Sakinleştirici Bitki Çayları

Sakinleştirici Bitki Çayları

Günün stresinden uzaklaşmak ve sinirlerinizi dinlendirmek için sakinleştirici bitki çayları kullanabilirsiniz. Bu çaylar sinirleri gevşetip, nabız atışını düzenleyerek stresi azaltmakta ve sakinlik vermektedir ancak tüketim miktarını mutlaka doktorunuza danışın çünkü fazla miktarda alımlar olumsuz etkilere yol açabilmekte. Lavanta, sarı papatya ve kediotu gibi bitkilerin sakinleştirici özellikleri oldukları biliniyor. Sakinleştirip dinginlik sağlayan çaylardan bazıları şu şekildedir:

Melisa Çayı

Nane familyasından bir bitki olan melisanın en bilinen özelliği içerdiği özler sayesinde sakinleştirmesi ve stresi azaltmasıdır. İnsana dinginlik, hafiflik ve ferahlık veren hoş bir kokuya sahiptir. Limonu andıran kokusundan dolayı halk arasında “limon otu” olarak da bilinmektedir. Stresi önleyerek rahatlatma ve uyku sorunlarını çözme gibi faydalarının yanı sıra başka faydaları da vardır. Bunlar mide rahatsızlıkları ve sindirim sorunlarını giderme, ter atılmasını sağlama, ateş düşürme, gaz giderme gibi faydalardır.

Hazırlanışı: 1 büyük fincandaki kaynar suya 1 çay kaşığı melisa bitkisi atılır. 8-10 dakika boyunca çayın demlenmesi beklendikten sonra süzülür. Süzdükten sonra balla tatlandırılarak içilebilir.

Çarkıfelek Çiçeği Çayı

Çarkıfelekgiller familyasından olan sarmaşık tipte bir bitkidir. Meyvelerinin herhangi bir zararlı etkisi bulunmamaktadır fakat günde iki defadan fazla meyvesinin yenmesi tavsiye edilmemektedir. Harmin, harmol, harman ve passiflora denen alkaloitleri; flavon, glisosit ve stroil denen maddeleri içerir. Bazı maddeleri içki yapımında da kullanılabilir. Sakinleştirici, dinlendirici ve uyutucu etkileri bulunmaktadır. Gerginliği ve endişeyi azaltmaya yardımcı olur. Tansiyon yükselmesini engeller.

Hazırlanışı: 1 tatlı kaşığı kuru çarkıfelek çiçeği yaprağının üzerine 1 su bardağı kaynar su dökülerek demlenir ve 15 dakika bekledikten sonra içilir.

Papatya Çayı

Hoş görüntüsüyle süs bitkisi olarak sıklıkla kullanılan papatya çiçeği, Bileşikgiller familyasındandır. İçerisinde acı madde, tanen ile glikozitler bulunmaktadır. Bu nedenle yaz aylarında toplanıp kuru ve havadar bir yerde kurutulmaktadır. Bu kurutulan papatyalar genellikle saç rengini açmak için ve demleyip çay olarak içmek için kullanılmaktadır. Papatya çayının cilde ve ruha iyi gelen birçok faydası bulunmaktadır. İçeriği sayesinde sinirleri yatıştırıcı ve gerginliği giderici özelliğe sahiptir. Sinir sistemi üzerinde oldukça etkilidir. Stresle olan mücadeleye yardımcı olur ve zihinsel yorgunluğu giderir. Kas gevşetici özelliği sayesinde de ağrıları gidererek rahatlatır.

Hazırlanışı: 1 tatlı kaşığı papatya çiçeği kaynar suda demlenir. 10 dakika bekledikten sonra süzülerek içilir. Günde 2-3 defa içilmesi tavsiye edilmektedir.

Kediotu Kökü Çayı

Türkiye’de Marmara, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde yetişir. İsminin kediotu olmasının nedeni kedilerin bu otun kokusunu çok sevdikleri için kökünü kazıyarak çıkarmasıdır. Sakinleştirici ve yatıştırıcı etkileriyle uyumayı kolaylaştırmaktadır. Avrupa ülkelerinde genellikle antidepresan olarak kullanılmaktadır. Sinirsel ağrı durumlarında da tercih edilir. Aşırıya kaçılmadığı müddetçe herhangi bir bağımlılık yaratma durumu söz konusu değildir. Bu nedenle doğal tedavilerde sıklıkla kullanılır.

Hazırlanışı: 1 çay kaşığı kedi otu çayını, kaynar suya koyun. 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra süzerek içebilirsiniz.

Sarı Kantaron Çayı

Sarı kantaronun parlak yıldız şeklinde çiçekleri vardır. Yabani otlar gibi yol kenarlarında büyüyebilir. Bu nedenle büyümesi için özel bir bakıma ihtiyacı yoktur. Göğüs ağrıları, anemi, bel ağrısı, sarılık gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Ancak en önemli etkisi orta ve hafif dereceli depresyonun tedavisinde kullanılmasıdır. Bitkisel prozak olarak kullanılan sarı kantaron, uykusuzluğun giderilmesinde de sıklıkla tercih edilir.

Hazırlanışı: 2-3 çay kaşığı sarı kantaron yaprağı önceden kaynatılmış suyun içerisinde atılır. 10 dakika demlemede bırakılır. Demlendikten sonra süzülerek içilebilir. Sarı kantaron çayı cildi güneşe karşı hassas duruma getirdiği için, içildikten sonra güneş ışınlarından mümkün olduğunca kaçınılması tavsiye edilmektedir.

Adaçayı

Dünya çapında oldukça yaygın bir bitkidir. Ülkemizde genellikle İzmir dolaylarında yetişmektedir. Adaçayı bitkisinin yaprakları kurutularak çay elde edilir. A, C, B6 ve K vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin olarak tüketilir. Alzheimer, kalp rahatsızlıkları, sindirim sistemi hastalıkları, romatizmadan kaynaklanan rahatsızlıkların tedavisinde sıklıkla tercih edilir. Günümüzün en çözümsüz hastalıklardan biri olan depresyona karşı oldukça etkili bir ilaç görevi görür. İçeriğindeki diosmetin ve apienin gibi antioksidanlar stres ile mücadeleye yardımcı olur. Günde 1-2 bardak adaçayı içilmesi depresyon tedavisine çok büyük katkılar sağlayabilir.

Hazırlanışı: 2 çay kaşığı adaçayının üzerine kaynar suyu döktükten sonra 5-10 dakika demlenmesini bekleyin. Eğer çok fazla adaçayı koyarsanız acı bir tat elde edebilirsiniz. Dilerseniz bal katarak tatlandırabilirsiniz.

Lavanta Çayı

Oldukça hoş bir kokuya ve görüntüye sahip olan bitki ülkemizde genellikle Akdeniz’de yetişmektedir. Lavanta kokulu parfüm, kolonya, sabun, deterjan gibi ürünler bu bitkinin özüyle üretilmektedir. Sahip olduğu hoş kokunun yanı sıra iyileştirici özellikleri de bulunmaktadır. Çay olarak içildiğinde uykusuzluğa iyi gelir. Sinirlerini yatıştırmada ve stresin azaltılmasında oldukça etkilidir. Depresyon belirtilerini en aza indirger. Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.

Hazırlanışı: 2 bardak kaynatılmış suyun üzerinde 2 çay kaşığı kurutulmuş lavanta koyun. 8-10 dakika demlenmesini bekledikten sonra süzerek içebilirsiniz.

Aktarınıza ne gibi bitki seçenekleriniz olduğunu danışabilirsiniz. Bu bitkileri tek tek ya da birlikte kullanmanız mümkün. Hangi bitkiden ne kadar kullanacağınızı belirledikten sonra karışımınızı hazırlayabilirsiniz. Yalnız kediotunun çok keskin kokusu ve tadı olduğu için eğer karışım hazırlıyorsanız diğer koyduğunuz bitkileri yarısı ya da 1/3’ü oranında kullanabilirsiniz. Sakinleştirici bitki çayları normal çay gibi demleme usulü ile hazırlanmakta. Yani kaynamış suyu bitkilerin üzerine döktükten sonra 5-10 dakika demlenmesini beklemelisiniz. Bunu metal olmayan bir kapta yaparsanız tadı daha iyi olacaktır.

Çayı tatlandırmak için limon, bal veya şeker kullanabilirsiniz. Sakinleştirici çaylar sinirler üzerinde etkili olduğu için çok sık tüketilmeleri tavsiye edilmemektedir. Gergin olduğunuz günlerde ya da uykunuz kaçtığında 1 en fazla 2 bardak içebilirsiniz.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın