Sinüzite Ne İyi Gelir?

Sinüzite Ne İyi Gelir?

Burun üzerinde, gözlerin arasında, elmacık kemiklerinin bulunduğu bölgede ve alın bölgesinde bulunan sinüsler organizmalar nedeniyle iltihaplanınca şiddetli ağrılara ve sıvı drenajına neden olabilir. Sinüzit ameliyatı düzenli olarak şiddetli ağrı çekenler için kalıcı bir çözüm sunabilirken evde yapabileceğiniz bitki reçeteleri, nefes egzersizleri ile hafif ve orta dereceli sinüzit ağrılarını hafifletebilirsiniz.

Sinüzitin Nedenleri Nelerdir?

Sinüzitin birden fazla nedeni vardır. Bu nedenlerden bazıları alerjiler, grip, bağışıklık sistemi düzgün çalışmayan kişilerde mantarlar ve geniz yapısındaki kusurlardır.

Akut Sinüzit Belirtileri ve Semptomları Nelerdir?

Akut sinüzit semptomları arasında yüzde basınç ve ağrı, koyu ve rengi değişmiş balgam, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, öksürük, koku alamama, bitkinlik, diş ağrısı, kötü ağız kokusu ve ateş sayılabilir. Eğer kişide bu semptomlardan 2 ya da daha fazlası görülüyorsa ve/ ya da koyu, yeşil ya da sarı burun akıntısı varsa bu kişinin akut sinüzit olabileceği düşünülebilir.

Kronik Sinüzit Belirtileri ve Semptomları Nelerdir?

Yüz bölgesinde tıkanıklık ve yoğunluk, burun tıkanıklığı, burun boşluğunda iltihap, ateş, rengi bozulmuş geniz akıntısı, baş ağrısı, kötü ağız kokusu, bitkinlik ve diş ağrısı gibi semptomlar 8 haftadan uzun süredir mevcutsa bu kişinin kronik sinüzit olabileceği düşünülebilir.

Sinüzit Ağrınız Varsa Yapmamanız Gerekenler Nelerdir?

  • Kesinlikle sigara içmeyin.
  • Eğer şehir merkezinde ve trafiğin olduğu bir bölgede yaşıyorsanız evin içindeki hava kalitesine dikkat edin.
  • Süt ürünleri mukus üretimini arttırdığından bu ürünleri daha az tüketin.
  • Sinüzit ağrıları zamanla kötüleşiyorsa mutlaka bir doktora görünün.

Sinüzite Ne İyi Gelir?

Burun bölgesinde ve boğazda sağlıklı mukoza oluşması için yeterli miktarda A vitamini almak gerekmektedir. Bu vitamini yumurta sarısı, yoğurt, yapraklı sebzeler, kabak, havuç, domates gibi besinlerden almanız mümkündür. A vitamini mevcut sinüzite iyi geleceği gibi yayılmasını da engelleyecektir.

C vitamini bakteriyel enfeksiyona karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı gibi sinüzite neden olan hastalıklara karşı sizi daha dirençli yapar. Çinko minerali grip, nezle gibi hastalıklardan daha çabuk kurtulmanızı sağlar.

Acı biberli yemekler yemek sinüslerinizi açabilir. Ancak mide rahatsızlığınız varsa dokunabilir.

Bol sarımsakla hazırlanmış bir çorba tıkanmış burun yollarını açar ve boğazı yumuşatır. Sarımsak antioksidan özelliği ile solunum yolunu etkileyen hastalıklardan daha çabuk kurtulmanızı sağlar.

Zencefil sinüzitin neden olduğu baş ağrısını hafifletir. Zencefili yemeklerle birlikte ya da çay şeklinde tüketebilirsiniz.

Doktorunuzdan iltihabı geçirmek için etkili antibiyotik tavsiyesi alabilirsiniz.

Kaynattığınız suyu bir tencereye koyup, başınıza havlu örttükten sonra eğilip dikkatlice buharı soluyabilirsiniz. Herhangi bir yanma riskine karşı tencere ile aranızda yeterli mesafe olmasına özen göstermeli ve dikkatli olmalısınız.

Burnunuz çok doluysa tuzlu su çekerek açabilirsiniz. Ya da eczanelerden satın alabileceğiniz ” Sinüs Rinse ” adı verilen ürünü kullanabilirsiniz. Bu ürünün amacı burnunuzu temizlemektir. Sinüs Rinse alerjik rinit, sinüzit ya da üst solunum yolu enfeksiyonlarında doktorlar tarafında da önerilmektedir. Ancak yine de doktorunuza danışmalı ve onay vermesi durumunda kullanım talimatlarına dikkat ederek kullanılmalıdır.

Sinüzitten Korunmak ya da Sinüziti Rahatlatmak İçin Neler Yapılmalıdır?

  • Eğer alerjiniz varsa bunu kontrol altında tutmaya çalışın.
  • Sigara dumanı ve burnunuzu tahriş edebilecek diğer kirleticilerden uzak durun.
  • Dengeli beslenin ve düzenli egzersiz yapın.
  • Sinüzit oluşmasında önemli nedenlerden birisi de dişlerdir. Diş köklerinde oluşan iltihap ya da çürükler sinüzite yol açabilir. Bu sebeple diş bakımınıza özen gösterin, düzenli olarak diş muayenesine gidin ve dişlerinizde şiddetli ağrı olması ya da tek taraflı burun akıntısı görülmesi durumunda hemen dişçiye görünün.
  • İfrazatı inceltmesi için bol bol sıvı tüketmeye çalışın.
  • Kuru mekanlardan uzak durun. Evde ya da iş yerinde nemlendirici cihaz kullanmak geniz yolunuzun kurumasını önleyebilir. Bu cihazların temiz olmasına, bakteri ya da küf içermemesine özen gösterin.
  • Burnunuzu temiz tutun ve düzenli olarak yıkayın.
  • Başınızın altına ilave yastık koyun ve başınız yükseltilmiş olarak uyuyun.
  • Burnunuza karşı nazik olun, burnunuzu temizlerken zorlamayın.
  • Tahriş edici maddeler ve toz, sigara dumanı, küf gibi alerjileri tetikleyen maddeler de sinüzite neden olabilir. Hava filtresi kullanmak burnu bu tür maddelere karşı koruyabilir.

Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir?

sinuzit-burun-damlasi

Eğer akut sinüzit varsa doktorunuzun önereceği burun spreyleri, burun damlaları ya da antibiyotikler kullanılabilir. Ancak bu ilaçların nasıl kullanılacağı ve dozları doktor tarafından belirlenmelidir. Kronik sinüzitte ise buhar makinesi, ılık kompres, burun damlaları ve antibiyotikler kullanılabilir. Ancak tıpkı akut sinüzitte olduğu gibi kronik sinüzitte de hangi ürünün ne kadar kullanacağını doktorunuz belirlemelidir. Ayrıca alerjinizin tedavisi için alerji ilaçları, mantarsı sinüs enfeksiyonlarında antifungal ilaçlar da doktorunuzun önerisi dahilinde kullanılabilir.

Sinüzit Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

  • Sinüslerin enfeksiyonuna sinüzit adı verilmektedir.
  • Herkes sinüzite yakalanabilir. Ancak alerjik kişiler, burun yapısındaki bozukluk sebebiyle iyi nefes alamayanlar, sık sık enfeksiyon geçirenler ve sigara içenler daha hassastır.
  • Her sinüzit ve her sinüzit hastasının özellikleri birbirinden farklıdır. Bu sebeple kişiye özel tedavi uygulanmalıdır.
  • Sinüzitin akut ve kronik olmak üzere 2 tipi vardır. Akut sinüzitte ateş, baş ağrısı, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı görülürken; kronik sinüzitte bunlara ek olarak başta bir ağırlık hissi, hastanın konuşmasında ve ses tınısında değişiklik görülebilir. Akut sinüzit 4 haftaya kadar sürerken, kronik sinüzit aylarca sürebilir ve hatta yıllaca da geçmeyebilir.
  • Eğer sinüzit kronik hale geldiyse, ilaç tedavisine cevap vermiyorsa ve açılmayacak tıkanıklıklar varsa doktorlar ameliyatı önerebilir. Ancak kişi alerjikse ya da hasta ameliyat sonrası iyi takip edilmezse sinüzit tekrarlayabilir. Bu sebeple doktorunuz ameliyat önerse de buna karar vermeden önce başka doktorların da önerisini almanızda fayda vardır.
  • Sinüzit Amerika’da her sene 37 milyon kişiyi etkilemektedir.

Uyarılar

  • Bu yazıda yer alan tüm bilgiler öneri niteliğindedir ve hiçbir şekilde tanı ya da tedavi amaçlı kullanılmamalıdır.
  • Sinüzit tedavisini ertelemek gereksiz ağrı ve huzursuzluk çekmenize neden olabilir. Çok nadir durumlarda, tedavi edilmeyen sinüzit, menenjite ya da beyin absesi ve beyin enfeksiyonuna yol açabilir.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın