Şiddetli Boyun Ağrısı Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Şiddetli Boyun Ağrısı Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Boyun ağrısı oldukça sık görülen bir durumdur ve yetişkinlerin hemen hepsi hayatlarının bir döneminde boyun ağrısı sorunu yaşamaktadır. Boyun ağrısı sadece boyunda yaşanan sorunlar neticesinde ortaya çıkmakla birlikte bazı durumlarda kas ve iskelet ile ilgili diğer sorunların sonucu olarak ortaya çıkar. İnsanlar boyun tutulması gibi geçici boyun ağrılarını boynun tek bir tarafında yaşarken bazı boyun ağrıları başa, omuzlara veya kollara yayılabilmektedir. Boyun ağrısı hafifse genellikle bir iki baş hareketi yapılarak göz ardı edilir ancak şiddetli boyun ağrıları hayatınızı cehenneme çevirebilir. Şiddetli boyun ağrısı en kısa sürede tedavisine başlanması gereken önemli bir durumdur. Bu yazıda şiddetli boyun ağrısı nedenleri ve tedavi yöntemleri ile ilgili bazı bilgiler bulabilirsiniz.

Şiddetli Boyun Ağrısı Nedenleri

Eğer aniden şiddetli bir boyun ağrısı yaşamaya başladıysanız bu tip boyun ağrıları genellikle incinme ya da yaralanma sonucunda oluşmaktadır. Ancak boyun ağrılarını uzun bir zamandır yaşıyorsanız ve ağrı gün geçtikçe şiddetini arttırıyorsa bunun altında ciddi bir sağlık sorunu yatıyor olabilir.

Travma Yaratan Yaralanmalar: Özellikle araba kazalarında sıkça görülen kafanın çok hızlı bir şekilde aniden öne ve arkaya savrulması boyunda bulunan disklerde ve boyun kaslarında zedelenmelere yol açmaktadır. Bu zedelenmeler neticesinde uzun dönemli şiddetli boyun ağrısı çekmemek için bir fizik tedavi uzmanından yardım alabilirsiniz. Bu durum sadece araba kazalarında değil bisikletten düşme, dövüş sporları gibi aktiviteler sırasında da olabilmektedir. Ayrıca uzun saatler boyu basa maşında yanlış pozisyonda oturmanızda bu tip incinmelere neden olabilmektedir.

Kas Zorlanması: Günlük hayatımızda boyunuzu ne kadar çok kullandığımızın farkında bile değiliz. Bu kadar çok kullanılan kaslar zaman içinde yorulabilir. Yüzme sporu ile uğraşanlar genellikle bu tip boyun ağrıları yaşarlar. Kasların fazla kullanılmasına bağlı şiddetli boyun ağrılarını azaltmak için boyun egzersizleri tavsiye edilir. Yine bilgisayar başında çalışanlar içinde bu tip kaslara bağlı şiddetli boyun ağrıları sık rastlanan bir durumdur.

Basınca Maruz Kalan Sinirler: Boyundaki diskler ya da kemik çıkıntıları nedeniyle basınca maruz kalan sinirler şiddetli boyun ağrısına neden olabilmektedir. Bu tip ağrılar genellikle sadece boyun bölgesiyle sınırlı kalmaz omuz ve kollara yayılır. Kemiklerdeki çıkıntılar romatizmaya bağlı kemik dejenerasyonları disk kayması ise uzun yıllar yanlış duruştan ya da kaza neticesinde olabilir.

Menenjit: Beyin zarının iltihaplanması olan menenjit hastalığı yüksek ateşle birlikte boyunda şiddetli ağrılara yol açabilir. Bu genellikle çocuklarda yaşanan şiddetli boyun ağrısının ana nedenidir.

Şiddetli Boyun Ağrısının Diğer Nedenleri: Boyun kireçlenmesi, kemiğe yakın bölgelerde oluşan kireçlenme ve romatizma boyun ağrısına neden olabilir. Ayrıca boyun ağrısı tiroit bezlerinde yaşanan başka bir sağlık sorunu sonucunda ortaya çıkabilir.

Şiddetli Boyun Ağrısı Tedavisi

Şiddetli boyun ağrılarından şikayetçiyseniz bu sorunu evinizde kendi yöntemlerinizle çözmeye çalışmadan kısa sürede bir doktora görünmelisiniz. Doktor fiziksel kontrolden sonra röntgen ve diğer görüntüleme yöntemleri ile boyun bölgenizi inceler. Tam teşhis boyun ağrısı tedavisinde çok önemlidir.

Boyun ağrısını hafifletmek için bazı kremler, sıcak ya da soğuk kompres, ağrı kesici gibi yöntemlerden doktor tavsiyesi ile yardım alınabilir. Eğer sinir üzerinde oluşan baskı sonucu ağrılar yaşanıyorsa kortizon iğnesi ile sinir kökleri rahatlatılabilir.

Fiziksel tedavi ve boynunuzun biraz rahatlamasını sağlayacak boyunluklar bir süre kullanılabilir. Fizik tedavi ile boyun kasları esnetilip güçlendirilerek boyun hareket kabiliyeti geliştirilir.

Menenjit nedeniyle oluşan boyun ağrıları için antibiyotik tedavisine başlanabilir. Eğer tiroit nedeniyle boyun ağrısı yaşanıyorsa tiroit seviyelerini düzenleyici ilaçlar kullanılır.

Kanser genellikle şiddetli boyun ağrısının belirtisi olarak gösterilmemektedir. Ancak bir süredir şiddetli boyun ağrıları yaşıyorsanız doğru teşhisin konulabilmesi için mutlaka bir doktora gitmelisiniz.

Bu yazı hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

,

Şiddetli Boyun Ağrısı Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri İçin 2 Yorum Yapılmış

  1. Semiha 02 Mayıs 2013 #

    Merhaba,
    Birkaç aydır boynumda ağrılar iş yoğunluğu nedeniyle artmıştı ancak bu aralar ense kısmında tam ortada ara ara iğne batması gibi ağrılar yaşamaktayım. Bununla birlikte sol omuzun ön kısmından kalbe doğru ağrılarımda oluyor. Sanki bir damar beni rahatsız ediyor gibi. Bu ağrıların birbiriyle bağlantılı olduğunu düşünüyorum. Hangi doktora başvurabileceğim ve ağrılar hakkında bilgi verebilir misiniz? Teşekkürler.

  2. bedriye 02 Kasım 2013 #

    Benim boynumda ağrı var hafif bir şişlik var sağ koluma vuruyor ağrısı.

Bir cevap yazın