seftalinin-faydalari

Şeftalinin Faydaları

Yaz aylarının leziz ve sulu meyvesi olan şeftalinin sağlığa birçok faydası vardır. Bu yazımızda vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve diğer birçok içerik bakımından zengin olan şeftalinin faydalarını ve besin değerlerini sizlerle paylaşacağız.

Cilt Sağlığını Destekler

Şeftali cilt sağlığı için gerekli olan A ve C Vitaminleri bakımından zengindir. A Vitamini cilde nem kazandırır ve böylece daha yumuşak ve daha esnek bir cilde sahip olmanıza yardımcı olur. C Vitamini ise cildi serbest radikal hasarına karşı koruyan güçlü bir antioksidandır.

Günde 1 adet büyük boy şeftali yiyerek cildinizin parlaklığını ve mükemmelliğini koruyabilirsiniz.

Kilonuzu Korumanıza Yardımcı Olur

Şeftali yağsızdır ve bir büyük boy şeftali yaklaşık 68 kaloridir. Şeftalinin içerisindeki yüksek miktardaki şeker ise doğaldır ve sağlığa bir zararı olmadığı söylenir. Eğer kilo vermeye çalışıyorsanız zararlı atıştırmalıklar yerine şeftaliyi tercih edebilirsiniz.

Kanseri Önler

Şeftali kanserli hücrelerin büyümesini önlemeye yardımcı olan antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Şeftali özellikle akciğer, kolon ve ağız kanserlerine karşı koruma sağlaması ile bilinmektedir.

Yüksek Kolesterolü Kontrol Eder

Düzenli şeftali tüketmek yüksek kolesterolün ve diyabet ve kalp rahatsızlığına yol açabilecek problemlerin kontrol edilmesine yardımcı olabilir. Şeftali gibi beta-karoten bakımından zengin yiyecekler kan dolaşımındaki kolesterol seviyelerinin düşürülmesinde iyidir.

Görüşü Korur

Beta-karoten göz sağlığından sorumludur ve bu antioksidandan şeftalinin içerisinde iyi miktarda bulunur. Şeftali aynı zamanda A ve C Vitaminleri de içerir. Düzenli şeftali tüketimi vücudunuzdaki kan dolaşımını arttırarak görme sağlığınızı iyileştirebilir.

Beta-karoten aynı zamanda gözlerinizdeki retinaları serbest radikallerin zararına karşı besler ve korur. Bununla birlikte kataraktın ve yaşla ilgili olan sarı nokta hastalığının önlenmesine yardımcı olur.

Kardiyovasküler Sağlığı İyileştirir

Şeftalide bulunun antioksidanlar vücudunuzda zincir reaksiyonlar başlatarak hücrelere zarar veren ya da öldüren serbest radikalleri yok ederek kalbinize fayda sağlar.

Şeftalide yer alan diğer bileşenler de kolesterol seviyelerini düşürerek ve kalbe kan akışını arttırarak kardiyovasküler sağlığı iyileştirir. Düzenli şeftali tüketimi kalp krizi ve felce karşı korunmanıza yardımcı olur.

Toksin Temizleyicidir

Gün içerisinde yediğimiz yiyeceklerden böbreklerimize zarar verebilecek birçok toksin alırız. Şeftali ise toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Şeftali yüksek miktarda lif ve potasyum içerir. Bu sayede böbrekle ilgili rahatsızlıkları azaltır ve ülser riskini düşürür. Bu şeftalinin gizli bir faydasıdır.

Zengin bir Antioksidan ve Lif Kaynağıdır

Bir araştırma göstermiştir ki, şeftali iyi bir antioksidan ve lif kaynağıdır. Antioksidan vücutta anti-inflamatuar olarak çalışır. Diğer yandan, lif de sindirim için faydalıdır. Ayrıca kabızlığı önler.

Hipokalemi ve Şeftali

Şeftali potasyum içerir ve potasyum da düzgün sinir sinyali ve hücresel fonksiyon için gereklidir. Şeftalinin içeriğindeki potasyum ayrıca metabolik süreçlere, elektrolit dengenin muhafaza edilmesine ve kas dokusunun düzenlenmesine yardımcı olur. Vücuttaki potasyum eksikliği ise hipokalemiye neden olabilir. Bu da kas gücünü etkileyebilir ve düzensiz kalp atışına yol açabilir.

Sinir Sistemi ve Şeftali

Şeftalinin içerisindeki magnezyum stres ve anksiyetenin önlenmesine ve sinir sisteminin sakin kalmasına yardımcı olur. Vücuttaki magnezyum eksikliği merkezi sinir sisteminin işleyişini etkileyebilir ve bu da aşırı heyecanlı kaslara ve sinir sinyallerindeki faaliyetin artmasına yol açabilir. Bir araştırmaya göre magnezyum tedavisi depresyon semptomlarının iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

Bağışıklık Sistemi ve Şeftali

Şeftali askorbik asit ve çinko bakımından zengindir. Bu da vücudun normal işleyişine ve sağlıklı bir bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olur.

Sağlıklı Kemikler ve Dişler

Şeftali fosfor içerir ve fosfor da kalsiyum ile birlikte kemiklerin ve dişlerin güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca birçok kemik rahatsızlığının önlenmesine de yardımcı olur. Şeftali gibi fosfor bakımından zengin gıdaların tüketilmesi kemiklerin remineralizasyonunu destekler.

Şeftalinin Diğer Faydaları

  • Saç derisi üzerindeki olumlu etkileri sebebiyle saç dökülmesini azaltır. Ayrıca birçok vitamin ve antioksidan bakımından zengin olan şeftali, saçınızın sağlıklı ve ipeksi olmasını sağlar.
  • Kurtların bağırsaklardan atılmasına yardımcı olabilir.
  • İdrar söktürücü etkisi sayesinde böbreklerin ve sidik torbasının temizlenmesine yardımcı olur.
  • Mide bozulmasını rahatlatabilir.
  • Şeftalinin afrodizyak etkisi olduğu düşünülür.
  • Şeftali çayı Çin’de böbrek temizleyicisi olarak kullanılmaktadır.
  • İçeriğindeki C Vitamini sebebiyle cildiniz için harika bir ürün olan şeftali, cildinizi ölü hücrelerden arındırır. Bir dilim şeftaliyi yüzünüze sürmek ölü deri hücrelerini atarken, şeftalideki enzimler cildinizi besler ve tazeler.
  • Şeftalinin içerisinde yer alan C Vitamini yaşlanma sürecini yavaşlatan ( kırışıklık, ince çizgi, koyu halkalar ve lekeleri azaltan ) güçlü bir antioksidandır. Şeftali sıkça yaşlanma karşıtı yüz maskelerinde kullanılmaktadır. Ciltteki gözenekleri sıkılaştırır ve yorgun bir cildi canlandırır.
  • Birçok vitamin bakımından zengin olan şeftali cildinizi zararlı UV ışınlarına karşı korur.
  • Yüzünüze şeftali suyu sürmek ona doğal bir ışıltı verecektir.
  • Kuru bir cildiniz varsa şeftaliyi ezip bir miktar yoğurtla karıştırdıktan sonra cildinize sürün. Birkaç dakika bekleyin ve ardından ılık suyla durulayın.

Şeftalinin İçerisinde Hangi Vitaminler Vardır?

Şeftali 10 farklı vitamin içerir. Büyük bir şeftali günlük A vitamini ihtiyacınızın %10’unu karşılar, ki bu göz sağlığınız için oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra 11.6 mg C Vitamini içerir. E ve K vitaminlerinden ise daha düşük seviyelerde bulunur. E Vitamini bir antioksidandır, K Vitamini ise vücudunuzun kan pıhtılaşma kabiliyeti için gereklidir. Şeftali aynı zamanda tiamin, riboflavin, B6 Vitamini, niyasin, folat ve pantotenik asit kaynağıdır.

Şeftalinin Besin Değerleri

Bir büyük boy şeftali ( 175 g ) için besin değerleri aşağıdaki gibidir:

Kalori: 68,3 ( Günlük ihtiyacın %3’ü )
Toplam Karbonhidrat: 17,3 g ( Günlük İhtiyacın %6’sı )
Toplam Yağ: 0,4 g ( Günlük İhtiyacın %1’i )
Protein: 1,6 g ( Günlük İhtiyacın %3’ü )
A Vitamini: 570 IU ( Günlük İhtiyacın %11’i )
C Vitamini: 11,6 mg ( Günlük İhtiyacın %19’u )
E Vitamini: 1,3 mg ( Günlük İhtiyacın %6’sı )
K Vitamini: 4,6 mcg ( Günlük İhtiyacın %6’sı )
Riboflavin: 0,1 mg ( Günlük İhtiyacın %3’ü )
Niyasin: 1,4 mg ( Günlük İhtiyacın %7’si )
B6 Vitamini: 0,0 mg ( Günlük İhtiyacın %2’si )
Tiamin: 0,0 mg ( Günlük İhtiyacın %3’ü )
Folat: 7,0 mcg ( Günlük İhtiyacın %2’si )
Pantotenik Asit: 0,3 mg ( Günlük İhtiyacın %3’ü )
Kolin: 10,7 mg
Betain: 0,5 mg
Kalsiyum: 10,5 mg ( Günlük İhtiyacın %1’i )
Demir: 0,4 mg ( Günlük İhtiyacın %2’si )
Magnezyum: 15,7 mg ( Günlük İhtiyacın %4’ü )
Fosfor: 35,0 mg ( Günlük İhtiyacın %4’ü )
Potasyum: 333 mg ( Günlük İhtiyacın %10’u )
Çinko: 0,3 mg ( Günlük İhtiyacın %2’si )
Bakır: 0,1 mg ( Günlük İhtiyacın %6’sı )
Manganez: 0,1 mg ( Günlük İhtiyacın %5’i )
Selenyum: 0,2 mcg
Florür: 7,0 mcg

Şeftali ve Muzlu Smoothie Tarifi

İhtiyacınız olan malzemeler; 1 adet soyulmuş ve dilimlenmiş muz, 1 adet soyulmuş ve dilimlenmiş şeftali, 1 bardak yağsız ya da az yağlı süt.
Tek yapmanız gereken ise muz, şeftali ve sütü blenderdan geçirdikten sonra afiyetle içmek.

Kaynak:

 

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın