Saç Diplerinin Ağrıması

Saç Diplerinin Ağrıması

Saç diplerinde ağrı, acı ve sızı zannedilenden çok daha yaygın bir şikâyettir. Saç diplerinin ağrıması migren, yanlış şampuan kullanmak, sedef hastalığı veya güneş yanığına uzanan çok çeşitli sebeplerden kaynaklanıyor olabilir. Peki saç diplerinde acıma ve yanma neden kaynaklanır, nasıl geçer? Ne zaman doktora gitmek gerekir? Evde minik hamlelerle çözülebilir mi?

Semptomları

Saç diplerinde ağrı hisseden birçok kişi kafa derisinde kaşıntı, uyuşukluk, gerilme, irritasyon, ateş basması, elektriklenme ve enflamasyondan şikâyet eder. Bu semptomlar damar, sinir ve dokuları etkileyen sebeplerden de, yanlış şampuan seçimi kadar çözümü basit bir durumdan da kaynaklanıyor olabilir.

Bazı vakalarda saç diplerinde döküntü, pullanma ve açık yaralar ortaya çıkabilir. Çoğu vaka kendiliğinden veya ilaçla ortadan kaybolur. Hatta bazı durumlarda saç bakım rutininde değişiklik acı ve yanmanın geçmesi için yeterlidir. Ancak bazı vakalarda, saç diplerinin ağrıması başka hastalıkların habercisi olabilir. Saç diplerinde ağrı ve yanma hissi tıpta genel olarak ‘trichodynia’ adıyla anılır.

Saç Dipleri Neden Yanar, Neden Acır?

Hatalı Saç Bakımı

Saç derisinde yanma, ağrı ve kaşıntının en yaygın sebeplerinin başında saç bakım rutininde yapılan hatalar gelir. Çoğu zaman saçları yıkama, şekillendirme ve kurutma yöntemleri değiştirildiğinde semptomlar ortadan kaybolur. Uzmanların bu konudaki uyarıları şöyle:

  • SLS (sodyum lauril sülfat) gibi kimyasallar içeren şampuanların yanı sıra doğal olmayan saç boyaları ve kimyasal saç şekillendirme yöntemleri, saç derisinin yağ dengesini bozar. Bu durum çeşitli deri hastalıklarına kapı aralar ve tahriş olma ihtimalini artırır.
  • Saçların sürekli olarak sımsıkı toplanması saç derisinde ağrıya yol açabilir.
  • Saç bakım ürünlerinin gözeneklerde birikerek kapanmaya yol açması sonucunda saç kökleri havasız kalabilir ve ağrı ortaya çıkabilir.
  • Saçları ıslakken çok sert hamlelerle taramak kökleri tahriş ederek saç derisinde acıya yol açabilir.
  • Saç kurutma makinesini uzun süreler boyu saç derisine tutmak saç diplerini ısıdan dolayı tahriş ederek yanmaya sebep olabilir.
  • Saçlarınızı kurutmadan dışarı çıkmak veya ıslak saçla uyumak uzun vadede ağrı ve döküntüye yol açabilir.

Dermatit (Deri Yangısı)

Dermatit, cildin genel olarak enflamasyona maruz kalmasıdır. Semptomları arasında kaşıntı, kızarıklık, yanma ve şişme sayılabilir. Bazı türlerinde yara, kabuk ve su toplaması da görülebilir. Saç diplerinde dermatit kaynaklı ağrı ve yanmaya şu maddelerle temas etmek yol açabilir:

  • Saç tokaları, taçlar ve şekillendiricilerde kullanılan bazı metaller
  • Kimyasal madde içeren bazı sabun ve şampuanlar
  • Alerjiniz olabilecek bitkisel şampuanlar
  • Bazı kozmetik ürünler
  • Saçınızı yıkarken kullandığınız suyun içeriğinin değişmesi
  • Hava kirliliği
  • Bazı deterjanlarla temas ettikten sonra elleri saç diplerine sürmek

Sedef Hastalığı

Bir bağışıklık sistemi hastalığı olan sedef, ciltte pullanmaya ve döküntüye yol açar. Saç derisinde meydana gelmesi halinde tedavi edilmezse ağrı, kaşıntı, açık yara ve saç dökülmesine yol açabilir.

Baş Ağrısı

Stres, gerilim, anksiyete ve depresyon kaynaklı baş ağrıları saç diplerinde acıya yol açabilir, kasları gererek saç köklerinin ağrımasına sebep olabilir. Boynun arka kısmından saç derisi boyunca alın bölgesine doğru gelen sinirlerde gerginlik tüm bu alanda yoğun, elektrik şoku hissi veren ağrılara yol açabilir.

Bazı durumlarda saç derisi o kadar hassas hale gelir ki, minik bir dokunma bile çok acı verebilir. Migren hastaları genellikle bu tür bir ağrıdan şikâyet eder.

Kepek

Kepeklenme, saç derisinin yağ dengesinin bozulması sonucu ortaya çıkar. Kaşıntı, yara ve bunların sonucunda saç derisinde ağrıya yol açabilir.

Bakteriyel Enfeksiyonlar

Saç köklerinin iltihaplanması (folikülit) ve deri altında ortaya çıkan enfeksiyonlar ağrı, yanma, sızı ve rahatsızlık hissine yol açabilir. Kızarıklık ve şişkinliğe de yol açan bu enfeksiyonlar genellikle boynun üzerinde ve başın arkasında kalan bölgelerde meydana gelir. Bazen iltihaplı yaralara da yol açabilir.

Mantar Enfeksiyonları

Saç mantarı, saç derisinde yanma ve kaşıntıya yol açar. Daha çok çocuklarda görülmekle birlikte, saç dökülmesine yol açabilir.

Bitlenme

Kimse kendine kondurmak istemez ama saç diplerinde kaşıntı, yanma ve kızarıklık bitlenme kaynaklı olabilir. Son derece bulaşıcı olan saç bitine zamanında müdahale edilmezse, iltihaplanma riski de ortaya çıkar.

Güneş Yanığı

Güneş, çok hassas ciltlerde veya seyrek saçlı kişilerde saç derisini de yakarak acı ve kaşıntıya yol açabilir. Öğle saatlerinde güneşe çıkmamanız, çıkmak zorunda kalırsanız mutlaka şapka takmanız tavsiye edilir.

Saç Dökülmesi

Saç derisinde dökülme meydana gelen kısımlar diğer yerlere göre daha hassas olur. Saçları dökülen kadınların yüzde 20’si, erkeklerin de yüzde 9’u dökülme meydana gelen yerlerde ağrıdan şikâyet eder.

Temporal Arterit

Saç diplerinde yanmanın nadir sebeplerinden biri de, temporal arterit isimli, daha çok yaşlılarda görülen bir damar hastalığıdır. Kulağın ön tarafından başın önüne ve arkasına doğru uzanan temporal damarda meydana gelen iltihap çenede acıya ve baş ağrısına yol açar. Aynı zamanda saç derisinde de ağrıya sebep olur.

Kanser Tedavisi

Kanser ilaçları ve kemoterapi saç diplerinin acımasına ve kaşınmasına yol açabilir. Tedavi bittiğinde saç diplerindeki acı hissi de iyileşecektir.

Saç Diplerindeki Ağrı Nasıl Tedavi Edilir?

Saç diplerinde yanma ve acının tedavisi semptomlara ve sorunun kaynağına göre değişiklik gösterecektir. Pullanma ve döküntü gibi durumlarda veya semptomların uzun süredir devam etmesi halinde bir dermatoloğa gitmeniz tavsiye edilir. Dermatolog size özel bir şampuan veya sorunun kaynağına bağlı olarak bir ilaç önerebilir.

Doktora gitmeden önce deneyebileceğiniz bazı yöntemler ise şöyle:

  • Saç derinize yuvarlak hareketlerle masaj yapın.
  • 10’ar dakikalık aralarla saç derinize buz tutun.
  • Saçlarınızı açık bırakın, sıkı bir şekilde toplamaktan kaçının.
  • Baş ağrısı, kas gerilimi gibi sebeplerden kaynaklı saç derisi ağrılarını esneme ve rahatlama egzersizleri ile hafifletebilirsiniz.
  • Uzun vadede saç bakım rutininizi gözden geçirip, kullandığınız saç ürünlerini ve saç şekillendirme yöntemlerini değiştirebilirsiniz.
  • Başkalarıyla saç tokası ve fırçası paylaşmayın.

Saç Diplerinde Ağrıya Karşı Evde Bakım Kürleri

Bazı doğal yağlar saç köklerini besleyerek ve saç derinizin yağ dengesini düzenleyerek ağrı, acı ve yanma hissine son verebilir. Antiseptik özelliği bulunan lavanta, biberiye ve çay ağacı yağları, saç diplerinde acıya yol açan yaraları iyileştirir. Ancak bu yağları saç derinize direkt uygulamamalı, zeytinyağı veya badem yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile karıştırarak kullanmalısınız. Karışımı önce görünmeyen bir bölgede test edin, alerjik tepki vermediğinizden emin olunca köklere masaj yapıp 15-20 dakika bekletin.

Limon da saç köklerinin rahatlaması açısından etkilidir. Eğer saçlarınızda kuruluk şikâyetiniz yoksa, saç derinizde biriken kozmetik ürünleri temizleyip köklerin hava almasını sağlamak için limon kullanabilirsiniz. Bir limonun suyunu biraz su ile inceltip başınıza masaj yapabilirsiniz. Saçlarınızı duruladığınızda saç derisinin hafiflediğini hissedeceksiniz.

Risk Faktörleri Nelerdir?

  • Saç derisi yağlı veya kuru olan kişiler bu tür ağrıları daha sık yaşar.
  • Stres, anksiyete ve depresyon saç derisinde yanma, acı, kaşıntı ve yara oluşumuna sebep olabilir.
  • İklim değişikliği veya soğuk hava nedeniyle saç derisinde daha önceden görülmeyen türden ağrılar ortaya çıkabilir.
  • Alerjik bir bünyeye sahip olan kişiler veya astım hastalarında saç derisinde acı şikâyeti daha yaygın görülür.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın