Sosyal ortamlarda nasıl rahat olunur

Sosyal Ortamlarda Nasıl Rahat Olunur?

Sosyal ortamlarda rahat değilseniz bu her zaman sosyal fobiniz bulunduğu anlamına gelmez. Sosyal ortamlarda rahatsız olmak, çekingen davranmak genel bir sorundur ve pek çok kişi tarafından yaşanmaktadır. Sosyal ortamlarda rahat olmak için öncelikle kaygılarınızı kontrol altına almalısınız. Kaygıyı kontrol etmek içinse çeşitli nefes egzersizleri yapabilir, kendiniz yerine önce ortamda bulunan diğer insanlara odaklanabilirsiniz.

Sosyal Ortamlarda Rahatlamak İçin Öneriler

Nefes Egzersizleri: Kaygılı anlarda yapacağınız nefes egzersizleri sizi önemli ölçüde rahatlatacaktır. En basit sakinleştirici nefes egzersizleri derin nefes alıp içinizden 10 kadar saydıktan sonra nefesinizi yavaş yavaş bırakmak veya derin nefes aldıktan sonra nefesin önce yarısını, sonra yarısının yarısı bırakmak şeklinde yapılan egzersizlerdir. İnternette rahatlatıcı nefes egzersizleri ile ilgili daha pek çok bilgi bulabilirsiniz. Bu egzersizleri alışkanlık haline getirdiğinizde sosyal ortamlarda eskisinden çok daha rahat olduğunuzu, konuşmalara katılabildiğinizi ve çekingenliğinizi attığınızı göreceksiniz.

Meditasyon: Meditasyon demek illa mum ışığında, tütsüler içinde, hiç ses bulunmayan bir ortamda oturmak demek değildir. Sosyal bir ortama gitmeden önce evde televizyonu kapatıp basit bir meditasyon yaparak da kendinizi rahatlatabilirsiniz. Bunun için ışıkları, televizyonu ve gözlerinizi kapattıktan sonra rahat bir şekilde oturur halde sadece nefes alıp verişinize odaklanın. Buradaki amaç zihni boşaltarak rahatlamasını sağlamaktır. Siz nefesinize odaklanmaya çalıştığınızda zihninizden pek çok düşünce geçebilir. Bu düşüncelerden sıyrılmaya ve tekrar nefes alıp verişinize odaklanmaya çalışın.

Kendinizi Sosyal Ortamlara Alıştırın

Sosyal ortamlarda hiç rahat değilseniz ve sosyal kalabalıklar sizin için bir kabusa dönüşüyorsa öncelikle yakın çevrenizdeki insanlarla bir araya gelin. Kendinizi, tanımadığınız insanlara göre daha rahat hissedeceğiniz bu ortamları diğer sosyal ortamlar için alıştırma olarak görebilirsiniz. Bu ortamlarda karşıdaki insanları dinlemeye özen gösterin. Anlatılanlara ne kadar odaklanırsanız kaygılarınızdan o kadar uzaklaşırsınız.

Sosyal bir toplantıda alkol ve kahve tüketimini kontrol altında tutmaya özen gösterin. Bir miktar alkol belki rahatlatıcı bir etki yaratabilir ancak sınırı geçerseniz istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Kahvede kaygıyı ve stresi arttırır. Hatta yatkınsanız ve aşırı miktarda kahve tükettiyseniz panik atağa bile yol açabilir.

Eğer sosyal ortamlara girmek konusunda kendinizden emin değilseniz kendinizi rahat hissettiğiniz ortamı hemen bırakıp çok kalabalık bir topluluk önüne çıkmak gibi bir risk almayın. Acele etmeden, kendinizi küçük topluluklarla alıştıra alıştıra kaygılarınızı yenme çalışın. Birden hiç alışık olmadığınız bir ortamda sosyalleşmeye çalışmak kaygı ataklarına neden olabilir.

Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir cevap yazın