Ses Kısılmasına Ne İyi Gelir

Ses Kısılmasına Ne İyi Gelir?

Bağırmak, uzun süre konuşmak ve şarkı söylemek ses kısılmasının başlıca nedenleri arasındadır. Eğer sigara kullanıyorsanız zaten sesiniz %90 sigara nedeniyle kısılmıştır. Ayrıca kış aylarında yaygın olarak görülen grip boğaz ağrısıyla birlikle sesin kısılmasına neden olabilir. Tüm bunlara ek olarak bulunduğunuz ortamın havası kuruysa veya klimada, otobüste, uçakta uzun süre kaldıysanız sesiniz kısılabilir. Nedenini bildiğiniz ses kısılması için aşağıdaki yöntemleri kullanarak ses tellerinizi ve boğazınızı biraz rahatlatabilirsiniz ancak sesinizin neden kısıldığını tam olarak kestiremiyorsanız veya ses kısıklığı 10 günden uzun sürdüyse nedeninin ne olduğunun tespit edilebilmesi için bir doktora gitmenizi öneririm.

Ses Kısılmasına Karşı Evde Yapılabilecekler

Bal: Gripseniz, çok öksürüyorsanız ve bu nedenle sesiniz kısıldıysa en eski yöntemlerden biri olan bal ve limon karışımı kullanabilirsiniz. Bunun işin 2 yemek kaşığı balı yarım limonun suyuyla iyice karıştın ve 2-3 saatte bir 1 çay kaşığı bu karışımdan yiyin. Ama öyle hemen yutmayın, balın ağzınızda iyice dağılmasını bekleyin. Bal boğazı yumuşatırken limon antiseptik etkisiyle bakterileri temizler.

Zencefil Çayı: Aslında pek çok bitki çayı ses kısılmasına iyi gelir ancak zencefil çayı çabuk etki göstermesi nedeniyle bu çaylar arasında bir adım öne çıkıyor. 1 büyük kupa zencefil çayı hazırlamak için 4-5 ince dilim taze zencefil yeterli olacaktır. Suyu kaynatın, içine kabuğunu soyduktan sonra dilimlediğiniz zencefilleri atın ve 10-15 dakika kadar daha kaynatın. Daha sonra ocaktan alın, zencefilleri süzün ve 10 dakika kadar soğumasını bekleyin. Çayınıza limon ve bal ekleyebilirsiniz. Evde zencefil yoksa papatya çayı, okaliptüs çayı veya kekik çayı da kullanabilirsiniz.

Tuzlu Suyla Gargara: Tuzlu suyla gargara boğaz tahrişini alır ve sesinizi açar. 1 büyük bardak ılık suya 1 çay kaşığı tuz attıktan sonra iyice karıştırın ve bu suyla gargara yapın. Gün içinde aralıklarla 2-3 kez tekrar edebilirsiniz. Gereğinden fazla tuz kullanmayın çünkü bu sefer fazla tuz boğazınızı tahriş edebilir.

Su: Hasta olun olmayın ses kısıklığının daha kısa sürede iyileşmesini istiyorsanız gün boyu bol bol su içmelisiniz. Su gırtlağın nemli kalmasını sağlar ve öksürük gibi ses kısılmasını tetikleyen hastalık belirtilerine karşı sizi korur. Çok soğuk veya çok sıcak su içmeyin.

Yağlar: Anti bakteriyel özelliği bulunan yağlar bakteri nedeniyle oluşan ses kısıklığı ve boğaz ağrısı tedavisinde kullanılabilir. Bunun için en etkili yağlar lavanta ve papatya yağıdır. Yarım tencere suyu kaynattıktan sonra içine bir kaç damla papatya, bir kaç damla lavanta yağı ekledikten sonra buharı soluyun. Buharın daha etkili olması için başınızın üzerine havlu serebilirsiniz.

Zerdeçal: Zerdeçalı bakteriyel ve viral enfeksiyonlara bağlı olarak görülen ses kısıklığı için kullanabilirsiniz. 1 çay kaşığı toz zerdeçalı 1 bardak sıcak sütle karıştırarak ses kısıklığı geçene kadar günde 2 defa için.

Buhar: Sesiniz kısıksa evde almanız gereken ilk önlem havayı nemlendirmek olmalı. Özellikle kaloriferlerin, ısıtıcıların çalıştığı kış aylarında evin havası iyice kurur ve bu kuruluk boğazının tahriş olmasına yol açar. Beyaz eşya ve elektronik ürün satan mağazalarda bulabileceğiniz ev kullanımı için üretilen buhar cihazlarını kullanabilirsiniz. Bütçe ayırmak istemiyorsanız çorba kaselerine yarım su doldurup evin çeşitli noktalarına, kalorifer peteklerine veya ısıtıcılara yakın yerlere koyabilirsiniz. Aynı önlemi yatak odanızda da alın.

Soğan: Eğer soğanla ilgili bir sorununuz yoksa ses kısıklığı için öncelikle bu tarifi denemenizi öneririm. 3 adet soğanı kalın dilimler halinde kesip yarım tencere suda ağır ateşte 45 dakika kaynatın. Soğanları süzdükten sonra bu suyu büyük bir bardağa alın ve içine 1 yemek kaşığı bal ve yarım limonun suyunu ekleyerek iyice karıştırın. Daha sonra bu karışımı 1-2 saate yayarak yudum yudum için.

Sirkeli Su: Sirkeli su özellikle soğuk algınlığı nedeniyle meydana gelen ses kısıklığı için etkili bir çözüm olarak kullanılabilir. 1 bardak ılık suya 2-3 çay kaşığı sirke ekleyip iyice karıştırdıktan sonra bu suyu içebilir veya içmek istemiyorsanız gargara suyu olarak kullanabilirsiniz.

Sarımsak: Sarımsak bakteri nedeniyle oluşan enfeksiyona bağlı olarak kısılan ses için iyi bir doğal çözüm ama sarımsak kokusuna biraz katlanmanız gerekiyor. Antibiyotik etkisi bulunan sarımsak bakteri temizler ve ses kısıklığının daha kısa sürede geçmesine yardımcı olur. Bunun için 1-2 diş sarımsağı çiğnemeniz yeterli. Sarımsak yemek istemiyorsanız iyice çiğnedikten sonra posasını atabilirsiniz.

Ses Kısıklığı İçin Diğer Önlemler

  • Sigara kullanıyorsanız sesiniz iyileşene kadar içmemeye çalışın.
  • Çay, kahve, kola gibi kafeinli içecekler vücudu susuz bıraktığı için bu tip içecekleri içmeyin. Ayrıca alkollü içecekler ses kısıklığının iyileşme süresini uzatır.
  • Soğuk hava, toz, kirli hava, sigara dumanı bulunan ortamlarda uzun süre kalmayın.
  • Sesinizi mümkün olduğunca dinlendirmeye çalışın.
  • Yutması kolay yumuşak gıdalar tüketin.
  • Ağızdan nefes almak ağzı ve gırtlağı kurutacağı için burnunuzdan nefes almaya çalışın.
  • Ağzınız kuruduğu anda bir bardak su için.
  • Fısıldayarak konuşmaya çalışmayın. Fısıldamak ses tellerini normal konuşmaktan daha çok zorlar. Fısıldamaya çalışmak yerine kısık sesle konuşun. İkisi birbirinden farklı şeylerdir.
  • Boğazınızı temizlemek için kendinizi zorlamayın.
  • Portakal, greyfurt, çilek gibi asitli meyveleri sesiniz iyileşene kadar bir süre tüketmeyin veya suyla incelterek için.

Ne Zaman Doktora Gitmeli?

  • Ses kısıklığı ağrıyla birlikte görülüyorsa
  • 10 günü aşkın süredir devam ediyorsa
  • Nefes alma zorluğu yaşıyorsanız
  • Sesin perdesinde belirgin bir değişim varsa
  • Öksürükle birlikte kan geliyorsa doktora görünmelisiniz.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın