Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer?

Siğil, virüsle bulaşan enfeksiyonlar neticesinde oluşur. Her yaştan insanda görülebilir. En çok el, parmak ve tırnak çevresinde, ayak tabanında, diz ve boyun bölgesinde ortaya çıkar. Genital bölgede ve göz kapakları üzerinde de oluşabilir. İnsan temasıyla (el sıkışmayla bile bulaşabilir) ve kişisel eşyaların ortak kullanımıyla (tıraş bıçağı, terlik, havlu…) bulaşan siğiller bir süre kuluçka döneminde kaldıktan sonra deri yüzeyinde gözle görülebilecek kadar büyürler. Kuluçka dönemi aylarca sürebilir, bu nedenle nereden bulaştığını belirlemek oldukça zordur.

Siğil tedavisi için aralarında profesyonel tedavi seçeneklerinin de yer aldığı pek çok alternatif bulunuyor. Bir cilt doktoruna veya dermatoloğa görünerek tedavi alternatifleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Siğil tedavisinde en çok kullanılan yöntemler oldukça kolay ve ağrısız olarak uygulanabilen lazer tedavisi, buz tedavisi ve yakarak tedavidir. Doktorunuz küçük siğiller için salisilik asit içeren krem kullanmanızı önerebilir. Diğer yöntemlerle tedavi edilemeyecek kadar büyük siğiller için cerrahi müdahale seçeneği kullanılabilir.

Siğil Nasıl Geçer? (Evde Tedavi Yöntemleri)

Siğilin evde tedavisi ile ilgili birçok yöntem duymuş olabilirsiniz ancak maalesef bu yöntemlerin pek çoğu işe yaramaz. Aşağıda siğili geçirmek için en sık kullanılan yöntemler hakkında bazı bilgiler bulabilirsiniz ancak bu yöntemlerin bazı kişilerde işe yaramayabileceğini lütfen unutmayın. Eğer siğiller yayılıyorsa ve sık aralıklarla görülüyorsa en güvenli tedavi yöntemi bir cilt doktoruna gitmeniz olacaktır.

C Vitamini Tableti: Yüksek oranda asit içeren C vitamini siğile neden olan virüsle savaşırken siğilin kendi kendine düşmesine yardımcı olabilir. Bu yöntemi denemek istiyorsanız 1 adet C vitamini tabletini kırıp 5-6 damla suyla yoğun bir merhem kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Daha sonra siğilin üzerine sürün ve yara bandı yapıştırın. 3 gün beklettikten sonra yara bandını çıkarabilirsiniz.

Selobant: Sadece siğilin üzerimi kapatacak kadar küçük bir selobant parçasını siğilin üzerine yapıştırın. 6 gün bekledikten sonra selobandı çıkarın ve siğilin bulunduğu bölgeyi 20-30 dakika ılık suda tutun. İyice yumuşayan siğili ponza taşıyla temizleyebilirsiniz. Cildinize zarar vermemek için ponza taşını fazla bastırmayın. Bu yöntem için en çok önerilen bant arkası gümüş rengi olan ve ışık geçirmeyen bantlar.

E Vitamini Kapsülü: E vitamini kapsülünü kırın ve içinde çıkan sıvıyı siğil üzerine sürüp pamuklu bir bandajla sarın. Gece hava alması için bandajı çıkarın ve sabah tekrar E vitamini sürüp bandajla sarın. Bunu 3 gün boyunca tekrarlayın.

Çay Ağacı Yağı: Kulak pamuğuna damlattığınız çay ağacı yağını siğil üzerine sürün ve yara bandıyla kapayın. Bunun her gün tekrarlayarak 3 hafta kadar uygulayın.

Hint Yağı: Siğil yumuşayana kadar günde 2-3 kez kulak pamuğuna damlattığınız Hint yağını siğil üzerine sürün.

Aspirin: 2-3 tablet aspirini iyice ezin ve 3-4 damla su ekleyerek siğil üzerine sürülebilecek kıvama getirin. Siğile sürdükten sonra yara bandı yapıştırın ve 1 gece bekletin. Salisilik asit içeren aspirin siğilin kısa sürede geçmesine yardımcı olabilir.

Limon Kabuğu: Siğili geçirmek için evde uygulanan yöntemlerden bir diğeri rendelenmiş limon kabuğunu siğil üzerine koyup yara bandı yapıştırmaktır. Limon kabuklarını her gün tazeleyerek siğil yumuşayıncaya kadar bu yöntemi deneyebilirsiniz. Aynı uygulamayı taze fesleğenle de yapabilirsiniz.

Sarımsak Kapsülü: 2 hafta boyunca günde 2 adet sarımsak kapsülü almak siğil tedavisi için öneriliyor ama etkisi konusunda kesin bir bilgi yok.

Havuç: Havucu çok ince rendeleyin ve siğile sürülebilecek kıvama gelinceye kadar 3-4 damla zeytinyağıyla karıştırın. Karışımı her gün 2 kez 30’ar dakika olarak siğil üzerine sürün ve bekletin. Bu formülün işe yaraması için en az 3 hafta boyunca her gün tekrarlamanız gerekiyor.

Muz Kabuğu: Muz kabuğundan küçük bir parçayı keserek kabuğun içi siğile gelecek şekilde yerleştirin ve yara bandı yapıştırın. Muz kabuğunda bol miktarda bulunan potasyum siğili geçirinceye kadar bu uygulamayı tekrar edin.

Sirke: Küçük bir parça pamuğa (siğili kapatacak boyutta) sirke damlayın ve siğilin üzerine koyup yara bandı ile kapatın. Siğilin görünümü hafifleyinceye kadar pamuğu her gün tazeleyerek 1 hafta boyunca yapın.

Bunları Yapmayın!

Siğile elinizi veya tırnaklarınızı değdirmeyin. Bulaşıcı olduğunu ve temas ettiğiniz diğer insanlara çok kolay bulaşabileceğini unutmayın.

Siğili kuru tutmaya çalışın. Nemli ortamlarda bulunan siğiller vücudun diğer bölgelerine ve diğer insanlara daha kolay yayılmaktadır.

Havuz kenarlılarında, spor salonu duşlarında çıplak ayak dolaşmayın. Bu tip yerler siğilin en çok bulaştığı alanlardır.

Ne tür bir siğil olduğunu öğrenin. Siğiller el, parmak ve tırnak çevresindeki deride görülen “yaygın siğiller”, ayak tabanında görülen ve daha çok içe doğru gömülü olan “ayak tabanı siğilleri”, diz, boyun ve bilek gölgesinde görülen “düz siğiller”, göz kapağı ve dudaklarda görülen “ipliksi siğiller” ve genital organlarda çıkan “genital siğiller” olarak 5’e ayrılmaktadır. Ancak siğil bu sayılan bölgeler dışında vücudun herhangi bir noktasında çıkabilir.

Tıraş bıçağı, havlu, terlik, ayakkabı, çorap gibi kişisel eşyalarınızı kimseyle paylaşmayın.

Siğil olduğundan emin olmadığınız cilt yüzeyindeki oluşumları kesinlikle kendi kendinize tedavi etmeye çalışmayın.

Siğil İçin Profesyonel Tedavi Yöntemleri

Salisilik Asit: Salisilik asit içeren solüsyon ve jeller genellikle çocuklarda görülen “yaygın siğillerin” tedavisinde kullanılmaktadır. Bu solüsyon, jel veya kremleri kullanması çok kolaydır ancak etkisini göstermesi 2-3 hafta sürebilir.

Dondurma: Kryoterapi (siğili dondurarak temizleme) yöntemi daha çok büyük çocuklar ve yetişkinlerde kullanılmaktadır. Sıvı nitrojen kullanılan dondurma yönteminde bölgede iz kalma riski az da olsa vardır.

Yakma: Elektro koter adı verilen yöntemle siğilin yakılmasıdır. Geniş bölgelere yayılmış siğillerin yakılması sırasında lokal anestezi uygulanabilir.

Enjeksiyon: Bleomisin adlı maddenin siğil içine enjekte edilmesiyle uygulanan tedavi yöntemidir. Ancak diğer yöntemlere göre daha ağrılı bir tedavi şeklidir.

Kaynaklar

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

, ,

Siğil Nasıl Geçer? İçin 3 Yorum Yapılmış

  1. melek 08 Şubat 2016 #

    Doktor 5-6 kez parmağımdaki siğili dondurdu ama tekrar nüksetti. 17 yaşındayım psikolojik olarak etkileniyorum, acaba başka bir işlem yapılamaz mı?

    • Meryem 20 Mart 2016 #

      Sumak, limon ve sirkeyi suyla karıştırıp 8 gün beklettikten sonra siğilin üzerine her gün sürün tüm elinzde de kullanabilirsiniz. Denenmiştir.

  2. Ethem mutlu 05 Temmuz 2016 #

    Portakalın kabuğunda yüksek miktarda asit vardır.
    Bir hafta on gün kadar günde iki defa siğilin üzerine sürün,(mevsiminde aralık-ocak aylarında en yüksek asit seviyesinin olduğu zaman) siğilin kaybolduğunu göreceksiniz.

Bir cevap yazın