Soğuk Terleme Nedenleri

Soğuk Terleme Nedenleri

Soğuk terleme nedenleri arasında düşük kan basıncı, enfeksiyon sonucu oluşan toksik şok sendromu ve sıcak çarpması ilk sıralarda gelmektedir. Genellikle avuç içlerinde, ayaklarda ve koltuk altlarında oluşan soğuk terleme kalp krizinin bir habercisi de olabilir. Tabii her soğuk soğuk terlediğinizde bu ciddi rahatsızlıklardan birinin sizde olduğu anlamına gelmez. Soğuk terleme baş dönmesi, mide bulantısı, halsizlik, nefes darlığı, üşüme veya göğüs ağrısı ile birleştiğinde bir uzman tarafından kontrol edilmesi gerekir.

Terleme vücudun çevresel koşullara bağlı olarak ısının yükselmesine karşı verdiği tepkidir. Nasıl çok soğukta titreme tutuyorsa tersi durumda terlemeye başlarız. Her ikisi de vücudun normal sıcaklığını koruma çabasıdır. Sıcak nedeniyle ılık terleme oldukça olağan bir durumdur hatta uzmanlar vücudun toksinlerden daha çabuk kurtulması için bu terlemenin faydalı olduğunu belirtmektedir. Ancak soğuk terleme pek sık görülmez ve altında başka hastalıkların olup olmadığını öğrenmek için doktor kontrolü gerekebilir.

Düşük Kan Basıncı: Tıbbi adı “hipotansiyon” olan düşük kan basıncı soğuk terleme nedenleri arasında en sık görülenidir. Kişiden kişiye göre değişmekle birlikte ortalama olarak 90/60 mm Hg altında çıkan değerler kan basıncının düşük olduğuna işaret eder. Düşük kan basıncı kalp sorunları, endokrin sistem sorunları, yetersiz beslenme, dehidrasyon, şiddetli kan kaybı, enfeksiyon, ciddi bir alerjik reaksiyon nedeniyle olabilir. Kan basıncı çok düşük olduğu zaman beyin ve diğer hayati organlara yeterli miktarda oksijen taşınamaz ve hayati tehlike yaşanabilecek hastalıklar ortaya çıkabilir. Düşük tansiyon belirtileri arasında soğuk terlemeye ek olarak baş dönmesi, sersemlik hissi, ıslak ten, bulanık görme, bulantı, hızlı nefes alma, yorgunluk ve susuzluğu sayabiliriz. Şiddetli veya tekrarlayan belirtiler için ilaçla tedavi uygulanabilir, tuz ve su içeren bir beslenme ile ilaçlara destek olunabilir.

Toksik Şok Sendromu: Staphylococcus veya Streptococcus bakterisi enfeksiyonu nedeniyle oluşan toksik şok sendromu genellikle tampon kullanan kadınlarda görülmektedir. Enfeksiyona neden olan bakteriye göre soğuk terleme dışındaki belirtileri farklılıklar göstermekle birlikte yaygın olarak baş dönmesi, ateş, kan basıncında düşme, döküntü, konfüzyon, halsizlik ve solunum güçlüğü birlikte ortaya çıkar. Genellikle antibiyotiklerle tedavi edilebilen hastalığın ileri vakalarında ağrıları ve şişliği azaltmak için steroidler kullanılabilir.

Sıcak Çarpması: Vücut sıcaklığının düzenlenmesi de dahil olmak üzere pek çok fonksiyonu bulunan beynin “Hipotalamus” bölümü vücut aşırı ısındığında terlemeyi sağlayarak dengeyi korur. Ancak uzun süren sıcağa maruz kalma gibi bazı durumlarda vücudu soğutacak kadar ter üretilmeyebilir ve vücut soğumak yerine daha da ısınır. Sıcak çarpması denem bu durum soğuk terleme dışında bulantı, kusma, susuzluğun artması, hızlı kalp atışı, kas krampları ve yorgunluğa neden olur. Sıcak çarpmasına ilk tedavi serin bir yere geçerek ve su tüketimini arttırarak yapılabilir.

Korku: Korku soğuk terlemenin nedenlerinden bir tanesidir. İnsanlarda korkunun birçok nedeni olabilir. Ancak gece görülen bir kabusun yarattığı korku çocukların ya da yetişkinlerin uyurken soğuk soğuk terlemesinin ana nedenlerinden bir tanesidir.

Anksiyete/Panik Bozukluk: Dünya nüfusunun yarısından fazlasının anksiyeteye eğilimi vardır. Modern yaşam stili, iş stresi, ilişkiler, maddi durumlar anksiyeteye ve strese yol açmaktadır. Soğuk terler, sinirlilik, uyuyamama hastalığı anksiyetenin önde gelen semptomlarından bazılarıdır.

Soğuk Terlemenin Diğer Nedenleri

  • Kalp krizi.
  • Düşük kan şekeri seviyesi.
  • Migren.
  • Menopoz.
  • Bazı ilaçlar.

Soğuk Terleme İçin Neler Yapılabilir?

Doktorunuz soğuk terleme ile başa çıkabilmeniz için bazı önerilerde bulunabilir. İlaç tedavisi ya da diğer tedaviler uygulanabilir. Terapi, meditasyon, yaşam tarzında değişiklikler gibi metotlar da soğuk terleme için etkili olabilir. Ayrıca aşağıdaki metotlar da önerilebilir:

  • Stres ve anksiyeteyi azaltmak için rahatlama teknikleri deneyin. Anksiyete ile başa çıkamıyorsanız bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
  • Yatak odanızdaki ısıyı doğru ayarlayın. Termostat kullanarak ısıyı kontrol edebilirsiniz.
  • Doktora danışmadan ilaç kullanmayın.
  • Eğer soğuk terleme uyku sırasında oluyorsa, nevresimleri değiştirin ve rahat şeyler giyinin. Hatta odanızda bazı değişiklikler yapmayı da deneyebilirsiniz.
  • Eğer diyetiniz soğuk terlemeye neden oluyorsa diyetinizde değişiklikler yapın ve soğuk terlemeyi tetikleyen yiyecekleri tüketmekten kaçının.
  • Eğer soğuk terleme çok sık oluyorsa, bununla beraber başka semptomlar da görülüyorsa acilen doktora görünün.

Başta da söylediğimiz gibi soğuk terleme dışında solunumda güçlük çekiyorsanız, göğsünüz sıkışıyorsa, aşırı yorgun hissediyorsanız, başınız dönüyorsa ve mide bulantınız varsa hiç vakit kaybetmeden bir doktora gidin.

,

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın