Romatizma Belirtileri Nelerdir?

Romatizma Belirtileri Nelerdir?

Romatizma temel olarak, eklemleri etkileyen iltihap olarak özetlenebilir. Fakat bu iltihap aynı zamanda kasları ve diğer organları da etkileyebilir. Romatizma ile ilgili olarak kaslarda ve diğer organlarda oluşan sorunlar erkeklerden çok kadınlarda görülen bir durum olarak dikkat çekmektedir. Normal olarak ilerleyen yaşlarda başlayan romatizma ve romatizmaya bağlı ağrılar bazen erken yaşlarda hatta çocuklarda bile görülmektedir.

Romatizma Çeşitleri

Romatizma, bedenin hem sağ hem de sol tarafındaki eklemleri simetrik olarak etkileyen bir rahatsızlıktır. Farklı eklemleri etkileyebilmekle beraber romatizma genellikle parmaklarda, ellerde ve dizlerde yani vücudun hayat süresi boyunca en çok hareket eden bölgelerindeki eklemlerde görülür. Lokal olarak hissedilen eklem ağrıları aynı zamanda kesecik ve tendon iltihaplanmalarını da içerir. Romatizmadan farklı olan iltihaplanmalar, vücut genelinde lif dokusu iltihabı gibi genel sorunlara da yol açabilir. Bazı durumlarda deri, akciğerler, kalp gibi diğer vücut organları da kötü şekilde etkilenebilmektedir.

Romatizma Belirtisi Olarak Eklem Ağrısı ve Şişlik

Romatizmanın en yaygın belirtisi eklem içlerinde ağrı ya da gözle görülebilen şişliklerdir. Bu durum eklemleri daha hassas kılar. Eğer romatizma elde geçekleşiyor ise, el kızarabilir ve şişkin görülebilir. Ciddi durumlarda romatizma, eklemleri deforme edebilir ve parmakların şeklinin bozulmasına yol açabilir.

Romatizma Belirtisi Olarak Eklemlerde Sertleşme

Romatizmanın tipik şişme belirtileri bazı durumlarda sertleşen eklemlere neden olur. Bu sertlik yüzünden hastanın hareketleri sınırlanabilir. Örneğin sabah uyandıktan sonraki hareketlerde zorluk yaşanabilir.

Romatizmanın Başlangıç Belirtileri

Romatizma farklı insanları farklı şekilde etkiler. Bazı insanlar ön belirtileri ellerde, parmaklarda ayakta ya da vücudun diğer bölgelerindeki küçük eklemlerde hissederler. Yıllar boyunca bu sıkıntı diğer daha büyük eklemlere sıçrayabilir. Bazı diğer insanlarda ise bu sıçrama çok daha hızlı yaşanır ve kalçalarda, omuzlarda romatizmal iltihaplara rastlanır.

Romatizmada Rahatlama Süreci

Romatizma belirtileri sonucunda oluşan ağrılar belirli periyotlarda rahatlama sürecine girebilir. Şişlik ve acı azalabilir hatta yok olduğu durumlar bile görülmüştür. Bu rahatlamalara oldukça sık rastlanır ve rahatlamalar iyi bir tedavinin sonucu olarak ya da sebepsizce gerçekleşebilir.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın