shaggy-hali-temizligi

Shaggy Halı Nasıl Temizlenir?

Evlerde konforlu ve sıcak hava yaratan shaggy halı, temizliği en zor olan halı türüdür. Üstelik halının yapısını bozmadan temizlemek, ayrıca özen ister. Sizlere shaggy halı temizliğinde yardımcı olacak bazı yöntemleri yazdık.

Evin içinde bol tüylü, yumuşacık halılar görmek hepimizin hoşuna gider. Özellikle çocuklu evlerde, shaggy halı kullanımı oldukça yaygındır. Ancak, uzun tüyleri sebebiyle toz, kir ve saçları fazlaca topladığından, iyi temizlenmezse; sağlığımız için tehlikeli olabilmektedir.

Shaggy Halının Özellikleri

Shaggy halılar, normalde kullandığımız halı çeşitlerinden daha farklıdır. El dokuma yöntemiyle dokunarak, uzun ipliklerle üretilmiş, posta benzer görünümüyle bildiğimiz halılara shaggy halı denmektedir. Shaggy, kelimesi İngilizce’de ‘uzun ve kabarık tüyler’ anlamına gelmektedir. Shaggy halı yapısı itibariyle, ismini bu kelimeden almıştır. Tercihe göre her boyutta ve şekilde üretimi yapılabilmektedir. Shaggy halıların hav (tüy) uzunluğu çoğunlukla 3 ve 6 santimetre arasında değişmektedir. Shaggy’nin tüyleri diğer halılara kıyasla kalındır. Düz olarak üretilen tüylerin bükümlü formu da bulunmaktadır. Halıya dokunurken oldukça yumuşak bir yüzeyinin olabilmesi, kullanılan elyafın kalitesiyle ilgilidir. Shaggy halı kullanımı, evlerde direk üzerine oturarak olduğu gibi mobilya altlarında konforlu görünüm açısından da değerlendirilebilmektedir.

Shaggy Halının Temizliği Neden Zor?

Shaggy halının tüyleri sebebiyle, temizlenmesi zahmetli ve zor olabilmektedir. Yaşam alanlarımızda en çok kirlenen eşyaların halılar olduğunu düşünürsek, shaggy’nin düzenli aralıklarla temizliği oldukça önemlidir. Genelde toplanan kirler, tüylerin diplerine kadar girer ve yerleşirler. Dikkat edilmezse, bu kirleri orada fark etmek hem zordur; hem de fark edilse bile halının dip aralarına ulaşmak oldukça zahmetlidir.

Shaggy Halıların Temizliği

Her halı cinsinin kendine göre temizlik kuralları ve yöntemleri vardır. Öncelikle evinizde kullandığınız halının cinsini iyi tespit etmelisiniz.

Shaggy halı temizliği zordur diye üzülmeyin. Profesyonel halı temizleyicilerine götürmeden de halınızı kendiniz temizleyebilirsiniz.

-Adım Adım Shaggy Halı Temizliği-

Birinci Yöntem: Güneşte Bekletmek

Öncelikle halınızı evden dışarıya; balkona, terasa ya da bahçeye çıkarınız. Bir parmaklığa ya da tezgâha serin. Bir süpürge ya da temizlik fırçasının sopasıyla halınızı patpatlayınız. Halıdaki tüylerin arasına yerleşmiş olan kirleri, kırıntıları ve tozları derinlemesine çıkarabilmek için ne kadar sert vurursanız, o kadar iyidir. Yeterince temizledikten sonra halıyı birkaç saat güneşin altında bırakınız. Bunun için günün en çok güneş alan saatlerini seçmenizde fayda var. Güneş ışığı halıdaki bakterilerin yok olmasına yardımcı olacaktır. Güneşte kurutarak temizleme yöntemi çok eski çağlardan beri kullanılmaktadır.

İkinci Yöntem: Çırpmak

Shaggy halıyı temizlemenin en yaygın yöntemlerinden biri de halıyı çırpmaktır. Halı, kuvvetlice çırpıldıktan ve üzerindeki kirlerden arındıktan sonra, orta yumuşaklıkta bir fırçayla üzeri yeniden temizlenir. Burada önemli olan çırpma işleminin sert bir şekilde yapılması ve tüylerin arasına yerleşen kirlerin çıkarılmasıdır. Fırça geriye kalan ayrıntıları toparlamakta işe yarayacaktır. Evinizde gırgır varsa, fırça yerine gırgır da kullanabilirsiniz.

Üçüncü Yöntem: Mop Kullanımı

Shaggy halı temizliğinde çok kullanılmayan ancak oldukça etkili olan bir diğer yöntem ise mop kullanmaktır. Temiz, az kullanılmış ve çok nemli olmayan bir mopla halının üzerine yerleşen tozlar ve kirleri toplayabilirsiniz. Siz, mopu halının üzerinde gezdirdikçe, ne kadar çok kir topladığını göreceksiniz. Hatta evinizde sadece bu iş için kullandığınız bir mop bulundurabilirsiniz. Eğer halınızın tüyleri hassas ise fazla bastırmadan ve hiçbir deterjan kullanmadan bu işlemi yapınız. Ancak halının yapısına bir zarar vermeyecekse, mopla kirleri topladıktan sonra bir de arap sabunu ile (bir bez yardımıyla) silebilirsiniz. Ardından halınızı durulamayı unutmayınız.

Dördüncü Yöntem: Elektrik Süpürgesi

Shaggy halınızın genel temizliğini haftalık olarak yapmanızı tavsiye ederiz. Eğer evinizde evcil hayvan ya da çocuklarınız varsa, günlük şekilde yapılması daha iyi olacaktır. Elektrik süpürgesi de bu konuda tam anlamıyla hayat kurtarıcıdır. Elektrik süpürgenizi en yüksek seviyesine getirin ve süpürgenin yuvarlak başlığıyla halınızın diplerine kadar ulaştırarak temizleyin. Shaggy halınızı düzenli olarak süpürgeyle çekerseniz, kirler kalıcı olarak yerleşmeye fırsat bulamaz ve temizliği daha kolay olur.

Beşinci Yöntem: Karbonat

Eğer shaggy halınızı bakterilerden arındırmak, daha hijyenik bir temizlikten geçirmek istiyorsanız karbonattan yararlanabilirsiniz. Halınızın üzerine, bir miktar karbonat serpiştirin. Her yere eşit seviyede yayılmasına özen gösteriniz. Mümkünse geceden serpiştirirseniz, daha etkili olacaktır. Daha sonra elektrik süpürgesiyle shaggy halınızı temizleyebilirsiniz.

Shaggy Halı Temizliğinde Genel Kurallar

  • Shaggy halınızı –özellikle ufak ebatta olanları- daha iyi temizleme düşüncesiyle, asla çamaşır makinesine atmayınız. Çamaşır makinesi, shaggy halının yapısını ve tüylerini yıpratır, görüntüsünü bozar. Halının; hem çok kaliteli temizlenmediği gibi, bir de şekli bozulabilmektedir.
  • Halıyı sabunla ovarak temizlediğiniz zaman, uzun süre nemli ya da ıslak kalmamasına özen göstermelisiniz. Aksi halde shaggy halılarının tüyleri olumsuz etkilenecektir.
  • Shaggy halınızı temizlerken, tüylerin yıpranmaması ve yolunmaması için sert fırça kullanılmamalıdır. Halı fırçası yerine otomobil yıkama fırçası tercih edilirse, daha iyi sonuç verecektir.
  • Halınız lekelendiğinde, kimyasal içeriği olan deterjanlar kullanırsanız geri dönüşü zor hasarlar bırakabilirsiniz. Lekeler söz konusu olduğunda kullanacağınız ürünleri titiz seçmelisiniz. Kimyasal içerikli deterjanlar kullanmanız gerekirse de, halınızın üzerinde test etmeyi ve işlem sonunda iyice durulamayı unutmayınız.

Lekelere Hangi Yöntemler Uygulanmalı?

Shaggy halının genel temizliğinin yanı sıra; evde gerçekleşen ufak kazalar sebebiyle anide leke olursa, ne yapmalısınız?

Öncelikle lekeyi ‘daha sonra temizlemek’ üzere, kendi haline bırakmamalısınız. Lekeye anında müdahale önemlidir. Ayrıca her lekenin yöntemi farklıdır. Bazı örneklerden bahsedelim.

Kahve: Shaggy halınıza kahve dökülürse, beyaz ispirto ve suya çok az miktarda amonyak karıştırarak silebilirsiniz. Silerken yumuşak hareketlerle tampon yapmalısınız.

Küf: Küflenmiş shaggy halınızın tüylerine amonyaklı su ile tampon yapınız.

Şekerli Gıdalar: Halınızı ılık suyla ıslatılmış bezle siliniz. Eğer hala leke kalmışsa, tiner kullanınız.

Çiş ya da Kaka: Çocuklu evlerde olabilecek kaza türlerinden biri de budur. İlk iş, halıdaki kirin fazlalığını bir kâğıt havlu yardımıyla alınız. Bir miktar suyun içine sirke damlatarak, leke olan bölgeyi siliniz. Ardından halı deterjanı ile de sildikten sonra durulayınız.

Çamur: Önce fazlalığını alınız. Ve kuruması için bekleyiniz. Daha sonra elektrik süpürgesi ile kalan tüm çamur kalıntılarını çekiniz. Ardından halı deterjanı ile siliniz.

Alkol: Deterjanla iyice sildikten sonra, beyaz ispirto ile yeniden lekenin üzerinden geçiniz.

Sakız: Önce sakızın fazlasını keskin bir aletle kazıyınız. Daha sonra buzla, sakızın kalıntılarını çıkarabilirsiniz.

Shaggy Halının Uzun Yıllarca Kullanımı

Shaggy halıları çırpmak, silkelemek, günlük olarak elektrik süpürgesiyle çekmek genel temizlik açısından oldukça faydalı olacaktır. Ancak halının uzun yıllar kullanımı ile diplerde biriken tozlar, temizlenmesi iyice zor hale gelebilir. Bu aşamada yukarıda belirttiğimiz gibi fırça yardımıyla daha derinlemesine bir temizlik sağlayabilirsiniz. Fakat yine de süreç içerisinde bu yöntemlerin hepsi etkisini yitirebilir. Böyle bir durumda kalırsanız, halınızı bu işi profesyonel olarak yapan temizlik firmalarına teslim etmelisiniz. Onlar kısa süre içerisinde shaggy halınızı kaliteli bir şekilde temizler ve size geri teslim eder. Unutmayınız ki shaggy halının temizliği diğer halılardan çok daha zordur. Ailenizin sağlığını düşünmeli, uzun yıllar boyunca kullandığınız halınızın temizliği için tüm hijenik önlemleri almalısınız.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın