Şiddetli Baş Dönmesi

Şiddetli Baş Dönmesi

Baş dönmesi sersemlik hissi, bayılma hissini de kapsayan genel bir terimdir. Baş dönmesi çoğunlukla vücudun dengesini sağlayan iç kulakta sıvı birikmesi, iltihaplanmalar nedeniyle görülür. Ancak Meniere hastalığı gibi bu bölgeyi etkisi altına alan bazı hastalıklar denge kaybına ve baş dönmesine yol açabilir. Yakın zamanda soğuk algınlığı geçirdiyseniz (ya da geçirmeye devam ediyorsanız) bu üst solunum yolarını tıkayarak kulakta basınca neden olabilir ve baş dönmesi yaşayabilirsiniz.

Şiddetli baş dönmesi eğer 1-2 defaya mahsus meydana geldiyse bu kan basıncının ani olarak düşmesi ya da çok üst seviyelere çıkması nedeniyle olmuş olabilir. Ancak her gün veya gün aşırı belirli aralıklarla şiddetli baş dönmesi yaşıyorsanız bir doktora muayene olmanız sizin için en doğru seçim olacaktır.

Meniere Hastalığı: Kulağın içinde bulunan sıvı dolu küçük labirent tüm vücudun dengesini sağlar. Buradaki sıvının artması, basıncın çoğalması, iltihaplanmalar sinir reseptörlerinin beyne başın ve vücudun pozisyonu hakkında yanlış bilgiler göndererek vücut dengesini bozar. İç kulağı etkileyen ve sıvı birikimini arttıran Meniere hastalığının ilk belirtisi şiddetli baş dönmesidir. Bunu mide bulantısı, aşırı terleme, kulağın çınlaması, kulakta basınç hissetme ve kusma gibi diğer belirtiler takip eder.

Tedavisi ise ilk olarak kulakta biriken sıvının azaltılmasını hedefler. Vücudun su tutmasını azaltmak için düşük sodyumlu bir diyet programı uygulamaya konabilir ve takviye olarak hastaya idrar söktürücü ilaçlar verilebilir. İleri vakalarda duyma kaybı arttırsa cerrahi müdahale yoluna gidilebilir.

Pozisyonel Vertigo: Pozisyonel Vertigo’nun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte kafa travması ve iç kulak hastalıklarının bir sonucu olarak meydana geldiği hakkında görüşler bulunmaktadır. Pozisyonel vertig’nun diğer belirtileri arasında denge kaybı, bulanık görme, bulantı ve kusma yer alır. Tedavisinde “kanalit konumlandırılması” denilen bir yöntem kullanılır. Bu işlem sırasında, bir doktor baş dönmesine neden olabilecek bir dizi manevra ile hastanın başını hareket ettirir ve kulak içi parçacıklarının yeniden konumlandırılması yapılır. Tedavi başarılı olmazsa kulak içinde baş dönmesine yol açan bölgeye cerrahi müdahale gerekebilir.

Akustik Nöroma: Kulakları beyne bağlayan sinir üzerinde oluşan tümörler şiddetli baş dönmesi olarak kendini gösterebilir. Akustik nöroma adı verilen oldukça yavaş gelişen bu iyi huylu tümörler vücudun diğer bölgelerine yayılmaz ancak bulunduğu sinire oldukça fazla zarar verebilir. Nadir görülen bir genetik bozukluk sonucu ortaya çıkan akustik nöroma tedavisinde kalıcı işitme bozukluğuna yol açabileceği için ameliyat seçeneği en son yöntem olarak düşünülür. Tümörün büyümesini yavaşlatmak için stereotaktik radyocerrahi ve radyasyon tedavisi kullanılabilir.

Yukarıda saydığımız hastalıklar tüm şiddetli baş dönmesi vakalarının yaklaşık %5’ini oluşturmaktadır. Ancak bunlarda ihtimal dahilinde olduğu için baş dönmesinin nedeni bir uzman tarafından teşhis edilmelidir.

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın