rokanin-faydalari

Rokanın Faydaları

Aromatik bir kokusu ve acımsı bir tadı olan rokanın sağlığa sayısız faydası vardır. Bu yazımızda, özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde salatalarda ve makarnalarda kullanılan ya da balıkla beraber tüketilen rokanın faydalarına değineceğiz.

Rokanın Faydaları Nelerdir?

Besin değeri endeksine göre besin değeri en yüksek 20 besin arasında bulunan rokanın insan sağlığına olan başlıca faydaları aşağıda listelenmiştir.

Kanserle Savaşan Bir Besindir

Lahana, brokoli ve karnabahar ile aynı ailede yer alan roka lif, antioksidan ve glukozinolat bakımından oldukça zengindir. Ayrıca roka tüketiminin bünyeyi güçlendirme etkisi de vardır. Bu sebeple akciğer, prostat, göğüs ve pankreas kanserlerine yakalanma riskini azaltır.

Klorofil Bakımından Zengindir

Klorofil, aflatoksinlerden kaynaklanan karaciğer ve DNA hasarlarına karşı koruma sağlar. Eğer daha fazla klorofil kazanmak istiyorsanız rokayı çiğ tüketmenizde fayda vardır.

Su İhtiyacınızın Karşılanmasına Destek Olur

Rokanın yaklaşık %90’ı sudur. Bu sebeple özelikle yaz aylarında susuzluğunuzun giderilmesine yardımcı olur ve sizi ferahlatır.

Kemik Sağlığı İçin İyidir

Roka kemik sağlığı için gerekli olan K Vitamini bakımından oldukça zengindir. Kalsiyumun kemikler ve dişler tarafından emilmesi de K vitamini sayesinde olur ve yarım fincan(10 gram) roka 10.9 mikrogram K Vitamini içerir. Günlük K Vitamini ihtiyacınızı ise 3 fincan(60 gram) kadar roka tüketerek elde edebilirsiniz. Ayrıca unutulmamalıdır ki roka göbek maruluna göre 8 kat fazla kalsiyum içermektedir.

Vücudu Temizler ve Detoks Etkisi Yaratır

Lifli yapısı kolonun temizlenmesini sağlar ve bu da sağlıklı bağırsak hareketlerini destekler. Ayrıca rokanın içeriğindeki antioksidanlar ve mineraller vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

Kilo Kaybına Destek Olur

Roka birçok faydası olan bir besin olmasının yanı sıra çok az kalori içerir. 2 fincanı sadece 80 kaloriye denk gelen roka diyetinizde rahatlıkla kullanabileceğiniz bir sebzedir. Ayrıca vücudunuzun ihtiyaç duyduğu pek çok besini karşılar, doyurucudur, mineral ve vitamin kaybına neden olmadan dengeli bir zayıflamaya destek olur.

Afrodizyak Kaynağıdır

Roka birinci yüzyıldan beri afrodizyak olarak kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki bu koyu yeşil besinde yer alan mineral ve antioksidanlar seks hayatı için gereklidir. Aynı zamanda libido için negatif etkileri olduğu düşünülen çevresel atıkların bloke edilmesine destek olur.

Fareler üzerinde yapılan deneyler roka yaprağı özlerinin testesteron seviyesini yükselttiğini ve sperm faaliyetini arttırdığını göstermiştir.

Kalp ve Damar Sağlığının Korunmasına Destek Olur

Daha önce de belirttiğimiz gibi roka antioksidan açısından çok zengindir ve bu da kalp sağlığına destek olmasını sağlar. Ayrıca damar tıkanıklıklarının önlenmesine yardımcı olur ve damarların elastik bir yapıda olmalarını sağlar.

Sindirim Sistemini Korur

Hem su hem de antioksidan içermesi sebebiyle mide ve bağırsak için faydalıdır. Bağırsaklarda tembelliği ve kabızlığı önler. Düzenli roka tüketimi sonucu bağırsaklar zararlı bakterilerden arınır.Ayrıca hazmı kolaydır ve bu sebeple de mideyi yormaz.

Rokanın Bilinen Diğer Faydaları Nelerdir

  • İdrar söktürme konusunda etkilidir.
  • Kemikleri güçlendirir ve kemik ağrılarının giderilmesine yardımcı olur.
  • Alzheimer tedavisinde destek olarak tüketilebilir.
  • A, C , K ve P Vitaminleri bakımından zengin bir besindir.
  • Güçlü A Vitamini kaynağı olması sebebiyle gözlerin korunmasına destek olur ve gece körülüğü, gözlerde iltihaplanma gibi problemlere karşı destek sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • İçerdiği antioksidan sayesinde diyabete iyi gelir. Ayrıca içerdiği bazı maddeler kan şekerinin sağlıklı bir seviyede tutulmasına destek olur.
  • Kansızlığa iyi gelir.
  • Folik asit bakımından oldukça zengin olan rokanın hamilelik düşünen kadınlar tarafından tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
  • Ciltte ve saçta kalsiyum ya da demir eksikliğinden kaynaklanan problemlerin giderilmesine yardımcı olur.
  • Tırnaklardaki kırılmaları önler.
  • Kırmızı kan hücrelerinin üretimine yardımcı olur.
  • Enerji üretimine yardımcı olur.
  • Osteoporoz semptomlarına karşı rahatlama etkisi yaratır.

Bunları Biliyor Muydunuz?

  • Birçok besin maddesi kalsiyum bakımından zengindir. Ancak bazıları kalsiyum emilimini kötü yönde etkileyen oksalat gibi bileşenler içerir ve bu bileşenler de kalsiyumun vücut tarafından tam olarak kullanılabilmesine engel olur. Ancak roka diğer besin kaynaklarına oranla daha az oksalat içermektedir ve bu sebeple de çok iyi bir kalsiyum kaynağıdır.
  • Hemen her zaman pazarlarda, manavlarda ve marketlerde bulabileceğiniz rokayı seçerken taze, canlı ve fazla koyulaşmamış yapraklara sahip olmasına özen göstermelisiniz.
  • Rokayı tüketmeden önce iyice yıkamanız gerekmektedir. Hatta tarım ilaçlarından arındırmak için sirkeli suda bekletmenizde de fayda vardır.
  • Romalıların rokayı iyi şans getirmesi için tükettikleri sanılmaktadır.
  • Çiğ olarak tüketilen rokanın pişmiş rokaya göre faydaları daha fazla olacaktır.
  • Rokanın fazla tüketilmesi bazı mineral ve besin oranlarını ciddi oranda değiştirebileceği için tükettiğiniz miktara dikkat etmeniz gerekmektedir.
  • Kalp problemi yaşayanların, kan basıncı ve kan pıhtılaşması sorunu yaşayanların doktor kontrolünde kullanmalarında fayda vardır.
  • Rokanın buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir ve bu şekilde 3-4 gün boyunca tazeliğini korur. Yanlış muhafaza edilen rokanın nitrit seviyesi olumsuz yönde etkilenir ve bu da sağlık açısından tehdit oluşturabilir.

Kaynak: 

Rokanın Faydaları İçin 2 Yorum Yapılmış

  1. Ali gökçe 10 Mayıs 2015 #

    Gerçekten roka hakkında bilinmesi gereken herşey gayet anlaşılır şekilde yazılmış , faydalandım , ancak miktar belirtmek için fincan nereden aklınıza gelmiş anlayamadım bu miktarları belirlerken rokayı kıyıp fincana doldurarak mı ölçeceğiz yoksa fincanın içine tepip öyle mi ölçeceğiz , saygılar…..

  2. admin 08 Kasım 2016 #

    Merhaba Ali Bey, besin değerleri yazının altında bulunan kaynaklara göre listelenmiş olup, 1 fincan ölçütü yaklaşık 20 gram olarak belirtilmiştir.

Bir cevap yazın