sarap-lekesi

Şarap Lekesi Nasıl Çıkar?

Sevgilinizle baş başa romantik bir an yaşarken veya eğlenceli bir kalabalıkla kutlama yaparken, şarap içmekten keyif alıyorsunuz. Fakat küçük bir dikkatsizlik, keyfinizi kaçırabiliyor: Örneğin en sevdiğiniz beyaz gömleğinize dökülen koyu kırmızı şarap…

Bu durumda ne yapmalı? Şarap lekesi kolay çıkar mı? İşte size bazı etkili ipuçları…

Şarap, başta üzüm olmak üzere çeşitli meyvelerin fermente edilmesiyle üretilen alkollü bir içecektir. Şarabın tadı kadar rengi de kendinden söz ettirmektedir. Bordoya kaçan koyu kırmızı rengi sebebiyle sevgiliye duyulan aşk, yârin dudakları, aşk acısı çeken bir aşığın kanlı gözyaşı olarak edebiyatta şarap kendini temsil eder. Elbette, bu rengin baskın olmasının olumsuz yanı da vardır. Şarap kazara üzerimize döküldüğünde bıraktığı lekenin temizlenmesi, renginin baskınlığı nedeniyle oldukça zordur. Şarap çeşitli renk ve çeşitte olduğu için; döküldüğünde çeşitli lekeleri de olabilmektedir. Örneğin; açık sarı ve koyu sarı tonları, koyu bordo ve parlak kırmızı, bunlardan en çok bilinenleridir.

Her ne kadar içmek ve içki kültürü denildiğinde aklımıza ilk önce rakı gelse de, şarap ilgisi de ülkemizde yadsınamaz bir gerçektir. Türkiye’de senede kişi başına düşen şarap tüketimi, 1 litredir. Dünyada ise kişi başına 4 litre iken Fransa’da ise 100 litreden fazla olduğu söylenmektedir. Görüldüğü gibi şarap tüketimi ülkemizde, çok yaygın olmamakla beraber; özel anların ve kutlamaların da vazgeçilmezidir. Türkiye’de geçmişe oranla, daha çok şarap ithal ediliyor; yerli üreticiler rekabet ortamında kendilerini daha çok geliştirmeye çalışıyorlar. Hemen hemen tüm marketlerde çok çeşitli şaraplar satılıyor.

Şarap içerken, insanlar üzerine dökmemek için özen gösterirler. Evet, gerçekten şarap lekesinin çıkarılması oldukça güçtür ancak doğru teknikleri bildikten sonra, çıkarılamayacak leke yoktur.

Anında Müdahalenin Önemi

Şarap lekesi, özellikle açık renkli giysilerin üzerine döküldüğünde, kendini çok belli eder. Lekenin kurumasına izin vermeyin! Şarabın dökülmesinin ardından, hızla kumaşın derinliklerine kadar sızar ve kumaşın yüzeyine şaraba has koyu kırmızı renk, yerleşir. Bu esnada dikkat! Eğer fazla oyalanmadan, hemen müdahale ederseniz şarap lekesinin yayılmasını büyük ölçüde engelleyebilirsiniz.

Hemen elinize bir miktar kâğıt havlu alınız ve şarap lekesini havluyla tampon yaparak emdiriniz. Bu şekilde alınan ilk önlem, şarap yoğunluğunu büyük ölçüde alacaktır. Derinlemesine kadar işleyen baskın bordo rengi hafifleyecektir.

Doğru Yöntemi Seçmek

Şarap lekesi, organik bir leke olduğu için; müdahale şeklimizin önemi çok büyüktür. Nasıl bir işlem uygulayacağımızı anlamak için, önce şarabın döküldüğü yüzeye, ne zaman döküldüğüne, hangi renkte olduğuna bakılmalıdır. Yanlış ve aceleci bir hareket, geri dönülmesi zor sonuçlara yol açacaktır; lekenin yapısını değiştirecektir.

Giysilerde Şarap Lekesi

Şarap içerken, lekelerin en çok oluştuğu yerler elbette üzerimizdeki giysilerdir. Üstelik sevdiğimiz giysilerle, partiye ya da kutlamalara katıldığımızı düşünecek olursak, bu oldukça sinir bozucu bir durumdur. Tavsiyemiz, şarap lekesi için bütün yöntemleri öğrenmenizdir. Hem eski usül ve geleneksel olanları hem de günümüzde geliştirilmiş olanları sizlere anlatacağız.

Giysinize herhangi bir işlem yapmadan önce, yıkama talimatlarını okumalısınız. Talimatlara uygun olmayan bir müdahalede bulunmamalısınız.

Soğuk Su İle Arındırmak: Her şeyden önce giysinize soğuk su etkisi uygulayarak ilk işlemi gerçekleştirin. Şarap lekesinin döküldüğü kısmı tersinden tutarak, arkasından sadece o alanı hedefleyerek soğuk suyun altına sokun. Bu sayede şarabın bir miktarı suyla beraber arınacaktır. Arkasından içeriğinde ağartıcı olmayan, giysinizin rengini bozmayacak bir deterjanla ılık suyu karıştırarak, lekeli bölgeye uygulayın. Dilerseniz, deterjanı önce giysinizin görünmeyen bir yerinde test edebilirsiniz. Lekenin dökülme miktarına göre kullandığınız deterjan o oranda artabilir. Lekeli alanı temizlerken, mutlaka şarabın yoğunluğu azaltılmış olmalı. Beyaz bir bez ya da havlu yardımıyla bu karışımı, hiç ovalamadan; hafifçe bastırarak lekeli alana uygulayın. Çok bastırarak silmeniz halinde lekenin yayılma riski vardır.

Sonraki işlemde artık kumaşınızı, ona uygun yıkama talimatlarına göre çamaşır makinesinde (ya da elde) yıkayabilirsiniz. Kumaşınızı kuruturken, kurutucu makinesi kullanmamanızı öneririz.

Eğer hala leke kaldıysa: Kumaşınız beyaz renkse ve yapısına da uygunsa, ağartıcı içeren bir deterjanla yeniden temizleyiniz.

Geleneksel Yöntemler

Yukarıda bahsettiğimiz temizleme yöntemi işe yaramadıysa ya da siz farklı bir yöntem denemek istediyseniz, sık sık denenmiş ve her zaman olmasa da bazı durumlarda iyi sonuç veren farklı yöntemler deneyebilirsiniz.

Tuz Basmak: Şarap lekesi henüz nemliyken lekeli bölgeye hemen tuz dökerseniz, daha iyi olacaktır. Tuz, şarap lekesini kumaş dokusundan ayırmaya yardımcı olan etkili bir çözücüdür. Elbette, tuzla temizleme yöntemi sosyalleştiğiniz, kalabalık bir ortamda yapılamayabilir. Ancak koşullarınız uygunsa, leke olduğu anda tuzla çıkarmayı denemekte fayda var. Tuz, lekenin üzerine bir süre bekledikten sonra, giysinizi musluk suyunun altında (akan su) arındırmalısınız.Tuzlu işleminizin ardından kumaşı su yerine süte batırmak da olumlu sonuç vermektedir.

Kırmızı Şaraba Beyaz Şarap: Biraz ilginç gelebilir ancak kırmızı şarabın çözücülerinden biri de beyaz şaraptır. Eğer başka hiçbir çareniz yoksa bu yöntemi deneyebilirsiniz. Beyaz şarap, kırmızı şarap lekesinin baskın rengini nötralize etmeye yardım etmektedir.

Soda Etkisi: Kırmızı şarap lekesini temizlemeye yardımcı olan bir diğer etkili seçenek ise sodadır. Sodayı dikkatli bir şekilde, lekeli bölgenin üzerine döküp, lekenin çözülmesini bekleyiniz.

Un Dökmek: Kırmızı şarap lekesi olan bölgeye bir miktar un serperek bekleyin. Bir süre sonra, lekeli alan unu iyice emecektir. Yumuşak bir fırçayla kumaşın üzerindeki unlu alanı fırçalarsanız, leke de unla beraber dışarıya çıkacaktır.

Bu yöntemlerden herhangi birini denediğinizde lekenin üzerinde mutlaka olumlu değişiklikler yaşanacaktır. Ancak hiçbir sonuç alamazsanız, marketlerde satılan kimyasalları kumaşınızın yapısına uygun olduğu sürece kullanabilirsiniz.

Yukarı bahsedilen yöntemler, daha çok pamuklu ya da polyester gibi genel kumaş türlerine göre derlenmiştir. Eğer sizin kumaşınız ipek gibi farklı bir yapıdaysa ve hangi yöntemin doğru olduğundan emin değilseniz, giysinizi bir profesyonel kuruma teslim ediniz.

Halıda Şarap Lekesi

Tıpkı giysilerde olduğu gibi halılarınızda da şarap lekesi temizliğinde zamanla yarış çok önemlidir.

Öncelikle halıya dökülen şarap lekesinin yoğunluğunu bir kağıt havluyardımıyla alınız. Yavaş hareketlerle, halıya şarap lekesini yaymadan almaya çalışınız. Aksi halde, halının derinlerine lekenin kalıcı olarak yerleşmesine sebep olabilirsiniz. Daha sonra deterjanlı (ağartıcı içermeyen bir deterjan) ılık suyla halıdaki şarap lekesinin üzerine bastırmadan ve ovalamadan hafifçe tampon yapınız. Kullandığınız beyaz havluya leke sızacaktır. Bu işlemi havluya artık leke sızmayana kadar tekrarlayınız.

Bu karışımın içine beyaz sirke de ekleyebilirsiniz.

En son aşamada, ılık ve temiz suyla halınızı güzelce durulayın ve son kalan ıslaklığı temiz bir havluyla bastırarak alın.

Geleneksel Yöntemler

Tuz ve Soda: Halınızın leke olmuş bölgesini tamamen tuzlayınız. O şekilde en az 20 – 30 dakika beklemiş olan halınızı, daha sonra elektrik süpürgenizin en güçlü seviyesiyle temizleyiniz. Sonra aynı bölgeye lekenin kalan kısmını tamamen kapatacak kadar soda dökün ve 10 dakika bekledikten sonra temiz bir bez yardımıyla, sodayı lekenin üzerinden alınız.

Traş Kremi: Şarap lekesi dökülen halınıza iyi gelen malzemelerden biri traş kremidir. Lekeli bölgeye traş kremi sürün ve soğuk suya batırdığınız süngerle lekeli bölgeyi silin.

Beyaz şarapla kırmızı şarap lekesini temizleme yöntemi halılarınız için de uygundur. Yapmanız gereken, beyaz şarabı kırmızı şarap lekesinin tam ortasına dökmektir.

Bu arada halınızdan şarap temizleme yöntemleri denerken, ovalamanız gerekirse temiz bir diş fırçası kullanmanızı öneririz. Halı tüylerinin derinliklerine ulaşmadaki etkisi güçlüdür.

Duvarda Şarap Lekesi

Duvarınıza leke bırakmış olan kırmızı şarabın o koyu rengini çıkarmak için öncelikle bir karışım hazırlamanız gerekiyor. Oksijenli su ile bulaşık deterjanını karıştırınız. Ardından duvarınızı iyice siliniz.

Ahşap Zemin ve Eşyalarda Şarap Lekesi

Ahşaptan şarap lekesini çıkarmak, zamanında müdahale edilmezse, zor lekelere dönüşecektir. Bu yüzden lekeyi fark ettiğiniz ilk anda temizliğine başlamalısınız.

Önce dökülmüş şarabı oradan kâğıt havluyla alınız. Bir kovanın içine su ve sirke ekleyerek, ahşap yüzeyi iyice siliniz. Sonra duru suyla yeniden temizleyip, kurulayabilirsiniz.

Ahşaba bulaşan şarap lekesi temizliğinde, yağlı sabunlar (zeytinyağı vb.) da iyi sonuç vermektedir. Sıcak suyun içerisinde erittiğimiz bir miktar sabunu temiz bez yardımıyla ahşaba uygulayınız. Leke çok kurumamışsa, hemen çıkacaktır.

Bitmedi. Ahşaptan şarap lekesi temizlemek için ilginç bir yöntem daha var. Toz sodayı, doğal bir yağla karıştırıp macun kıvamına getiriniz. Ve ardından lekenin üzerine sürünüz. Yaklaşık 30 dakika bekledikten sonra temiz bir bezle kurulayınız.

Kurumuş Şarap Lekesi

Kurumuş ve inatçı görünen şarap lekeleri için yukarıda yazdığımız yöntemler ilk aşamada denenmelidir. Ancak buna rağmen herhangi bir değişiklik yoksa şarap lekesi çıkarmada karbonat ve daha fazla tuzdan yararlanabilirsiniz. Ayrıca maden sodası da bol kullanılabilir. Bu malzemelerin hepsinin derinlere işlemiş şarap lekesini kumaş dokusundan sökme özelliği vardır. Yumuşamaya başlayan lekeyi daha sonra çeşitli boyutlarda fırçalar yardımıyla ovalarsanız, onlardan kurtulmanız hızlı olur.

Tüm çabanıza rağmen şarap lekesinden kurtulamıyorsanız, giysinizi ya da eşyanızı işin uzmanına teslim etmekte fayda var.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın