Pirinç Kepeği Yağı Faydaları

Pirinç Kepeği Yağı Faydaları

Pirinç kepeği yağı geleneksel olarak yemek pişirmede kullanılır. Ayrıca saç ve cilde faydaları bilinen pirinç kepeği yağının kullanıldığı pek çok kozmetik ürünü bulmak mümkün. Pirinç kepeği yağının bu faydalarından yararlanmak için yemeklerle birlikte tüketebilir ya da kuru ve yıpranmış saçların bakımında yardımcı bir doğal ürün olarak kullanabilirsiniz.

Pirinç kepeği yağı diğer bitkisel yağlara göre dört kat daha fazla sağlıklı yağ asitleri (omega 3 ve omega 6) içerir. Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri saçların daha parlak ve sağlıklı görünmesine ve saç köklerinin güçlenmesine yardım eder ve cildi besler. Bu yağlar aynı zamanda saçların erken beyazlaşmasını ve seyrelmesini engeller.

E vitamini ailesinin bir parçası olan tocotrienols yönünden oldukça zengin olan pirinç kepeği yağı ısıyla çalışan saç bakım cihazlarının yıprattığı saçları tekrar eski parlaklığına kavuşturmada iyi bir yardımcıdır. S

aç uçlarında koruyucu bir tabaka oluşturarak kırıkların artmasını engeller. Bu nedenle bazı kozmetik saç bakım ürünlerinde pirinç kepeği yağı kullanılır.

Pirinç kepeği yağını kendiniz saç derinize masaj yaparak uygulayabilir veya içeriğinde pirinç kepeği yağı bulunan bakım ürünlerini kullanabilirsiniz.

Pirinç kepeği yağı içinde bulunan oryzanol güneşin zararlı ultraviyole ışınlarını engeller. Cilt ve saç sağlığı açısından oldukça zararlı olan bu ışınlar ciltte kuruluğa ve saçlarda renk kaybına neden olabilir. Özellikle yaz aylarında içinde pirinç kepeği yağı bulunan koruyucu güneş kremleri kullanabilirsiniz.

Pirinç kepeği yağı, insan derisinde de bulunan, Seramid’e benzer kimyasal bir yapıdadır. Bu yapısı ile, cilt hücrelerinin yeniden yapılanmasına yardım eder. Çünkü, cildin kolajen üretimini de artırır. Ayrıca, yaşlanmayı geciktiren bir enerji santrali gibi çalışır. Bolca E vitamini ve ciltteki serbest radikalleri sayıca düşüren yağ proteinleri içerir.

Pirinç kepeği yağı, oksitlenmeyle oluşan cilt sorunlarını giderir, cildi yumuşatır, onarır ve yeniler. Aynı zamanda, yüksek tansiyonu ve üre miktarını düşürür, ishali keser ve zihin işlevlerine fayda sağlar.

Antioksidan yağların en zenginlerinden olan pirinç kepeği yağı aynı zamanda cildin rengini açar, lekeleri engeller ve kırışıklıkları giderir. Pürüzsüz bir cilde sahip olmalarıyla meşhur olan Japon kadınlarının sırrı pirinç kepeği yağıdır.

Pirinç kepeği içindeki yağ asitleri:

  • Oleik asit: % 38.4
  • Linoleik asit: % 34.4
  • Palmitik asit: % 21.5
  • Stearik asit: % 2.9
  • Linolenik asit: % 2.2
  • Myristic asit: % 0,6

Pirinç kepeğinin içeriği

  • Kalsiyum
  • Magnezyum
  • Fosfor
  • Çinko
  • Thiamine (B1 vitamini)
  • Riboflavin (B2 vitamini)
  • Niacin (B3 vitamini)
  • Tocopherols (E vitamini)
  • Squalene.

Pirinç kepeği yağı, içerdiği tüm bu değerlerle, yer fıstığı yağının kompozisyonuna da çok benzer.

Çabuk emilebilen bir yağ olan pirinç kepeği yağı, günümüzde kullanılan kozmetik amaçlı pek çok kimyasal ürünün aksine, ciltte hasara ve ize yol açmaz. Tamamen doğal bir güzellik formülüdür. Siz de piyasadaki ürünlere güvenmekte zorluk çekiyorsanız, pirinç kepeği yağını deneyip Uzakdoğulu kadınların güzellik ve gençlik sırrına vakıf olabilirsiniz.

Vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok vitamin ve minerali barındıran pirinç kepeği yağı, cildi yumuşatıcı etkisi sebebiyle masaj yağı olarak da kullanılabilir. Cildin rengini açıcı özellik gösteren bu yağ, güneşten koruma amaçlı da kullanılabilir.

Kozmetik sektöründe çokça tercih edilen bir malzeme olan pirinç kepeği yağı, birçok bakım kreminin, rujun, ojenin ve güneş kreminin de içine katılır.

Pirinç kepeği, yemeklerde de kullanılan bir malzemedir. Tahıl içeren yiyeceklerin ve karışımların içinde kullanıldığı gibi, vitamin konsantrelerinde de kullanılır.

Hem genç görünmeye hem de pırıl pırıl bir cilde sahip olmaya yardım eden pirinç kepeği yağı, büyük marketlerden, aktarlardan ya da bitkisel ürün satan mağazalardan ve onların web sitelerinden edinilebilir. Marketlerde daha çok 1 litrelik cam şişelerde satılan bu ürün, aktarlarda ise 15-20 mililitrelik şişelerde sunulur.

Pirinç Kepeği Yağının Faydaları Nelerdir?

Cilde Faydaları

  • Antioksidandır. Diğer yağlara göre daha fazla antioksidan barındırır.
  • Kırışıklıkları azaltır.
  • Cildin kolajen üretimini artırır ve pürüzsüz görünmesine yardım eder.
  • Yaşlanma etkilerini azaltır, cildin genç kalmasını sağlar.
  • Cildi nemlendirir.
  • Cildin nem ve su dengesini sağlar ve korur.
  • Cildin yumuşaklığını ve elastikiyetini artırır. Böylece cilt daha diri ve dolgun görünür.
  • Cildi onarır ve yeniler.
  • Oksitlenmeye bağlı cilt hasarlarını giderir.
  • Güneşe bağlı lekeleri giderir. Güneş sonrası dinlendirici etki gösterir.
  • Siyah noktaları ve akneleri giderir. Onların neden olduğu izleri de geçirir.
  • Yara, tahriş ve diğer lekeleri geçirir.
  • Traş sonrası oluşan tahriş ve kabarmaları geçirmeye yardım eder.
  • Doğum sonrası ve kilo verildikten sonraki cilt çatlaklarını azaltmaya yardımcıdır.
  • Cildi çevresel zararlara karşı maksimum ölçüde korur.
  • Cilt tarafından hızlı emildiğinden, hızlı etki gösterir.
  • Zeytinyağlı sabunla karıştırılırsa cildi yumuşatır ve cildi pürüzsüzleştirir.

Saça Faydaları

  • Boyalı, kuru ve yıpranmış saçları besler.
  • Sık uygulanan maşa ve düzleştirme işlemleri nedeniyle zarar görmüş saçları eski haline döndürür.
  • İçerisindeki vitamin ve minerallerle saç diplerini kuvvetlendirir.
  • Saç dibindeki ölü deriyi atar ve saçları yeniler.
  • Saçları güçlendirir.
  • Saç derisinin yağ oranını dengeler.
  • Kepeği azaltır.
  • Saçı güneşin zararlı etkilerinden korur.

Diğer faydaları

  • Çoklu ve tekli doymamış yağlar açısından dengelidir bu sebeple, kandaki kolesterol düzeyini dengelemeye ve düşürmeye etki eder.
  • Trans yağ içermediği için sağlıklı bir yağdır.
  • Kalp dostudur. Kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı koruma sağlar.
  • Antiinflamatuardır.
  • Yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
  • Fazla üre miktarını azaltır.
  • İshali keser.
  • Bağışıklık sistemini destekler.
  • İçeriğindeki zengin E vitamini sayesinde antioksidan ve antimutagen yapıdadır; bu durum kanser riskini azaltıcı etki gösterir.
  • Menopozun yarattığı sıcak basması ve terleme gibi etkileri azaltır.
  • Vücudun ihtiyacı olan kalori miktarını sağlar ancak birlikte kullanıldığı yemek tarafından çok fazla absorbe edilmediği için hem yemeği çok yağlı yapmaz hem de besin değerlerini korur. Bu sayede, kilo vermeye yardım eder.
  • Metabolizmanın çalışmasına destek olarak kilo vermeyi kolaylaştırıcı etki gösterir.
  • Pek çok başka bitkisel yağın aksine hipoalerjeniktir. Bu, alerji riskinin en az seviyede olduğunu gösterir. Hassas ve alerjik ciltli insanlar için uygun bir yağ türüdür. Hem harici hem de dahili kullanımı, alerjiye sebep olmaz.
  • Genetiğiyle oynanmamış bir organizmadır. Bu durum, organik versiyonu için de, organik olmayan versiyonu için de geçerlidir.
  • Omega 9 zenginidir.
  • Soya yağından daha sağlıklıdır.
  • Yemek sonrası damakta zeytinyağı ve diğer yağların bıraktığına benzer bir tat bırakmaz.
  • İçeriğindeki antioksadanlar sayesinde bozulmanın önüne geçer, raf ömrü uzundur.
  • Zihinsel fonksiyonlara olumlu yönde etki eder.
  • Amerikan Kalp Derneği’nin önerdiği günlük yağ alım miktarı tanımına en çok uyan, en dengeli ve en çok yönlü yağdır.

Pirinç Kepeği Yağı Nasıl Kullanılır?

Yemeklerdeki kullanımı

  • Yemeklere ve salatalara eklenebilir.
  • Kek ve kurabiyelerde, diğer hamur işlerinde kullanılabilir.
  • Ayçiçeği yağına göre daha sağlıklıdır, bu nedenle Asya mutfaklarında daha yaygın tüketilir.
  • Yemeklik olan pirinç kepeği yağı, sade biçimde ya da ılık suya eklenmek suretiyle içilebilir.

Yüz bakımındaki kullanımı

Pirinç kepeği yağı kullanılmadan cilt temizlenmelidir.
İnce bir tabaka halinde cilde uygulanarak tamamen emilene dek masaj yapılmalıdır.
Makyaj yapılacaksa, öncelikle uygulamanın kuruması beklenmelidir.
Bu kür, günde 2-3 kez, özellikle de geceleri tekrarlanabilir.
10-15 gün içinde etkisini hissettirir.

Ciltteki lekeleri geçirmek için kullanımı

  • Bu kür hazırlanmadan önce cilt temizlenmelidir.
  • 2 tatlı kaşığı baobab yağı,2 tatlı kaşığı pirinç kepeği yağı, 2 tatlı kaşığı soğuk preslenmiş karpuz çekirdeği yağı,1 tatlı kaşığı soğuk preslenmiş kavun çekirdeği yağı, 1 tatlı kaşığı soğuk preslenmiş kuşburnu çekirdeği yağı ve son olarak yarım çay kaşığı çay ağacı yağı birbirine karıştırılır.
  • Karışım, cilde fazla baskı uygulanmadan ince bir tabaka helinde sürülür. (Yağ cilde yedirilsin diye baskı uygulanırsa, hızlıca emilir ve deri altına geçer.)
  • Makyaj yapılacaksa, öncelikle uygulamanın kuruması beklenmelidir.
  • Geceleri yatmadan ve sabahları uyandıktan sonra olmak üzere günde 2 kez tekrarlanabilir.
  • 10-15 gün içinde etkisini hissettirir.

Çatlakları geçirmek için kullanımı

  • Vücutta çatlak izi bulunan bölgeye ince bir tabaka halinde sürülüp emilene dek masaj yapılmalıdır.
  • Günde 2 kez uygulanabilir.

Yara ve yanık izlerini geçirmek için kullanımı

  • Eski veya yeni yara üzerinde uygulanabilir.
  • Yara asla açık olmamalıdır; yaranın tamamen iyileştiğinden emin olmadan bu uygulamaya başlanmamalıdır.
  • Ameliyat yaraları üzerine uygulanacak, dikişler alındıktan sonra 2-3 hafta kadar beklenmelidir.

Güneşten korunmak için kullanımı

  • Pirinç kepeği yağı, güneşin zararlı ışınlarından korunmak için de alternatif bir bitkisel yöntemdir.
  • SPF değeri 2-4 arasıdır.
  • Güneşe çıkmadan önce cilde ince bir tabaka halinde sürülebilir.
  • Damlalık yardımıyla da uygulanabilir.

Saç maskesi olarak kullanımı

  • Saça boydan boya sürülmelidir.
  • Saç diplerine de uygulanabilir.
  • Başka bakım ürünleri ile karıştırılabildiği gibi, diğer yağlarla veya suyla seyreltilebilir.
  • Damlalık yardımıyla da uygulanabilir.

Masaj yağı olarak kullanımı

  • Pirinç kepeği yağı pek çok masaj yağının içeriğinde kullanıldığı gibi, kendisi de tek başına masaj yağı olarak kullanılabilir.

ÖNEMLİ:

  • Eğer yemeklik olmayan çeşidi alındıysa, dahili olarak kullanılmamalı, direkt olarak içilmemelidir.
  • Açık ve taze yaralara doğrudan uygulanmamalıdır.
  • Çocuklarda kullanılmamalıdır.
  • Olası bir yan etkide doktora başvurulmalıdır.
  • Pirinç kepeği yağı fiber zenginidir. Bu yapısıyla, sindirime destek olur. Ancak sindirim sisteminde bir rahatsızlık olanların gastrointestinal kanalını tıkayıp soruna yol açabilir. Bu yüzden miktarına dikkat edilerek ve doktora başvurularak kullanılmalıdır.

,

Pirinç Kepeği Yağı Faydaları İçin 1 Yorum Yapılmış

  1. melis 25 Mayıs 2012 #

    Çok etkili güzel bir yağ, çabucak emiliyor.

Bir Cevap Yazın