Şeker Düşüklüğünün Belirtileri

Şeker Düşüklüğünün Belirtileri

Tıpta hipoglisemi adı verilen şeker düşüklüğü kan şekerinin (glikoz) normal değerlerin altına düştüğü durumlarda ortaya çıkar. Şeker düşüklüğünün belirtileri arasında öğünler arası sık yaşanan açlık hissi, sinirlilik, halsizlik, baş dönmesi, yorgunluk, konuşma güçlüğü, kalp atışında düzensizlik ya da kalp çarpıntısı, düşünce yapısında karışıklık ve sersemlik hali sayılabilir.

Bu belirtilere fiziksel zayıflık, rahatsızlık ve tedirginlik, sinirliliğe bağlı saldırganlık eklenebilir. Şeker düşüklüğünün daha ciddi belirtileri arasında ise çift görme veya bulanık görme, kas ağırları, soluk ten, halüsinasyonlar, hafıza problemleri, konsantrasyonun zayıflaması görülmektedir. Gece terlemeleri oluşabilir ve gece uyandığınızda pijamalarınızın ve yatak örtüsünün ıslandığını fark edebilirsiniz. Şeker düşüklüğünde terleme herhangi bir fiziksel aktivite yapmadığınız veya hava sıcaklığının normal olduğu durumlarda ortaya çıkabilir. Sabah uyanınca yorgun, sinirli ve kafanız karışık olabilir.

Tedavisine başlanmayan şeker düşüklüğü ileri aşamalarda bayılma nöbetlerine, sakarlığa, anormal davranışlara neden olabilir ve bazı kan şekeri nöbetleri ölüme yol açabilir.

Çocuklarda şeker düşüklüğün belirtileri aşağı yukarı yetişkinlerle aynıdır ancak çocukların kendilerini ifade etme yeteneği daha kısıtlı olduğu için aileler belirtileri yakından izlemelidir. Duygu durumda meydana gelen ani değişimler, genel huysuzluk ve huzursuzluk, sebepsiz ağlama atakları, el becerilerinde ve anlama yeteneğinde azalma, sık yorulma gibi belirtiler pediatrik hipoglisemi belirtisi olabilir.

Şeker düşüklüğünün belirtileri aniden ortaya çıkabilir. Fakat etkileri genel olarak hafiftir ve karbonhidrat bakımından zengin gıdalar tüketilerek ortadan kaldırılabilir. Şekerin düşük olması esas diyabet hastaları için endişe verici olabilir. Ancak şeker hastalığı olmayanlarda da şeker düşüklüğü görülebilmektedir.

Tedavi sürecinde şeker hastaları ya da şeker hastalığı bulunmayanlar şeker düzeyini normal değer aralığında tutabilmek için glikoz bakımından zengin gıdalar tüketebilir. Doktorlar öğün miktarlarını küçülterek 3 saat aralıklara bölerek 6 öğüne kadar çıkarmanızı ve düzenli egzersiz yapmanızı tavsiye edebilir. Ağır hipoglisemi vakalarında ise glikoz enjeksiyonu kullanılabilir.

Vücut normal koşullarda enerji için ihtiyaç duyulan glikoz üretimini gerçekleştirir. Enerjinin azalmasına bağlı olarak yaşanabilecek halsizlik, güçsüzlük, yorgunluk ve gün içinde devam eden ruh hali düşük kan şekerine işaret ediyor olabilir. Şekerin düşmesi genel olarak diyabet hastalarında görülmekle birlikte diyabet olmayan kişilerde de ortaya çıkabilir. Ayrıca başka hastalıkların ya da ilaçların bir yan etkisi ya da belirtisi olarak meydana gelebilir. Basit bir kan testi ile şeker seviyenizi ölçtürebilir ve nasıl bir tedavi yoluna gidilebileceği konusunda doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın