Panik Atak Belirtileri

Panik Atak Belirtileri

Panik atak yoğun kaygının yaşandığı, korkunun arttığı ve bunların sonucu olarak mide bulantısı, çarpıntı, baş dönmesi ve titreme gibi bazı fiziksel rahatsızlıkların ortaya çıktığı dönemlerdir. Bu panik atak belirtileri aniden ortaya çıkarak bir kaç dakika ile yarım saat arası sürebilmektedir.

Panik atak belirtileri ile kaygı bozukluğu belirtileri birbirine çok benzediği için bu iki rahatsızlık genellikle birbiriyle karıştırılmaktadır. Panik atak sırasında hasta çok ciddi ölüm korkusu ya da aklını kaybedeceği korkusu yaşamaktadır.

Bir kez panik atak geçiren hastalar genellikle bu kötü durumu tekrar ne zaman yaşayacakları konusunda kaygılanmaktadırlar. Bu kaygı diğer panik atakları tetikleyebilmektedir. böyle bir durumda hasta belli bir neden olmaksızın tekrarlayan panik ataklar yaşamaktadır.

Panik Atak Sebepleri

Panik atak’ın birden çok sebebi olabilir. Kalıtımsal özellikler panik ataklara neden olabilmektedir. Agorafobi (alan korkusu) gibi bazı fobiler kaygı bozukluklarına yol açarak panik atak oluşumuna neden olabilmektedir.

Tiroid bezinin aşırı çalışması durumu olan Hipertiroidzm, kan şekeri düşüklüğü Hipoglisemi, şizofreni, travmaya dayalı bozukluklar, stres gibi hastalık ve rahatsızlıkların bazı insanlarda panik atakların oluşmasına yol açtığı görülmektedir.

Bu hastalıklar dışında kendine güven eksikliği, alkol ve uyuşturucu kullanımı ile kronik yorgunluk ve uykusuzluk panik atakları tetiklemektedir.

Panik Atak Belirtileri

Genellikle sinir krizi ve kalp krizi belirtileri ile karıştırılan panik atak belirtileri çarpıntı, nabzın yükselmesi, terleme, baş dönmesi, titreme, boğulma hissi ve nefes alıp vermede zorluk olarak görülmektedir. Bunlar klasik ve en sık rastlanan panik atak belirtileridir.

Panik atak sırasında hasta mide bulantısı, sersemlik, karıncalanma ve ellerde uyuşma hissedebilir. Bu durumdaki birey öleceğini, kalp krizi geçireceğini ve aklını yitireceğini hissetmektedir. Panik atak sırasında hasta tüm bunların gerçekten ölümüne yol açacağına inanmakta ve bunları sadece zihninde oluşturduğunu idrak edememektedir.

Panik ataklar ya da panik atak belirtileri vücudumuzun genellikle bir kavga veya tehlikeli bir durumla karşılaştığımızda salgıladığı adrenalinin ortada belli bir durum yokken salgılanmasından doğmaktadır. Çarpıntıların ve kaygının önüne geçmek için bazı ilaçlar kullanılmaktadır. İlaçlar dışında veya birlikte uygulanabilecek etkili tedavi yöntemlerinden biride psikoterapidir.

Psikoterapi’nin bir formu olan bilişsel terapi panik atak ve kaygı bozuklukları üzerinde iyileştirici etkisi kanıtlanmış bir tedavi yöntemidir. Bilişsel terapi panik atakların ardındaki ana nedenleri bulmaya ve bu sayede atakları engellemekte kullanılmaktadır.

Panik ataktan korunmanın en iyi yolu panik atak oluşumuna yol açan durumları ve düşünceleri belirlemektir. Panik atak tedavisi için stres azaltıcı spor aktiviteleri, hobiler, stres yönetimi tekniklerinin faydalı olduğu bilinmektedir.

Bu dönemde alkol kullanımı en aza indirilmelidir. Alkol ve uyuşturucu madde kullanımı daha ciddi ruh ve fiziksel sağlık sorunlarına yol açacaktır. Önemli bir noktada panik atak belirtilerini göz ardı etmemektir.

Panik atak geçirdiğinizi düşünüyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım almalı ve en kısa sürede tedavi sürecine başlamalısınız. Tedaviye başlamazsanız depresyon gibi daha ağır ruhsal sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın