilimsel çalışmalar göstermiştir ki, organik ürünler inorganik ürünlere göre çok daha sağlıklıdır.

Organik Tarımın Faydaları İçin 14 Yorum Yapılmış

  1. Ezgi 09 Kasım 2011 #

    Allah razı olsun

  2. berke 11 Aralık 2011 #

    Çok uzun olmasa da iyi. Teşekürler.

  3. emirkaan 15 Aralık 2011 #

    İyi işe yaradı vallahi. Bu siteyi yapanlara teşekkürler.

  4. berke 17 Aralık 2011 #

    Ben Berke. Yazı güzel ama uzun.

  5. beytullah albayrak 01 Nisan 2012 #

    Hazırlayana çok teşekkürler.

  6. buse 24 Nisan 2012 #

    Sağ olunda kısa olmuş organik tarımın faydaları.

  7. doruk 06 Mayıs 2012 #

    Çok kısa ve yüzeysel olmuş.

  8. kobra 21 Ekim 2012 #

    Yazanlara teşekkür ederim.

  9. Devrim 27 Ekim 2012 #

    Çok kısa bence.

  10. Devrim 27 Ekim 2012 #

    Yine de idare eder.

  11. elif 10 Aralık 2012 #

    Kopyalanabilse.

  12. meryem t. 15 Aralık 2012 #

    Çok güzel ve benim çok işime yaradı. Teşekkürler.

  13. emrullah uygur 06 Ocak 2013 #

    Keşke kopyalanabilseydi ama sağ olun :)

  14. melisa 13 Ocak 2013 #

    Birde zararlarını koysaydınız daha iyi olurdu.

Bir cevap yazın