Saç Çıkarıcı Ürünler

Saç Çıkarıcı Ürünler

Saç dökülmesi; kalıtımsal, mevsimsel değişiklikleri veya stres gibi nedenlerle oluşabileceği gibi demir eksikliği, hormon bozuklukları ya da çeşitli hastalıklar nedeniyle de meydana gelebilir. Bu sebeple ciddi saç dökülmesi sorunu yaşıyorsanız öncelikle uzman bir doktora giderek gerekli tahlilleri yaptırmanızı öneririz.

Toplumdaki genel kanı erkeklere özgü bir sorun olduğu yönünde olsa da, kadınlar da saç dökülmesi problemi yaşayabilir. Bilim adamları bir insanın günde ortalama 100 adet saç teli kaybetmesinin normal olduğunu, bu durumun saçların genel görüntüsünde herhangi bir değişikliğe neden olmadığını söylüyor. Ancak bu ortalamanın üzerine çıkan saç kayıpları zamanla bazı bölgelerin açılmasına ve saç derisinin görülmesine neden olur. Saç dökülmesi büyük oranda alın bölgesinde ve saçların yüze yakın kısımlarında başlar.

Son yıllarda estetik merkezlerin çoğalmasıyla birlikte, saç dökülmesi denildiğinde akla ilk gelen çözüm saç ekimidir. Ancak bu işlem saçlarınızda ciddi açılma olduğu zaman yapılır. Ayrıca saç ekiminin hem zaman hem de maddi kaynak isteyen bir işlem olduğunu da belirtmeliyiz. Eğer saçlarınızdaki açılma çok ciddi boyutta değilse, saç çıkarcı ürünleri ve saç dökülmesini önleyen doğal yöntemleri deneyebilirsiniz.

Doğal Saç Çıkarıcı Ürünler ve Yöntemler

Saç dökülmesine sebep olan etkenleri ortadan kaldırdığınızda doğal olarak saçlarınızdaki dökülme sona erecektir. Kaybettiğiniz saçları geri kazanmak ve daha sağlıklı saçlara sahip olmak içinse şimdi sıralayacağımız ürünleri ve yöntemleri güvenle deneyebilirsiniz.

Sağlıklı ve Dengeli Beslenme: Sağlıklı ve dengeli beslenmek kaliteli bir yaşam sürmenin olmazsa olmazıdır. Dengeli beslenmek, genel sağlığımızı iyileştirmenin yanı sıra cildimizi, saçımızı ve tırnaklarımızı güzelleştirir. Doğru vitaminleri ve mineralleri içeren gıdalarla beslenmek saç çıkarıcı etkiye sahiptir. Bu gıdalar arasında B vitamini yönünden zengin, protein, demir, yağ asitleri içeren besinleri listenize almalı ve düzenli olarak tüketmelisiniz.

Stresten Uzak Durmak: Stres, başta da söylediğimiz gibi saç dökülmesine yol açan faktörlerden biridir. Stresi kontrol altına almak için düzenli olarak spor, egzersiz, yoga gibi fiziksel aktiviteler ile meditasyon, akupunktur, aromaterapi gibi alternatif yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Stresi azaltmaya ve kontrol altında tutmaya yarayan bu yöntemler saç dökülmesini yavaşlatır ve kaybolan saçlar zamanla yeniden çıkar.

Saç Dökülmesine Karşı Etkili Şampuan Kullanmak: Her saç bakım ürünün vaadi farklıdır. Saç dökülmesi problemi yaşıyorsanız, saç dökülmesine karşı etkili şampuan ve saç kremi tercih edebilirsiniz. Saçınızı şampuanlarken parmak uçlarınızla kafa derinize masaj yapmayı unutmayın. Saç derinizdeki kan dolaşımını ve dolayısıyla saç köklerini olumlu yönde etkileyen masajı isterseniz jojoba yağı veya zeytinyağı ile hazırlayacağınız saç bakım maskelerini kullanırken de yapabilirsiniz.

Doğal Besinlerden Faydalanın: Bazı çözümleri çok da uzakta aramamak lazım! Hemen hepimizin evinde bulunan, olmasa bile marketten ya da aktardan kolaylıkla temin edilebilen birçok besin ve doğal ürünler yüzyıllardır saç çıkarma amacıyla kullanılıyor. Soğan, sarımsak, ısırgan otu, çam terebentin, Hindistan cevizi yağı ve badem yağı saç çıkarıcı doğal ürünler denildiğinde ilk akla gelenler. Bu ürün ve besinlerle evinizde doğal maskeler hazırlayarak saç derinize uygulayabilirsiniz.

Saç Dökülmesini Durduran ve Yeni Saçların Çıkmasına Yardımcı Olan Doğal Maske Tarifleri

  1. Soğan Maskesi

Malzemeler:

  • Katı meyve sıkacağı (rondo, blender ya da rende de kullanılabilir)
  • 1 adet soğan
  • 2-3 damla lavanta yağı
  • 1 tatlı kaşığı bal

Hazırlanışı:

Katı meyve sıkacağı, rondo, blender ya da rende kullanarak soğanın suyunu çıkarın. Soğan suyunun üzerine lavanta yağı ve balı ekleyip karıştırın.  Hazırladığınız karışımı saç derinize masaj yaparak uygulayın. Ardından saçınıza bone ya da streç film geçirip en az 1 saat bekletin. Sürenin sonunda saçınızı önce duru suyla ardından da şampuan ile yıkayın. Etkili sonuç alabilmek için bu maskeyi haftada 2 ya da 3 kez uygulayabilirsiniz.

Soğanın içeriğindeki kükürt, saç derisindeki kan dolaşımını arttırarak yeni saçların çıkması için gerekli olan kolajen üretimini arttırır. Yapılan araştırmalarda, saçkırandan muzdarip kişilerin 2 ay boyunca düzenli olarak her gün saç köklerine soğan suyu sürdüklerinde yeni saçların çıktığı gözlenmiştir.

  1. Isırgan Otu Maskesi

Malzemeler:

  • Organik ısırgan otu yağı

Hazırlanışı:

Organik ısırgan otu yağını saç diplerinize uygulayın ve yaklaşık 4 saat bekletin. Ardından her zaman kullandığınız şampuan ile saçlarınızı yıkayın.  Bu maskeyi haftada 3 kez uygulayabilirsiniz.

Isırgan otu saç köklerini uyararak yeni saçların çıkmasına yardımcı olur. Organik ısırgan otu yağını güvendiğiniz bir aktardan, zincir marketlerin kişisel bakım reyonlarından ya da çeşitli internet sitelerinden temin edebilirsiniz.

  1. Sarımsak Maskesi

Malzemeler:

  • 1-2 diş sarımsak
  • Blender ya da rende
  • 1 ampul E vitamini
  • Zeytinyağı

Hazırlanışı:

Sarımsağı blenderdan geçirip ya da rendeleyerek suyunu çıkarın. İçine E vitamini ve zeytinyağını ekleyip iyice karıştırın. Hazırladığınız karışımı saç derinize ve tüm saçınıza (kökten uca) uygulayın. Ardından başınıza bone ya da streç geçirip 30 dakika kadar bekleyin. Sürenin sonunda yıkayarak saçlarınızı maskeden arındırın. Bu maskeyi haftada 2 kez güvenle uygulayabilirsiniz.

Sarımsak, saç derisini toksinlerden temizler. Ayrıca içeriğindeki alisin maddesi saç derisindeki kan dolaşımını hızlandırarak yeni saçların çıkmasına yardımcı olur. E vitaminini eczanelerden temin edebilirsiniz.

  1. Çam Terebentin Maskesi

Aslında bu tarife çam terebentin bakımı demek daha doğru olur. 200 ml şampuana yaklaşık 20-25 damla çam terebentin yağı ekleyerek saçlarınıza her yıkamada zahmetsizce bakım yapabilirsiniz. Dilerseniz çam terebentin yağı yerine badem yağı da kullanabilirsiniz.

Çam terebentin yağı, çam ağacından süzülen baldan elde edilir. Saç köklerini besleyerek saç dökülmesini azaltır. Yeni saçların çıkmasına yardımcı olur, saça bakım yaparak saçın sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlar. Çam terebentin yağı kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta; yağı saça ve saç dibine doğrudan sürmemektir. Doğrudan uygulandığında saç derisinde yanma ve tahriş gibi sorunlara neden olur.

Suna Dumankaya’dan Saç Çıkaran Maske Tarifi

Malzemeler:

  • 1 fincan zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı çörekotu
  • 1 yemek kaşığı defne tohumu
  • 1 yemek kaşığı maydanoz tohumu

Hazırlanışı:

Tüm malzemeleri uygun bir kapta karıştırın. Hazırladığınız karışımı önce saç diplerinize ardından da kökten uca tüm saçınıza uygulayın. Ardından maskenin saçınıza daha iyi nüfuz etmesi için başınıza bir bone geçirin ve 2 saat bekleyin. Sürenin sonunda saçlarınızı yıkayın. Bu maskeyi haftada 1 kez uygulamanız yeterli olacaktır.

İbrahim Saraçoğlu’ndan Saç Çıkarma ve Gürleştirme Kürleri

  • 1 litre suyu bir kavanoza koyun üzerine de 1 avuç karanfil ekleyin. Kavanozu 1 gün karanlık bir ortamda bekletin. Ertesi gün karışımdaki siyah suyu uygun bir kaba alın. Bu suyu banyo sonrası durulama suyu olarak kullanabilir ya da bu suyla saçlarınızı tarayabilirsiniz. Hangi yöntemi seçerseniz seçin haftada 5 gün uygulamanız gerekmektedir.
  • 8 su bardağı sirkeyi uygun bir kaba alın. Üzerine 100 gram dulavrat otu kökü, 100 gram ısırgan otu kökü ve 60 gram şimşir ağacı yaprağını ekleyin. Bu karışımı 8 gün boyunca sıcak bir yerde dinlendirin. 8 gün sonra elde ettiğiniz suyu saç derinize masaj yaparak uygulayın.
  • 4 su bardağı suya 50 gram taze civanperçemi ekleyin ve 10 dakika kadar kaynatın. Ardından süzün. Elde ettiğiniz suyla saç diplerinize her gün masaj yapın.

Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?

Hatalı saç bakımından tutun da uygulanan şok diyetlere kadar pek çok faktör saç dökülmesini tetiklemektedir. İşte saç dökülmesinin başlıca 14 nedeni…

  1. Kalıtsal Saç Kaybı (Androgenetik Alopesi): En sık görülen saç dökülmesi tipidir. Androjen hormonlarının özellikle dihidrotestesteronun etkisiyle meydana gelir. Kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülür.  Genetik faktörlü saç dökülmesinde alındaki saç çizgisi geriye doğru çekilmekte ve saçlı deri tepe kısmından açılarak seyrelmektedir. Kadınlarda ise alın çizgisinde açılma olmaz. Ancak saçlı deride, tepeden çevreye doğru seyrelme görülür. Bu tip saç dökülmesine çözüm olarak solüsyon, tablet ya da sprey şeklindeki bazı ilaçlar ile dermokozmetik ürünler kullanılabilir. Bu ürünler saçların dökülme sürecini erteler, yani kalıcı bir çözüm sunmaz. Saçlarda ciddi boyutta dökülme olup da kelleşme başladığı zaman ise saç ekimi yöntemi tercih edilir.
  2. Hatalı Diyetler: Yetersiz ve sağlıksız beslenme, şok diyetler ve proteinden fakir beslenme saçların zayıflamasına neden olarak saç dökülmesine yol açabilir. Keratin, saçın temel yapısıdır. Bu maddenin vücutta sentezlenebilmesi için vücudun belsinler aracılığıyla yeterli miktarda protein alması gerekmektedir. Eğer vücudun ihtiyaç duyduğu protein alınmazsa saçlarda zayıflama ve dökülme meydana gelir.
  3. Mantar Hastalıkları: Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilen, saçlı deriyi tutan mantar hastalıkları da saç dökülmesine neden olabilir. Hatta bu rahatsızlık tedavi edilmezse kalıcı kelliğe sebep olabilir.
  4. Bazı İlaçların Yan Etkileri: Depresyon, kan sulandırıcılar, kalp hastalıkları, romatizmal hastalıklar, gut, doğum kontrol ilaçları ve yüksek tansiyon için kullanılan bazı ilaçlar saç dökülmesine sebep olabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, sorunu doktorunuz ile görüşüp ilacınızı değiştirmesini talep edebilirsiniz. Genellikle ilaç kullanımı kesildiğinde saç dökülmesi de durur.
  5. Saçkıran Hastalığı (Alopesi Areta): Genellikle aşırı stresli dönemlerde ortaya çıkan saçkıran rahatsızlığında saçlı deride vücudun kendi ürettiği bir takım otoantikorlar yüzünden oval şeklinde dökülmeler meydana gelir. Aslında saçkıran sadece saçlarda değil, kaş, kirpik ve sakallar da dahil olmak üzere tüm vücut kıllarında görülebilir. Saçkıran hastalığının tam nedeni bilinmiyor olsa da, stres başta olmak üzere genetik yatkınlık, enfeksiyonlar ve nörolojik faktörlerin bu rahatsızlığı tetiklediği düşünülüyor. Saçkıran hastalığı kalıcı kelliğe sebep olmuyor ancak uzun sürerse tedavi gerektiriyor.
  6. Stres: Günümüzde stresin çeşitli hastalıklara neden olduğu bilimsel çalışmalar ile ortaya kondu. Aşırı stresli dönemlerde ya da stresin tetiklediği hastalıklar nedeniyle saçlarda dökülme meydana gelebiliyor.
  7. Ani ve Aşırı Kilo Kaybı: Aşırı kilo kayıplarında vücutta bazı vitamin ve mineraller de eksilir. Bu durum saçlarda dökülmeye neden olabilir.
  8. Yüksek Dozda A Vitamini Alımı: Besinler ya da vitamin ilaçları desteğiyle vücuda yüksek dozda A vitamini almak saçlarda dökülmeye neden olabiliyor. Genellikle A vitamini alımı durduğunda saç dökülmesi de sona erer.
  9. Anoreksi ve Bulimia Rahatsızlıkları: Anoreksi ve bulimia gibi yeme bozuklukları olan hastalarda da genellikle demir, çinko, bazı mineral ve vitamin değerleri düşüktür. Bu durum da saç dökülmesine neden olur. Bu hastalar tedavi olduklarında saç dökülmesi sona erer, hatta kaybedilen saçlar tekrar çıkar.
  10. Sistemik Hastalıklar: Tüm vücudu etkileyen sistemik hastalıklar da saç dökülmesine neden olabiliyor. Ayrıca bazı cerrahi işlemler, yüksek ateşli hastalıklar ve ağır geçirilen enfeksiyon hastalıkları sonrasında yoğun saç dökülmeleri görülebilir. Bu hastalıklar tedavi edildiğinde saç dökülmesi genellikle durur.
  11. Hormonal Değişimler: Hormonlardaki değişimler ve düzensizlikler de saç dökülmesine neden olabilir. Özellikle kadınlarda doğum sonrası yoğun saç dökülmesi görülür. Bunun sebebi hamilelik hormonunun yerini yeniden östrojen hormonuna bırakmasıdır. Doğum sonrasındaki saç dökülmesi genellikle birkaç ay sürer. Eğer daha uzun sürerse bir dermatologa danışmak faydalı olabilir. Bunun dışında menopoz döneminde de saç dökülmesi normal kabul edilir. Bu süreçteki dökülme de birkaç ay sürer, sonrasında saçlar eski yoğunluğuna geri döner.
  12. Demir Eksikliği: En yaygın görülen saç dökülme sebebi demir eksikliğidir. Besinler aracılığıyla yeterli miktarda demir alamayan ya da demirin emiliminde problem yaşayan kişilerde saç dökülmesi sorunu sıklıkla rastlanır. Demir eksikliği tedavi edildiğinde saç dökülmesi de durur.
  13. Sikatrisyel Alopesi: Skarlı saç dökülmesi olarak da bilinir. 2 çeşidi vardır: Primer Sikatrisyel Alopesi ve Seconder Sikatrisyel Alopesi. Bu rahatsızlıkta kalıcı kellik meydana gelir, dökülen saçların tekrar çıkması ne yazık ki mümkün değildir. Saçlı derinin belirli bir bölgesinde görülebildiği gibi tamamında da kelliğe sebep olabilir. Herhangi bir belirti vermeden, yavaş yavaş ilerleyebilir ya da tam tersi çok hızlı bir şekilde seyredebilir. Hastalığın kalıtımsal özelliği yoktur. Ayrıca hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilir. Erken safhada bir dermatologdan tedavi konusunda destek alınmalıdır. Tedavi hastalığın durdurulmasına yöneliktir. Kaybedilen saçları geri getirmek mümkün değildir.

Hatalı Saç Bakımı: Saçları çok sık yıkamak, fazla şampuanlamak, çok sık boyatmak, düzleştirici veya maşa gibi yüksek ısılı yöntemlerle saça şekil vermek, saçları ıslakken taramak veya at kuyruğu yapmak saçların dökülmesine sebep olabilir.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın