Safra Kesesi Polipleri

Safra Kesesi Polipleri

Kolesterol polipleri olarak da bilinen safra kesesi polipleri, safra kesesi çeperlerinde meydana gelen oluşumlardır. Ultrason ile tespit edilen poliplerin iyi huylu ya da kanserli olup olmadığı safradan örnek alındıktan sonra belirlenebilmektedir. Kansere yol açan safra kesesi polipleri daha az görülmekle birlikte iyi ve kötü huylu poliplerin belirtileri aşağı yukarı aynıdır.

ABD’de yapılan bir araştırma tüm yetişkinlerin yaklaşık %5’inde safra kesesi polipleri bulunduğunu ortaya koymaktadır. Polipler yaş, cinsiyet, kilo, gebelik ve hormonal dengeye bağlı olmaksızın her gruptan insanda görülebilmektedir. Safra kesesi polipleri arasında en sık görülen tür mukozal kolesterol polipleridir. Bunlar safranın orta kesimlerinde 10mm ya da daha küçük boyutlarda tekrarlanan biçimde oluşur. Kolesterol polipleri kötü huylu değildir ve kansere dönüşme olasılığı neredeyse yoktur. Uzmanlar kolesterol poliplerinin safra kesesi çeperinin alt kesiminde aşırı miktarda biriken kolesterol neticesinde oluştuğunu belirtmektedir. Ayrıca bu polipler %50 ile %70 arası oranlarda safra kesesi taşına neden olur.

Safra kesesinde oluşan kolesterol polipleri dışında kalan diğer türler ise şu şekildedir; 10-20 mm büyüklükte olan adenomyomlar, iltihaba bağlı oluşan 5-10 mm büyüklüğündeki iltihap polipleri, safra kesesi adenomları ve safra kesesinde oluşan kanserli tümörler.

Tabii safra poliplerinin büyüklüğü kansere dönüşüp dönüşmeyeceği konusunda önem taşır. 10mm ve daha küçük poliplerin kötü huylu olma olasılığı çok düşükken 1sm ve daha büyük olanların kanser olma riski çok daha fazladır.

Safra Kesesi Polipleri Neden Oluşur?

Safra kesesi polipleri genellikle safra kesesinin mukoz membranında aşırı miktarda lipid ve yağ üretimi nedeniyle oluşmaktadır. Bir süre sonra safra kesesi bu yağların metobolize edilmesini sağlayamaz ve birikmelere neden olur. Safra kolesterol içeriği fazlalığı olan kişilerin kolesterol polip gelişme riski daha yüksektir.

Belirtiler

Kolesterol polipleri hiç bir belirtiye yol açmayabilir ya da görülen belirtilen dikkat çekecek kadar önemli değildir. Poliplerin büyümesiyle ilgili hafif bir karın ağrısı yaşanabilir. Poliplerin çok fazla büyümeden belirlenebilmesi için düzenli olarak doktor kontrolüne gitmek ve check-up yaptırmak gerekir.

Tedavisi

Safra kesesi polipleri için uygulanacak tedavi yöntemi yine poliplerin büyüklüğü ile yakından ilgilidir. Bazı durumlarda küçük polipler için “izle ve bekle” yöntemi ile gelişimleri yakından takip edilirken kansere çevirme olasılığı yüksek polipler için safra kesesini alma (kolesistektomi) yoluna gidilebilir. 0,5 santimden küçük polipler genellikle cerrahi müdahale gerektirmez. Ancak 0.5-1 santimden büyük poliplerin kansere dönüşme riski %70’e kadar çıkabilmektedir.

Küçük polipler için 2-3 yıl boyunca her 3 ya da 6 ayda bir düzenli kontroller gerekebilir.

Kaynaklar

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın