Soğuk Algınlığı İçin Bitkisel Kürler

Soğuk Algınlığı İçin Bitkisel Kürler

Soğuk algınlığı, sadece modern tıbbın ilaçlarının kullanıldığı bu yüzyılda ortaya çıkmadı. Neredeyse insanlık ile aynı tarihe sahip olan soğuk algınlığı için, günümüzün modern ilaçları ve tedavi yöntemleri yokken, insanlar çare olarak bitkileri kullanıyordu. Bazı bitkilerin içerdikleri vitamin ve minerallerle bağışıklık sistemini güçlendirdiği, vücudu soğuk algınlığı ve grip gibi bulaşıcı hastalıklara karşı koruduğu biliniyor. Özellikle bitkisel çaylar, hastalığın belirtileri olan göğüs doluluğu, öksürük, burun tıkanıklığı gibi sorunları hafifletmek için kullanılabilir.

Kış aylarında sık rastlanan soğuk algınlığı için hemen ilaçlara yönelmeyin! Basit birkaç bitkisel kür ile sorunu aşabilirsiniz.

Soğuk Algınlığına Karşı Bitkisel Çözümler?

Burun tıkanıklığı yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa, ateşten başınızı kaldıramıyorsanız, hapşırmaktan işinizi yapamıyorsanız tipik bir soğuk algınlığı vakası ile karşı karşıyasınız demektir. Bitkisel bir tedavi size iyi gelecektir!

Bitkisel kürler

  • Bal ve limon: Soğuk algınlığı için çok sayıda bitkisel kür yapılabilir. En sık kullanılan pratik karışım, sıcak suda limon ve bal karışımıdır. C vitamini bakımından zengin olan limon, vücudun direncini artırır. Balın da bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği bu karışımı soğuk algınlığına karşı etkili bir seçenek yapar. Boğazı yumuşatan ve öksürüğü hafifleten bu kür için 1 limonun suyu ile tercihinize göre 2 ila 3 çay kaşığı balı sıcak suya ekleyerek iyice karıştırın. Sabah ve akşam tüketerek soğuk algınlığına karşı etkili bir önlem almış olursunuz.
  • Ekinezya ve adaçayı: Adaçayı ve ekinezya kullanılarak hazırlanan gargaranın dezenfektan etkisi vardır. Bu gargaranın 5 gün süre içinde günde 10 kez kullanılması önerilmektedir. Üçüncü günden itibaren olumlu etkileri görülmektedir. Bu gargaranın, soğuk algınlığına karşı kullanılan bazı dezenfektan çözeltilerinden daha büyük oranda etkili olduğu belirtilmektedir.
  • Nane ve ıhlamur: Boğazı ve göğsü yumuşatarak balgam söktürücü özelliği olan bu kür, terleterek vücudu rahatlatır. Tercihinize göre bir miktar nane ve ıhlamur yaprağını demleyerek hazırlanacak çay, soğuk algınlığına karşı sabah akşam tüketilebilir. Nanenin içeriğindeki “mentol” etken maddesinin nefes açıcı ve balgam söktürücü özelliği ile ıhlamurun boğaz ağrısını yatıştırarak kuru öksürükleri geçirmesi özelliği bir araya geldiğinde etkili bir karışım elde edilmiş olur.
  • Nane ve limon: Halk arasında bilinen, annelerimizin her soğuk algınlığında hazırladığı bu basit karışım, soğuk algınlığına karşı koruyucudur. Ayrıca hastalığın etkilerine karşı savaşan bir kürdür. Bir demlikte eşit oranda kaynatılarak elde edilen karışım, sıcak olarak içilmelidir.
  • Mürver, nane ve limon: Mürver, çok bilinmeyen ancak soğuk algınlığına karşı oldukça etkili bir bitkidir. İçeriğindeki “viburnic” adlı asit terlemeye yardımcı olur ve vücut dokularında detoks etkisi vardır. Ateş düşürücü özelliğinin yanında kanı temizleyici etkisi de bulunmaktadır. Mürver, nane ile kaynatılarak tercihe göre balla tatlandırılarak içilebilir. Sabah ve akşam tüketilebilecek bu etkili kür, yatmadan önce tüketildiğinde kaliteli bir uyku da sağlar.
  • Kış çayı: Boğazı yumuşatan ıhlamur, antioksidan kuşburnu, virüslerle savaşan zencefil, antimikrobiyal karanfil, kan şekerini dengeleyen tarçının karışımı ile elde edilecek kış çayı soğuk algınlığı sorunlarını bertaraf edebilir. Bu kür için tüm bitkileri birleştirerek yaklaşık 5 dakika kaynatıp, suyunu içmek yeterli…
  • Nar kabuğu ve karabaş: Soğuk algınlığına karşı etkili kürlerden biri olan nar kabuğu ile karabaş bitkisi kürü, rahat bir uyku da sağlayarak hastalığın etkilerini hafifletir. Bu kür için 1,5 su bardağı su kaynatılarak, 3 adet nar kabuğu eklenir ve 5 dakika kaynatılır. Ardından 3 başak karabaş bitkisi eklenerek, 3 dakika daha kaynatılır. Ilık olarak günde 1 kez aç karna 1 bardak tüketilmesi gerekiyor. Bir hafta boyunca tüketilmesi tavsiye ediliyor.
  • Zencefil, kuşburnu ve ıhlamur: Parmak ucu kadar kök zencefil, 2 çay kaşığı kuşburnu, 1-2 parça hibiscus, 1 tatlı kaşığı ıhlamur çiçeği, 1 adet karanfil karışımı bir bardak su ile 2-3 dakika kaynatılır ve yaklaşık 3 dakika demlenir. Bir dilim limonla şekersiz olarak günde 3-4 fincan tüketilebilir.
  • Soğan kürü: Soğuk algınlığı gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarına karşı tavsiye edilen bitkisel çözümlerden biri de soğan kürüdür. Öksürüğe iyi gelen soğan kürü için bir soğanı dörde bölerek 1,5 bardak su içinde kapalı olarak yaklaşık 5 dakika kaynatın. Elde edilen suyu ılık olarak tüketin.
  • Elma sirkesi gargarası: Soğuk algınlığında yaşanabilen boğaz ağrıları ve bademcik şişmesine karşı elma sirkesi ile gargara yapılabilir. Böylece boğazdaki bakteriler azaltılabilir. Bir su bardağına yarı yarıya su ve elma sirkesi koyarak gargara yapabilirsiniz.

Pratik kürler;

  • Bir bardak suya 1 soğanın suyunu sıkarak bir miktar balla karıştırılarak günde 2-3 kez içilebilir.
  • Bir bardak kaynar suya 1 çay kaşığı tarçın veya zencefil konularak 10 dakika bekletilir. Günde 2-3 bardak içilebilir.
  • Bir bardak kaynar suya 5 gram biberiye konularak 10 dakika bekletilir. Günde 2-3 bardak içilebilir.
  • Bir bardak suya 10 gram maydanoz konularak 5 dakika kaynatılır, 10 dakika bekletilir. Elde edilen suya bal ve limon katılarak günde 3-4 bardak içilebilir.
  • Bir tatlı kaşığı bal, 1 buçuk çay kaşığı toz zencefil ve 1 çay kaşığı toz zerdeçal karıştırılır. Elde edilen macun sabah akşam tüketilebilir.
  • Tarçın kabukları çay gibi demlenerek günde 2 ila 3 bardak içilebilir.
  • İki bardak suya 1 elma kabuğu, 1 tutam ıhlamur, bir miktar karanfil konularak 5 dakika kaynatılır. Elde edilen karışım balla tatlandırılarak sıcak olarak içilebilir.
  • Bir bardak sıcak süte 2 ila 10 gram adaçayı konularak 10 dakika bekletilir. Günde 2–3 bardak içilebilir.

Bitki çayları

Bitkisel çaylar, soğuk algınlığına karşı çok sık kullanılan bitkisel alternatiftir. Hastalıktan korunma, belirtilerini azaltma veya yok etme amacıyla çok sayıda bitkisel çay tercih edilir. Özellikle hastalıkla bağlantılı öksürük ve boğaz ağrısı gibi sorunlar için oldukça etkili olan bitkisel çaylardan bazıları uzmanların önerdiği çaylardır.

Örneğin; ıhlamur, ekinezya, nane, okaliptüs, adaçayı ve papatya çayları soğuk algınlığına karşı çok önerilen ve tüketilen çaylar arasında yer alır. Ayrıca, vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için civanperçemi, mürver çiçeği, çördük ve zencefil çayı da önerilmektedir. Bu bitkiler çay formunda marketlerde ve eczanelerde bulunmaktadır. Kapsül formları da beslenme desteği mağazalarından temin edilebilmektedir.

Soğuk algınlığı başta olmak üzere birçok hastalıkta tavsiye edilen bitkisel bir çözüm olan zencefil çayı, vücudun terlemesine yardımcı olarak mikrop ve bakterilerin vücuttan atılmasına yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir. Tercihe göre bal ve limon ile birlikte tüketilebilir.

Doğal bir antibiyotik ve antivirüs olan meyan kökü çayı, mevsimsel soğuk algınlığına bağlı sorunlara karşı oldukça etkilidir. Mikrop öldürücü özelliğinin yanında bağışıklık sistemini de güçlendirir. Bir kupa veya fincandaki kaynar suyun üzerine 5 gram meyan kökü ekleyin ve yaklaşık 20 dakika demlenmesini bekleyin. Bu çayın günde 3 fincan tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Soğuk Algınlığına Karşı Diğer Bitkisel Çözümler

Masaj yağı

Soğuk algınlığı belirtileri arasında solunum yollarında yaşanan sorunlar vardır. Akciğerlerdeki doluluk teneffüs etmekte güçlük yaşatır. Göğüs bölgesine bitkisel yağlarla masaj yapılarak bu sorunu hafifletilebilir. Bu soruna karşı; okaliptüs, fesleğen, lavanta ve biberiye gibi esansiyel yağlar, zeytinyağı, tatlı badem yağı veya jojoba yağı gibi yağlarla inceltilerek göğüs bölgesine masaj yapılabilir.

Bu yağ için yaklaşık yarım su bardağı taşıyıcı yağ, 10 ila 15 damla esansiyel yağ ile karıştırılır. Göğüs bölgesine yapılan masaj sonrası sıcak bir havlu ile göğüs kapatılarak karışımın etkisinin artırılması sağlanabilir. Hassas ciltler için daha fazla taşıyıcı yağ kullanılması gerekir; çünkü esansiyel yağlar cildi tahriş edebilmektedir.

Buhar terapisi

Burun tıkanıklığı ve göğüs doluluğu gibi sorunlar için bazı bitkilerin buharını teneffüs etmek etkili olabilmektedir. Okaliptüs ve nane, solunum yollarını açan en etkili bitkiler arasında ilk 2 sırada yer alır. Bu bitkilerin buharı ile nefesinizi açabilirsiniz. Bunun için bir tencerenin çeyreği kadar suyu kaynatın. Ocağı kapattıktan sonra kaynamış suyun içine 4 ila 5 adet nane yaprağı veya okaliptüs yaprağı atarak 2 ila 3 dakika bekleyin Ardından tenceredeki suyun buharını 4 ila 5 dakika teneffüs edin. Derin nefes almaya çalışın!

Mikrop öldürücü özelliği olan lavanta çiçeği, soğuk algınlığı tedavisinde kullanılabilir. Bademcikler ve boğazdaki gıcıklanmayı rahatlatıcı özelliği vardır. Bir çaydanlıktaki 2 bardak kaynar suya 1 avuç lavanta çiçeği ekleyerek ağzı açık olarak kaynatın. Kaynamış kürü bulunduğunuz odaya koyun. Bu karışım, havadaki mikropları öldürerek, soğuk algınlığında ortaya çıkan boğaz sorunlarına iyi gelecektir.

Hangi Bitkilerin Hangi Etkileri Vardır?

Soğuk algınlığına karşı vücudun direncini artırmak için en doğal koruyucu bitkilerdir. Peki, hangi bitkinin ne tür bir etkisi vardır?

  • Ekinezya: “Üst solunum yolu hastalıkları” denince akla ilk olarak gelen bitki ekinezyadır. Ekinezya, soğuk algınlığına yo açan faktörlere karşı vücudun bağışıklık sistemini destekler. Ekinezya çayı ve ürünleri, soğuk algınlığına yol açan “influenza virüsü”, “solunum sinsityal virüs” ve “uçuk virüsü” gibi virüsleri yok etmektedir. Ekinezya ayrıca, virüslerin yol açtığı sitokinlerin (iltihap etkenleri) miktarını kontrol altında tutarak, üst solunum yolları iltihaplarının muhtemel hasarlarını engeller. Ekinezya özü, hastalıklara karşı vücudun savunmasını ortadan kaldıran ve “hyaluronidaz” adı verilen enzime karşı mücadele ettiği de son araştırmalarda ortaya konulmuştur. Ekinezya çayının soğuk algınlığına yakalanmadan önce “koruyucu” olarak tüketilmesi tavsiye ediliyor.
  • Ihlamur: Ağrı kesici ve iltihap giderici (flavonoit) özelliği olan ıhlamurun bazı bileşenleri boğazı yumuşatarak boğaz tahrişlerini önler. Bazı uçucu bileşenlerinin (linalool) de yatıştırıcı etkisi vardır. Öksürüklere karşı da rahatlatıcı özelliktedir.
  • Adaçayı: Ağız ve boğaz iltihaplarında etkilidir. İçeriğindeki uçucu bileşenleri, farenjit ve jinjivit gibi ağız ve boğaz iltihaplarına karşı faydalıdır. Kaynatılmadan hazırlanan adaçayı gargarası, bu amaçla önerilmektedir.
  • Zencefil: Soğuk algınlığının önlenmesi veya tedavisinde faydalı bitkilerden biri olan zencefil de, içerdiği “gingerol” ve “şogaol” gibi bileşenler sayesinde etkili bir iltihap gidericidir.
  • Kuşburnu: Antosiyaninler içerir, antigribal özellikleri vardır. Doğal bir koruyucudur.
  • Söğüt kabuğu özü: Söğüt kabuğundan elde edilen bir ekster olarak soğuk algınlığında kırgınlığı giderir.
  • Okaliptüs: Nefes açıcı ve solunum yollarını rahatlatıcı özelliği olan okaliptüs, oksijenlenmeyi artırarak solunum spazmlarında yardımcı etki yapar.
  • Isırgan otu: Kan temizleme özelliği vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudu dinlendirerek, soğuk algınlığının olumsuz etkilerini hafifletir.

Soğuk Algınlığına Karşı Kısa Bilgiler

  • Soğuk algınlığının günümüzde kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Doğru seçilen bitki çaylarının iyileştirici etkisi olduğu biliniyor. Bunun sebebi de bitkilerin vücuttaki toksinlerin vücuttan atılmasını kolaylaştırmasıdır.
  • Soğuk algınlığı gibi hastalıklarda kullanılan antibiyotiklerin zararları ortaya çıktıktan sonra bitkisel tedavi yöntemleri yaygınlaşmıştır.
  • Bazı bitkiler soğuk algınlığına karşı korurken, bazıları da hastalığın belirtilerini hafifletir. Bu yüzden sorununuza hangi bitkinin çözüm olabileceğini iyi araştırmalı veya uzmandan destek almasınız.
  • Özellikle bitkisel çayların bazı yan etkileri olabilmektedir. Farklı rahatsızlıklar için ilaç kullanılıyorsa, soğuk algınlığı için tercih edilen bitkisel çözümlerin yan etkileri araştırılmalıdır.
  • Soğuk algınlığına karşı bazı bitkisel tabletler, ilaçlar veya kapsüller önerilmektedir. Ancak bunların yerine bitkilerin çaylarının sıcak olarak tüketilmesi daha çok tavsiye edilmektedir. Çünkü bu hastalığa karşı kullanılan bitkilerin buharı, kokusu ve posası burun tıkanıklığına iyi gelmektedir, balgam söktürücü özellikleri vardır, boğazdaki ağrıyı veya acı veren hissi hafifletir.
  • Bitkilerin soğuk algınlığına karşı etkili olabilmesi için doğru yöntemlerle kullanılması gerekir. Bitkilerin hangi formda tüketileceği ve miktarı bu anlamda önemlidir. Doğru yöntem bulunduğunda bitkiler, doğal antibiyotik işlevi görür.
  • Sinüsler günde yaklaşık olarak 500 mililitre mukus salgılar. Soğuk algınlığında burun tıkanıklığı yaşanır. Sinüsleri açmak için bol su da tüketilmelidir.
  • Soğuk algınlığında bol C vitamini ve çinko almak gerekir. Bunun için taze narenciye, kuşburnu, kivi, taze sivribiber ve maydanoz gibi meyveler ve bitkiler tüketilebilir.

Sonuç olarak; bazı bitkiler sizi hastalıklara karşı koruyabilir ve bazı hastalıkların belirtilerini hafifletebilir. Ancak bu bitkilerinde aynı ilaçlar gibi yan etkileri olabileceğini unutmayın.

Kaynaklar

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.

, ,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın