pilatesin-faydalari

Pilatesin Faydaları ve Temel Pilates Hareketleri

Özellikle son yıllarda daha da popüler hale gelen pilatesin birçok faydası vardır ve bunlar sadece fiziksel faydalar değildir. Pilatesin fiziğinize ve beden sağlığınıza olduğu kadar, ruh sağlığınıza da olumlu etkileri bulunmaktadır. Elbette pilatesin faydalarını görebilmek için bu egzersizin doğru yapılması çok önemlidir. Aksi takdirde fayda kazanayım derken zararını görebilirsiniz. Eğer pilates yanlış uygulanırsa kaslarda ya da omurgada problemlere, kemiklerde kırıklara ya da çıkıklara yol açabilir. Bu sebeple de uzman kişiler tarafından verilen eğitimlere katılmak en doğrusu olacaktır. Ayrıca bazı kişiler pilates için uygun olmayabilir. Sizin vücudunuzun pilates için uygun olup olmadığını da yine uzman kişilere danışarak öğrenebilirsiniz.

Hadi şimdi pilatesin faydalarına göz atmaya başlayalım. Ancak unutmayalım ki pilates hakkında birçok çalışma yapılması ile birlikte henüz çok az bir kısmı bilimsel olarak kanıtlanmış durumdadır ve bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bununla birlikte konunun uzmanlarına ve pilatesi uzun zamandır yapan kişilere göre pilates birçok şeye iyi gelmektedir. İşte bunlardan bazıları:

Pilatesin Temel Faydaları

Daha İyi Bir Duruş

Pilates denince ilk akla gelen şeylerden birisi daha iyi bir duruşa sahip olmanıza yardımcı olmasıdır. Hatta pilates yapmaya başladıktan bir süre sonra çevrenizdekiler sizdeki değişikliği fark etmeye başlar.

Tüm Vücut Egzersizi

Bazı egzersiz tipleri vücudun belirli bölgelerini hedeflemektedir. Pilates ise tüm vücudu hedefleyen bir egzersizdir. Vücudu bir bütün olarak ele alır. Pilates gücü arttırır ve kasların gelişimine yardımcı olur. Böylece esnekliğinizi de arttırır.

Daha İyi Vücut Kontrolü

Pilates, vücudunuzu nasıl hareket ettirmeniz gerektiğini öğretir. Vücudunuzu daha iyi kontrol edebilmeniz ve vücudunuzun farkında olmanız günlük hareketlerinizi daha doğru şekilde yapmanıza, bedeninizi düzgün bir şekilde taşımanıza yardımcı olur.

Sağlıklı Kilo

Eğer amacınız kilo vermekse bunu sadece pilates yaparak gerçekleştirmeniz pek mümkün değildir. Pilates kas kütlesini arttırmayı hedefleyen bir egzersizdir. Bu sebeple kilo verme sürecinde size destek olabilir. Ancak kilo kaybedebilmeniz için pilates ile beraber birtakım kardiyo egzersizler yapmalı ve beslenmenize dikkat etmelisiniz. Bununla birlikte pilates yapan kişilerin görünümünde bir incelme gözlenebilir. Bunun nedeni kilo kaybı değildir. İnce görünümün nedeni kasların egzersize verdiği yanıttır.

Pilatesin Diğer Faydaları

  • Pilates yapmak endorfin hormonunun salgılanmasını sağlar. Bu da vücudunuzun ve zihninizin daha rahatlamış ve daha pozitif olmasına yardımcı olur.
  • Düzenli pilates ile beraber uykunuz iyileşir. Böylece yorgunluğunuzda ve stresinizde azalma gözlenir.
  • Hem fiziksel, hem de zihinsel dayanıklılığı inşa eder.
  • Kas ve eklem ağrısı yaşama ya da kendinizi incitme riskiniz azalır. Çünkü bu egzersizle beraber dengeniz ve kendinizi taşıma şekliniz gelişir.
  • Sağlıklı bir karın kasına sahip olmanıza yardımcı olur.
  • Omurgayı sağlamlaştırmaya yardımcı olur.
  • Kemik erimesinin ilerlemesine engel olabilir.
  • Her ne kadar boyunuzu uzatmasa da duruşunuzu düzelteceği ve daha dik durmanızı sağlayacağı için daha uzun bir görünüm kazandırabilir.
  • Daha sağlıklı bir hayat yaşamanıza yardımcı olur.

Pilatesin Tarihçesi

Joseph Pilates raşitizm, astım ve ateşli romatizma gibi rahatsızlıklarla doğmuştur. Bu rahatsızlıklarının farkında olan ve bunlardan kurtulmak isteyen Pilates jimnastik, kayak ve aletsiz dalma gibi birçok spor dalıyla uğraşmıştır. 14 yaşına geldiğinde ise vücudu gelişmiştir ve hatta anatomik çizimler için modellik yapmaya başlamıştır.

İlerleyen yıllar içerisinde çalışmaları devam etmiştir. Sonunda Doğu ve Batı’nın egzersiz ve fizyoloji felsefelerini bir araya getirerek Pilates ya da Kontrol Bilimi adını verdiği metodu ortaya çıkarmıştır. Pilates “Kontrol Bilimi Sanatı” kas kontrolünün önemi üzerinde durmuştur.

Pilates, 1912 senesinde bir sirkte çalışmak için İngiltere’ye gitmiştir ve 1. Dünya Savaşı başlayınca bir kampa götürülmüştür. Bu kampta fiziksel egzersiz programını oradaki kişilere öğretmeye çalışmıştır ve bazı aparatlarla engelli hastaları iyileştirmek için uğraşmıştır. Ayrıca savaş sırasında birçok kişi grip salgını sebebiyle hayatını kaybetmiş ancak bu kampta yer alan kişiler bu salgından etkilenmemiştir. Bu sayede Pilates ve uyguladığı teknik ünlenmiştir.

Pilates ilerleyen yıllarda Amerika’ya gitmiş ve 1926 senesinde Newyork’ta ilk Pilates stüdyosunu kurmuştur. Pilates ayrıca bu konuyla ilgili 2 adet kitap yazmıştır.

Pilates Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Bu egzersizi zihinsel ve fiziksel sağlığın bir bütün olduğuna inanan Joseph Pilates bulmuştur. 1920’lerde Amerika’ya giden Pilates burada bir stüdyo açmış ve “ Kontrol Bilimi “ adını verdiği metodunu öğretmeye başlamıştır.
  • Joseph Pilates hayvanları gözlemlemiş, onların duruşlarından ve hareketlerinden ilham almış, bazı hareketlerine isim verirken hayvan isimlerini baz almıştır. Hatta öğrenicilerinden de hayvanların hareketlerini izlemelerini istemiştir.
  • Pilateste 6 adet prensip vardır. Bunlar nefes, konsantrasyon, merkezleme, kontrol, kesinlik ve akıcı harekettir.
  • Pilates minder üzerinde ya da özel ekipmanlar ile yapılabilmektedir.
  • Pilatesin faydalarını görebilmek için sabırlı olmanız gerekmektedir. Bir anda inanılmaz değişiklikler olmasını beklememeli ve aceleci davranmamalısınız.
  • Kendinizi rahat hissettiğiniz sürece egzersiz süresinde istediğinizi giyebilirsiniz. Ayrıca egzersiz genellikle çıplak ayak ile yapılmaktadır. Yani pilates için özel bir ayakkabı almanız gerekmez.
  • Günümüzde birçok pilates stüdyosu vardır. Bu nedenle hangisini seçeceğiniz konusunda dikkatli olmalısınız. Doğru yeri bulmak için etrafınızda bulunan ve pilates ile ilgilenen kişilere danışabilir, dergileri karıştırabilir, pilates stüdyolarının websitelerini inceleyebilir, yerlerine gidip detaylı bilgi alabilirsiniz. Ayrıca eğitim verecek kişinin iyi bir uzman olması ve sizi doğru yönlendirebilmesi de oldukça önemlidir. Bu sebeple bu kişinin sertifikalı, eğitim almış ve tecrübeli olması gerekir. Bunu anlayabilmek için de bu kişiye çeşitli sorular yöneltebilirsiniz.

Pilatesin Temel Hareketleri (Video)

Yeni başlayanlar için pratik hareketler

Bu videoda daha çok pilates lastiği ile yapılabilecek egzersizleri bulabilirsiniz.

22 dakikalık bu videoda ise daha farklı hareketleri inceleyebilirsiniz.

Pilates ve Yoga Arasındaki Farklar Nedir?

Pilates ve yoga farklı metotlardır. Ancak her ikisi de gücü, dengeyi, esnekliği duruşu ve iyi nefes tekniğini geliştirir. Her iki sistem de fiziksel ve zihinsel sağlık arasındaki bağlantının üzerinde durur. Bununla birlikte yoga daha çok rahatlamaya önem verir ve meditasyonu kullanır. Pilates aparatlarla ya da matın üzerinde yapılırken, yogada herhangi bir ekipmana ihtiyaç yoktur. Pilates hareketlerin akışı şeklinde yapılır ve yoga ile özdeşleşmiş statik duruşlar pilateste yer almaz.

Pilates 1900’lerin başında Joseph Pilates tarafından bulunmuştur. Yoga ise 5000 yıldan fazla bir süre önce Hindistan’da ortaya çıkmıştır.

Kaynaklar

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın