Reflü İlaçlarının Yan Etkileri

Reflü İlaçlarının Yan Etkileri

Reflü tedavisinde kullanılan ilaçlar esas olarak mide asitlerini kontrol altında tutmaya yöneliktir. Antasitler sadece midede asit dengesi sağlarken PPI adı verilen ilaç grubu bunun yanı sıra yukarı çıkan mide asitlerinin yemek borusunda yol açtığı iltihapların tedavisinde de etkilidir.

1980’lerin başından beri reflü tedavisinde kullanılan PPI’ların (Proton Pump Inhibitors – Proton Salgılanması Önleyiciler) uzun dönem kullanımında vitamin eksikliği ile bir yıldan uzun sürelerde yüksek dozlarda kullanımının kalça, el bileği ve omurga kırıkları riskini yükselttiği belirtiyor.

Yapılan çalışmalar reflü ilaçlarından biri olan PPI’ın uzun süre kullanımının B12 vitamini eksikliğine ve nadirde olsa demir eksikliğine yol açtığını ortaya koymakta. Bunu nedeni olarak mide asidinin üretiminden sorumlu hücrelerin aynı zamanda intrinsik faktörü adlı, b12 vitaminin emilimi için gerekli olan bir proteinin üretimini durdurması olarak gösteriliyor.

Ayrıca demirin vücut tarafından emilimini sağlayan mide asidi yeterli miktarda salgılanmadığında ilacı kullanan hastalarda zaman zaman demir eksikliği de görülmekte. B12 ve demir eksikliği kendini nefes darlığı, yorgunluk, zayıf hissetme gibi belirtilerle gösterebilir. Eksik vitamin ve mineralleri beslenmenize bu yönden zengin gıdaları ekleyerek ya da multivitamin takviyesi ile tamamlayabilirsiniz.

Reflü ilaçlarının diğer yan etkileri arasında mide bulantısı, kalsiyum eksikliği ve baş ağrısı geliyor. Kalsiyumun vücut tarafından emilimi azaldığı için kemik kırıkları, özellikle kalça kırığı riski uzun süreli reflü ilacı kullananlarda daha fazla.

Tüm olumlu özelliklerine, reflü üzerinde etkili olmasına, sizi ağrılardan kurtarmasına ve hatta reçetesiz (bazılarının) olarak satılmalarına karşın reflü ilacı kullanmaya başladığınızda bir doktora giderek uzun dönem kullanım hakkında bilgi ve tavsiye almalısınız. Her ilaçta olduğu gibi bu ilaçlarında bazı yan etkileri vardır ve reflüden daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirler.

Kaynaklar

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın